2020. aug. 31.

Hát akkor legyen..

..ahogy lennie kell, és ma érjen véget a viszonylagos nyugalom, szabadság, és biztonságérzet is. Kezdődjön a tanév, ha már senki nem merte felvállalni azt a döntést, amit az én véleményem szerint kellett volna. Nyilván nem lehet itthon lenni a végtelenségig, a szülőknek sincs már kapacitásuk a kisebb gyerekekkel otthon lenni, de ...na mindegy is. Én azon a bizonyos én hangom dolgon is kifejeztem ezt a véleményemet.
Megérkezett ma az iskolából a sokadik, és egyelőre végleges verziója a szabályoknak, nyilatkozatoknak, stb. Tudomásul vettem. Kivasaltam Roli fehér ingjét is, mert neki lesz évnyitó a templomban. Az mondjuk ciki, hogy épphogy sikerült találni egy hosszú nadrágot, ami még jó rá, egyszerűen eszembe sem jutott, hogy nagyjából március óta nem volt rajta más, mint rövidnadrág, vagy szabadidő alsó, azóta meg nőtt vagy tizenöt centit, és jó pár kilót is magára szedett. Szóval jobb lett volna, ha legalább az időjárás nem Tami kívánsága szerint alakul rögtön varázsütésre őszivé, hanem hagy egy kis időt, de már mindegy. Még a héten nadrágot is kell vennünk.
Abba csak futólag gondoltam bele, hogy majd ember legyen a talpán, aki felkutatja a mi kontaktjainkat, ha ne adj isten szükség lesz rá. Azért öten tudunk pár embert felmutatni, akikkel kapcsolatban vagyunk/leszünk.
Az új tanévre én most nem is kívánok jó jegyeket, meg a szokásos dolgokat..inkább csak mindenkinek jó egészséget. Vigyázzatok magatokra!

34 megjegyzés:

  1. Azt hittem, hogy viszonylag felkészültek vagyunk, aztán hétvégén rájöttünk, hogy mivel Ákos kinőtte a tornacipőjét, az hiányzik. De, megvallom, most nem biztos, hogy befektetünk egy újra (csak átrendezzük a meglévőket, mit mire használ), ki tudja, kihasználná-e.
    Aztán tegnap, amikor már a táskákat készítettem elő, eszembe jutott, hogy már a nyári első esküvő előtt neccesen ment rá az ünneplő nadrágja. Na, de nincs gond, a mandulaműtét után fogyott, hátha jó lesz. Begombolta végül is, de mondtam, hogy szerintem ne vegyen benne nagy levegőt. :D Aztán ez is megoldódott, mert jött a sokadik levél, amiben lefújták az ünneplő ruhás megjelenést (ellenben a maszkot a tanteremben is kötelezővé tették).
    Hát, nagyon kell figyelni, mikor minek kell megfelelnünk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy döntöttem, sodródunk az árral, és lesz, ahogy lesz.
      Van az az elhíresült mondat egy bizonyos filmből "Ha meg kell b..ódni, hát meg kell ba..ódni" Ehhez tartom magam. :D

      Törlés
  2. Szerintem nem kapacitás kérdése. Egyszerűen nincs több szabadsága a szülőknek.
    De én is félek, hogy mi lesz. Fél év után indul az ovi.

    VálaszTörlés
  3. Nem ertek egyet kivetelesen veled, Dius. Nagyon rossz hatassal lenne mindenkire egy ujabb online oktatasnak nevezett helyzet. Elhiszem, hogy nagyobb, onalobb es ertelmes gyerekekkel megoldhato, de nagyon sok gyereknek nincs, aki elmagyarazza a tananyagot. A kicsik meg ugye nem onalloak es nem lehet oket egyedul hagyni. Az erdekes kerdes, hogy az elmult honapokban miert nem keszultek fel a kezdesre. Miert nem kapnak az iskolak fertotlenitot, maszkokat, miert nem voltak nyaron felzarkoztato kurzusok a raszorulo diakoknak, az etkezest miert nem lehetett dobozosan megszervezni, mikrokat telepiteni a termekbe stb. Lehetne okosabban es jol szervezetten csinalni. Ez igy csak szinhazasdi es aknamezo. Meglatjuk, mi lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, Annamari, egyetértünk, csak én nem mentem bele ennyire részletesen. A nagyobb, középiskolás, egyetemista diákoknál gond nélkül működhetett volna az online oktatás (ott jól működött tavasszal is), az általános iskolákban pedig lehetett volna másképp szervezni szerintem is. Ebben a formában pont az ellenkező hatást fogjuk elérni, mint ami a cél lenne. De ne legyen igazunk.
      Mindemellett abban nem értünk egyet valószínűleg, hogy szerintem van egy csomó felesleges tananyag az általános iskolában, amit bőven elég lenne csak érdekességképpen tanítani, nem számonkérést lebegtetve mindenre, és máris könnyebb lenne mindenkinek.

      Törlés
    2. A tananyagban is egyetertunk. 😀

      Törlés
    3. Volt lehetőség felzárkóztatásra, legalább is a mi gimink is írt nekünk, hogy kérjük e? Június utolsó két hetében lett volna.

      Törlés
  4. Az ovis-alsótagozatos gyerekek szüleibe most beledöfted a kést. 😁
    5 és fél hónapja megoldjuk hogy nincs iskola.
    Kérlek meséld el, hogy te meg férjed ezt hogy csinálnád, ha pl most lenne kisgyereked. Mert ez a de... namindegy is... csak okoskodás olyantól, akit nem is érint. 😝

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy csinálnám, mint akkor, amikor még nekem is kicsik voltak a gyerekeim, és segítség nélkül kellett megoldanunk mindent. Akkor itthon voltam 25ezer forintért, és nem mentem el munkát keresni, hogy legyen valaki velük, még ha ez anyagi áldozatokkal járt is. Jelen helyzetben fizetés nélküli szabadságot vennék ki, és megoldanánk szintén anyagi áldozatokkal, mert a gyerekek nem kérték, hogy megszülessenek hozzánk, mi akartuk őket.
      Nem döftem én senkibe semmit, egyszerűen ez a véleményem.

      Törlés
    2. Nem is értem több tízezer kisgyerekes anyukának ez miért nem jutott még eszébe. 🤔
      Köszönjük! 😄

      Törlés
    3. Én sokakat ismerek, akiknek eszébe jutott. Érzem a gúnyos felhangot a kommentben, de nem érzem az ingemnek, amit fel kell vennem, sajnálom, ha bántás/kioktatás volt a cél, akkor ez most nem talált be.

      Törlés
    4. Jelentem, itt vagyok! bár határozottan iskolapárti vagyok, de pontígy tudjuk megoldani, amit írtál Dius. Eddig 27 ezer ft-ért voltam itthon, mert másképp nem tudtuk megoldani, most pedig, hogy bár van iskola, de a fejünk felett lebeg Damoklesz kardja, egyelőre úgy döntöttünk, hogy az őszt még kivárjuk, és egyelőre nem keresek munkát, vállalva ennek minden anyagi- és egyéb hátrányait, de élvezve azt a biztonságot, hogy nem omlunk össze, ha esetleg máról-holnapra megint bezárják az iskolákat. aminek nem örülnénk, de ebben a felállásban meg tudnánk oldani.

      Törlés
    5. Próbálok nem félreérthető lenni, mert bántani senkit nem szeretnék!
      De hát te eddig se dolgoztál?! Nem az volt, hogy 2-3éves lett a gyerek és mentél vissza dolgozni. Magyarán túrkálás nélkül, de eddig is megéltetek a 27ezerből és férjed fizujából.
      Ezt hogy lehet azzal összehasonlítani, hogy sok rendes családba anya, apa dolgozik és abból élnek? És elhiszem, hogy vannak kivételesek anyukák akik tizenévekig otthon maradhatnak, de ez nem annyira általános szerintem!

      Törlés
    6. Akkor a megítélésed szerint mi nem vagyunk rendes család... hmmm...de végülis mindegy is, mit gondolsz rólunk ismeretlenül.
      Mint fentebb is írtam, " vállaltuk ennek minden anyagi -és egyéb hátrányát". Nyilván tudnánk nagyobb lábon élni, lehetne nagyobb/újabb/több autónk, lakhatnánk máshol, cserélgethetnénk a műszaki cikkeinket, de nem tesszük, nem úgy, mint sokan mások körülöttünk ( tisztelet a kivételnek), akik ugyanúgy felvállalhatnának némi kényelmetlenséget adott helyzetben, csak akkor a sokmindenről le kell(ene ) mondani. Hidd el, hogy sokkal többen megtehetnék, mint gondolnád, csak akkor nem lehetne sopánkodni, másokra mutogatni,és bezzegelni.

      Törlés
    7. De teljesen normális, rendes család vagytok!
      Csak könnyebb úgy okosságokat mondani az iskola-munka helyzetről hogy nem dolgozol.

      És bevallom, nekem rém fura, ha anyuka nem dolgozik. És nem csak a pénz miatt.

      Nem akarom tovább ragozni, úgyse értesz meg. Béke!
      Üdv: egy kisgyerekes dolgozni szerető anyuka 😊

      Törlés
    8. Ahogy te sem érted sem Beát, sem engem. Elárulom, minden hónapban nagyon szép összeg érkezik nekem fizetés címén, de gondolkodás nélkül kérnék fizetés nélküli szabadságot, ha a gyerekeimnek úgy lenne rám szükségük..Ennek ellenére elfogadom, hogy más másképp érzi normálisnak, de az eredeti álláspontom nem változott..ha kell, akkor meg lehet oldani, mert ők a mi gyerekeink.

      Törlés
    9. Nekem meg az rém fura, kedves Gyöngyi, hogy azt mondod, nem a pénzért csinálod, mégis könnyebb puffogni és lenézni, beleállni másokba, semmint feladni néhány hónapig a saját örömödre végzett munkádat vészhelyzet esetén.

      Törlés
    10. Nem vitatkozok egy otthonlevő, nem dolgozó anyukával!

      Törlés
    11. Gyöngyi, te egy unempatikus, tapló nő vagy - mint a karrieristák általában. :)

      Törlés
    12. Sajnálom Gyöngyi, hogy a 21. Században megrekedtél azon az állásponton, hogy a munka csak az, ha bejársz valahová és ott vagy napi x órát. Csak szólok, hogy ezer másféle munka is van, amit lehet akár "itthonülve" is végezni, időben kötetlenül vagy rugalmasan. Javaslom, nézz körül, beszélgess másokkal, kérj tanácsot, és máris nem lesz ennyire sarkos a világnézeted. Addig pedig kitartást, kívánom, hogy találd meg Te is az utad, amin boldogsággal tudsz végigmenni :-)

      Törlés
    13. Kedves Bea, remélem hamarosan találsz egy szuper munkát és nem csak otthonülve szemléled majd a világot, kitágul kicsit a világ Neked is!
      Minden jót kívánok én is az utadon, legyen akár munka akár főállású anyaság. :-)

      Törlés
    14. Azért szerintem ez nem ilyen egyszerű. Nem minden munkahely enged el fizetés nélküli szabadságra pl. Nem minden család bírja ki anyagilag a több hónapnyi fizetés nélküliséget. Aztán mit csináljon az, aki egyedül neveli a gyerekeit?
      Soha nem szeretnék GYES_re, GYET-re és pasira támaszkodni anyagi értelemben, ezek a dolgok nem kiszámíthatóak, nem szabad függőségi helyzetbe kerülni egy férfitól sem.
      Ugyanakkor aki dolgozik az nem lesz rögtön karrierista, lehet simán csak pénzből él meg. :)
      Ettől függetlenül én is aggódom az iskolák miatt, szerintem nayon rövid időn belül nem fognak tudni működni, mert nulla védelem mellett járnak oda a gyerekek. És habár a nagyobb gyerekeim boldogultak valamennyire, nekik sem volt jó, a legkisebbem meg pont elsős, na ott pl. elképzelhetetlennek tartom, hogy elsősként digitálisan kezdjen.
      Azt reméltem lesznek azért olyan intézkedések, amik segítenek a vírust elkerülni, hát nincsenek. Idő kérdése mikor jut el sorra az összes iskolába.

      Törlés
    15. Köszönöm böbe, minden szavaddal egyetértek! Nem olyan egyszerű a munka világa, mint ahogy kívülről nézik sokan!

      Törlés
    16. Böbe, a munka törvénykönyve rendelkezik arról, hogy milyen esetekben köteles a munkáltató elengedni fizetés nélküli szabadságra. Egy ilyen helyzet pontosan belefér ezekbe..más kérdés, hogy igen, anyagilag ez nagyon nehéz helyzet.
      Gyöngyi, azért ne gondold, hogy nem tudjuk milyen a munka világa...dolgoztam én már több műszakos munkarendben is, és szerintem Beát sem kéne lebecsülnöd, nem a semmire kapta a diplomáját. Nálunk más a fontossági sorrend, és más az értékrend.

      Törlés
    17. Dehogy becsülöm le Beát, de nekem érthetetlen, ha valaki úgy okoskodik, hogy nincs is benne a mindennapi munka világába.
      Az is éppolyan fura, ha valaki nem szült, de elmondja nekem, hogy nem is fáj a szülés. :-)
      Nekem is a gyerekem a legfontosabb!
      Olvasd el böbe hozzászólását mégegyszer. Nem mindenki van olyan helyzetbe ma Mo-n hogy évekig ülhet otthon! És nem, nem irigylem Beát, mert én nem bírnék nem dolgozni és csak a férjemre hagyatkozni. És lehet, hogy ez lenézően hangzik. De az is hogy nekem a munka fontosabb mint a gyerek!

      Törlés
    18. Azért engem oltottál először...én pedig bőven tudom, mi a munka...igaz, velem szemben meg az a kifogás, hogy már nagyok a gyerekek, könnyen vagyok. Szerintem egy boldog, kiegyensúlyozott házasságban senki nem számolgatja, hogy ki mennyit tesz a közös kasszába, de ebben sem gondolkodunk egyformán.
      Mindenesetre summa summarum, sosem leszünk közös nevezőn a témaban szerintem.

      Törlés
    19. Ez nem fekete vagy fehér. Nyilván nem maradhat több százezer kisgyerekes anyuka otthon hosszú hónapokig ( vagy apuka ?? Őket miért nem említjük ? )
      Gondolj bele ha a gyereked tanárnője, tanítónője , ápolónője , doktornője , gyógyszerésze ...vagy cégvezetők , kutatók , tudósok ,bolti dolgozók ..egyik napról a másikra abbahagynák a munkát . Ki tartana az online órákat ? Mi lenne ha valaki megbetegszik ? Stb...
      Nem sok cég van ahol hónapokig elengednek egy szó nélkül .A legtöbb szakszervezeti képviselet egy vicc . Vagy nem is létezik . Valószínű, hogy lehet új munkát keresni . Több százezres munkahely elhagyása esetén a gazdaság is összeomlana , és nem csak az anyuka , hanem valószínűleg az apuka is elveszthetné a munkáját . A következmények katasztrofálisak lennének.
      Tehát nem kell ítélkezni . Ha valaki ezt meg tudta oldani, az klassz . De legtöbben nem tudnák. Ez tény .

      Törlés
    20. Azt se feledjük , hogy a magyar családok csaknem fele elvált , csonka család . Teljesen megoldhatatlan helyzet számukra.
      És akkor meg nem írtam a special nevelésű gyerekeket , akiknek fontos az óvoda iskola és az otthoni tanulás nem elég számukra. Autista gyerekek százai , mozgássérültek stb voltak igazi szakmai segítség nélkül hónapokig .
      Tényleg úgy gondolom szerencsés aki meg tudja oldani ...

      Törlés
  5. Jáj bocsi :) :) De azt mondják lesz még bőven jó idő :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az vigasztalt, hogy tudtam, van, aki ezt varta. Bár gondolom azért az eső annyira nem hiányzott..

      Törlés
  6. Nem is kérdés, hogy be kellett indítani ezt a tanévet, legalábbis számomra, egy alsós és egy felsős gyerekkel, egyik kéttanos, másik emelt németes, heti 6-7 német órával. Hogy aztán meddig tudnak működni az iskolák, ki tudja, szerintem nem sokáig, de legalább elkezdték, mert az online oktatás nem megoldás csak pár hétre-hónapra max, ha muszáj...mert jobb, mint a semmi.

    VálaszTörlés