2013. szept. 5.

Az ok

Akkor ma este csak elmesélem, hogy miért is a hittant választottuk, amikor az előző tanév végén megérkezett hozzánk a kérdés.
Nem okozott nagy fejtörést, mondhatnám, hogy még csak gondolkodni sem kellett rajta, mert egészen evidens volt, hogy a kettő közül melyiket szeretnénk. A miért az persze nem mindenkinek evidens, mert többen is rácsodálkoztak, hogy "hogyhogy nem az erkölcstant?"
Nos, én úgy gondolom, erkölcstant oktatni általános iskolásoknak körülbelül ugyanaz, mintha a megoldóképlettel indítanának első osztályban a számok tanulása helyett. Kicsit erős a hasonlat, én is tudom, de ettől még.. Az én értelmezésemben az erkölcs és az etika olyan dolgok, amelyekben a korunk előrehaladtával mindig inkább jártasak vagyunk. Persze, vannak olyan szabályok, amit mindenkinek illik betartani, de mégis, nekem egészen tág határok között mozog az erkölcsösség is, és az etika is. Ráadásul el sem tudom képzelni, hogy lehet ezt direktben tanítani. Mert ez valami olyan, amit észrevétlenül kellene magunkba szippantani, olyan emberek példájából, akiket tisztelünk, szeretünk. Kicsit lehet, hogy nagyképű vagyok (de nem jobban, mint szoktam), mégis úgy gondolom, hogy képesek vagyunk mi, itt, családon belül megtanítani a gyerekeinknek az erkölcsös és etikus viselkedés szabályait.
A hittan pedig.. nos... mindenki meg van keresztelve, és mindenki hisz Istenben. Ez alap nálunk, soha, senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni a létét, vagy ép a hitünket. Egészen apró koruktól kezdve tudják, hogy hiszünk Istenben, és volt idő, mikor nagyon buzgón imádkoztak is mindnyájan. Azzal tisztában vagyunk, hogy Isten szeretete bárki számára elérhető, és nem is kell hozzá különösebb tanulás. Mégis, ezen túl van egy csomó dolog, ami miatt úgy éreztük, az a legjobb, ha valaki nálunk okosabb és tanultabb ember mesél majd róla. Azt remélem, hogy attól, hogy többe fog tudni mindenről, majd a Hite is sokkal stabilabb lesz. De ehhez feltétlenül szükség van valakire, aki tudja, hogyan adja át a tudásást hitelesen.
Erik egyébként örült ennek, sokkal nagyobb kedve van a hittanhoz, mint az erkölcstanhoz. :)

És mondtam e már, hogy fent emlegetett ötödik osztályosunk lett a tanév első ötösének birtokosa? (mámtin családon belül) Még a végén igazam lesz.. ugye?

3 megjegyzés:

  1. Tetszett ez így jól összefoglaltad :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam nem merültek miértek. Mi is a hittant választjuk majd. Gondolkodás nélkül.

    VálaszTörlés
  3. részemről egyiket sem szeretném. egyrészt mert van saját véleményem a vallásokról, megtartom magamnak, másrészt pedig a kötelező dolgok sosem vezetnek jóra. de igazak a soraid.

    VálaszTörlés