2021. jún. 12.

Szívszorító

 Ma este nem csak Európa, de azt hiszem az egész világ azért drukkolt, hogy ott, azon a koppenhágai stadion gyepén sikerüljön újraéleszteni azt a 29 éves dán fiatalembert, aki csapata legjobbjaként a 42. percben váratlanul összeesett. 

A meccs élő adásban ment, a kamera is pont őt vette, mert neki dobták be a labdát, a labdát felé mozgott, amikor látszott, hogy kicsit furcsán mozog, mint aki tántorog, majd a gyepre zuhant. Érik a tv előtt ülve ösztönösen felkialtott még, hogy jesszus, meghalt. (Azt már később mondta ő is, Balázs is, hogy mindketten látták az arcát abban a pillanatban, amikor földet ért, és az arca akkor nem az ő arca volt) 

Szerintem ahogy mi itthon, a szurkolók ott a stadionban néma csendben néztük, ahogy a csapattársak takarásában zajlik az újraélesztés, ugyanez történt rengeteg másik család nappalijaban is. Időnként látszott, hogy még mindig a mellkasát nyomkodják, olyan sok időnek tűnt már.  A csapattársak és az ellenfél játékosai is sírtak, imádkoztak, álltak némán, megrendülten. Egyszer mutattak a barátnőjét, ahogy a játékoskijáró előtt àll zokogva. 

Nem tudom hány perc telt így el, amikor végül hordágyra tették, és elindultak vele ki a stadionból, kísérte őt a komplett csapata. 

Körülbelül tíz percet kellett várni arra, hogy megérkezzen a hír, sikerült az újraélesztés, stabil állapotban kórházba szállították. 

Sokkoló volt látni ezt a tragédiát. Őszintén remélem, hogy maradéktalanul felépül, és minden rendben lesz vele. 

10 megjegyzés:

  1. Sosem felejtem el Fehér Miklós halálát a meccsen.
    Akkor hoztam haza a fél éves kisfiamat a kórházból, 5 napig voltunk bent.
    Végre itthon, végre túl a félelmen, végre újra indul az életünk, ami jó volt.
    És akkor hirtelen egész nap több csatornán azt közvetítették, ahogy lehajol, a két kezét a térdére rakja, majd összeesik.
    Mintha örökös ismétélésre tették volna, a nap ebből állt szinte.
    Másnap már végre volt annyi tisztelet a csatornákban, hogy nem adták végig, csak folyamatosan jött a hír és részletek... meghalt.
    Rá gondoltam folyton, és a szüleire. Szívem szakadt értük.
    Remélem Eriksen meggyógyul és minden rendben lesz vele. Mielőbb.

    VálaszTörlés
  2. Nekünk is rögtön ő jutott eszünkbe, kísérteties volt a hasonlóság a két eset között..hála istennek tegnap Eriksennek nagyobb szerencséje volt.

    VálaszTörlés
  3. Borzasztó volt az egész, de olyan jó, hogy tudtak segíteni rajta. A csapatkapitány hihetetlen gyorsan reagált, volt lélekjelenléte, tudta mit kell tenni, megkezdte az újraélesztést, aztán pedig az orvosok egy egész világ előtt visszahozták az életbe. Én néztem az órát, kb. 12 perc telt el és mivel láttam, hogy van oxigén is, ezért remélhető volt, hogy nem lesz agykárosodása. Amikor elindultak vele kifelé, már tudtam, hogy tudták stabilizálni különben nem indultak volna el, hanem még folytatják az újraélesztést. A Dánok nagyon jól kezelték, hősiesen és utána még ki tudta állni játszani. Minden tiszteletem a dán csapaté.

    Az ami az M4 stúdiójában lezajlott, viszont kritikán aluli. Tipikusan jellemezte a mai magyar társadalmat, az empátia teljes hiányát, remélem Bognár Györgyöt az életben nem engedik véleményt formálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amit Bognár művelt, az kritikán aluli volt, én is remélem, hogy többet nem hívják szakérteni. Nem mellesleg a mellette ülő Petry Zsoltot ennél lényegesen kevesebbért távolították el a csapatától..

      Törlés
    2. Petry Zsoltat egészen másért távolították el, nem lehet ilyesmit már kimondani Németországban, amit ő kimondott, és ezt valahogy elfelejtette. Tudtommal a szerződése, amit korábban aláírt, az is irányadó lett volna, mit szabad mondani és mit nem.

      Azért azt nem mondanám, hogy az egész magyar társadalomra jellemző az empátika teljes hiánya, nem így van....

      Törlés
    3. Zsoltot és empátia, de mindegy :) :)

      Törlés

    4. " Itthon nemcsak a futball, hanem az egyik legjobb magyar futballista véleménye, Gulácsi Péter nyilvános szerepvállalása a Család az család kampányban is nagy port kavart. Korábbi ifi Eb-győztes, válogatott, a reflektorfényben élő kapusként erről mi a véleménye?
      – Az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy jelentősen csökkent a véleménynyilvánítás színvonala. Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében."

      A téma valóban más, de azért nem gondolnám, hogy nem volt súlyosabb elbagatellizàlni azt, hogy valaki a pálya szélén a csapattársak gyűrűjében épp a halálból tér vissza, majd alig húsz perc elteltével közölni, hogy na, megvan a jó hír, haladjunk tovább.
      De majd a bajnoki meccseken a szurkolók megmutatják neki, mi az empátia és a tisztelet...

      Törlés
    5. Nem mondtam, hogy melyik a gázabb, de amúgy a Petryé. Azért a szólásszabadsag elég fontos...

      Törlés
  4. Mi szerencsére nem láttuk élőben, már akkor értünk haza, amikor félbe volt szakítva a mérkőzés, de már stabil volt Eriksen állapota.
    Borzasztó egy ilyet még tévén keresztül is végigélni, nemhogy a helyszínen, pláne csapattagként.
    Én annyira azt vártam, hogy kivezetik ezt a Bognárt a stúdióból. Sajnos ez nem történt meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt pár pillanat, amikor azt gondoltam, Judit nem bírja tovább, és ráförmed.

      Törlés