2013. júl. 4.

Mindenféle

Jelen pillanatban nehéz lenne rózsaszín ködös álmokról írnom, meg csupa hepiszánsájn dologról mesélnem, mert az én három fiam elég rendesen próbára tette az idegeimet ma este. Ó, semmi különleges nem történt (még pont az hiányzott volna), csak hozták a formájukat. És ez mostanában úgy néz ki, hogy Patrik a tegnap is emlegetett angol humorával beszólogat, vagy simán csak tesz egy-egy megjegyzést, Erik mindenbe belekotyog, és amúgy meg próbálja utánozni a bátyját, Roli meg vagy énekel valami épp aktuális rap-slágert, vagy annak a paródiáját. Mindhárman komoly hangerővel rendelkeznek külön-külön is, így együtt meg aztán fenomenális az élmény. Amúgy amikor nem idegesít mindez halálra, akkor én magam is jókat röhögök rajta, de ma épp a halálra idegesítős hangulatomban voltam. Így jártam. Mert ez őket a legkevésbé sem zavarta.
Én meg arról álmodoztam, hogy milyen jó is volt, amikor még naphosszat garázst építettünk építőkockából, meg állathangokat utánoztunk a mesekönyvet lapozgatva. Sőt, most épp azt is visszasírom egy kicsit, amikor egy órán keresztül kellett sétálgatni ahhoz a babakocsival, hogy esetleg egy fél órát aludjon.
Jó, hát az idő mindent megszépít, tudom én. Majd tíz év múlva biztos nosztalgiával fogok visszagondolni erre is, amikor még ilyesmiket csináltak, mert mondjuk legalább a közelemben voltak, és nem ki tudja hol valakivel.
Bár Erikről már tudjuk, mert ma elárulta, hogy ő először megtanul nagyon jól angolul, aztán kimegy Svájcba (nem érdekli, hogy ott elsősorban németül beszélnek), és lesz egy hajója is (Svájcban.. :D :D), meg egy csomó pénze, és azért majd visszajön ide is. Nem tervezi, hogy megnősül, pedig ma ráléptem a sarkára, ami ugye azt jelenti, hogy megérem az esküvőjét. Én remélem, hogy nekem lesz igazam, és nem marad egyedül. A többivel meg csak megbarátkoznék. (nehezen.. )

Az  pedig több, mint döbbenet, és elkeserítő, hogy mennyire kevesen vannak a Balatonon. Nem csak a strandok jó szellősek, de akármerre megyünk, mindenhol zárva vannak a vendéglátó egységek, kint van a kiadó-eladó tábla. Lépten-nyomon üresek a nyaralók, sehol nincs tömeg, vagy sorban állás. Persze, tudom, hogy nagyon kevesen jutnak el nyaralni, azt is tudom, hogy egy csomóan inkább Horvátországba mennek (mert állítólag ugyanennyiből meg lehet úszni) csak fura. Ha ez így megy tovább, alig tizenöt év múlva üres lesz a Balatonpart? Csaknem..

9 megjegyzés:

  1. Először is, most két legózós-totyogós korban lévő fiúgyermek mellett most kicsit elkeserítettél. Néha gondolok arra, mennyivel könnyebb lenne, ha nagyobbak lennének. Ez csak ábránd?

    Másodszor... a Balatoni ürességről szomorúan olvastam, pedig érdekes módon én kevés embertől hallom, hogy nem futja nyaralásra, valahogy annak a fedezetét kisakkozzák. De igazad lehet a tengerpartos alternatívában, én is úgy látom, hogy a költségek valahogy hasonlóak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teide, azért van egy csomó minden, amiben könnyebb. Meg egy csomó minden, amiben nem. Szóval.. maradjunk annyiban, hogy minden kornak megvan a maga szépsége is, meg kevésbé szép oldala is, de mindet akkor kell kiélvezni, amikor épp van. :)

      Törlés
  2. (Jaj, hát most meghatódtam, mert észrevettem itt oldalt a blogok között a sajátomat...)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok :-)
    Ellenvélemény jelentkezik, amennyiben én kifejezetten élvezném a csendes Balatont. OK, tudom, az idegenforgalom sok-sok (időszakos) munkalehetőséget generál, más meg nem igazán van arrafelé.
    Viszont én ott nőttem fel, voltam kamasz a számomra roppant idegesítő/megterhelő 70-es években, amikor kezdett beindulni (majd tetőzött, de azt már nem vártam meg...) az NDK-NSZK-olasz idegenforgalom. Irtózatos volt a tömeg, nagyjából, mint mainapság Pesten a Körúton, ami véleményem szerint lehet, hogy 1-2 hétre kellemes (???), de ott élni, 3 hónapig napi többórás sorban állással jutni az alapélelmiszerekhez is, félórákat ácsorogni az út szélén, amíg sikerül átkelni a 7-es főúton a strand irányába, ahol viszont egy talpalatnyi hely sincs...
    Egyébként azt hiszem, a kiürülés oka, hogy az akkori nyereséget álmodják vissza a vendéglátósok, miközben a hazai vásárlóerő messze nincs hasonló szinten, na és a külföldiek sem ide jönnek, mivel a színvonal köszönőviszonyban sincs az árakkal, sem a külföldi szolgáltatásokkal.
    annak idején a fő vonzerő az volt, hogy NDK-ból, Csehszlovákiából, Lengyelországból ide korlátozás nélkül jöhettek nyaralni, és a szétszakított német családok itt tudtak találkozni. Így aztán jöttek az NSZK-ból is. Az olasz turizmust nem igazán értem, talán a viszonylag olcsón beszerezhető, de házassághoz nem ragaszkodó barátnők vonzották őket.

    Kedves Dius, nagyon remélem, hogy a nyaralásotok további részében tényleg ki tudod magadat pihenni,nagyon-nagyon rág fér és meg is érdemled :-)
    A gyerekek meg már csak ilyenek. Ahogy visszaemlékszem, én sem voltam igazán eszményi kamasz, a szájam minden esetre méretes vala :-)
    Főleg apámat cukkoltam kedvvel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vica, abszolút igazad van, elképzelni sem tudom, milyen lehetett akkoriban "bennszülöttként" itt élni. Igazad lehet abban is, hogy a vendéglátósok az akkori nyereséget álmodják most is, ami viszont már nem megy. És úgy tűnik (abszolút kivülről, és nem ítéletként mondom), nem úgy vannak vele, hogy a kevesebb néha több, hanem inkább nem is csinálják.
      Amiatt is szomorú ez az egész, hogy úgy tűnik, szintén kivülről, hogy igazából túl sok munkalehetőség nincs itt a turizmuson és a vendéglátáson kívül.. így aztán ha a vendég nem jön, a végén senki nem marad, mert mindenkinek odébb kell állni, hogy megélhetést találjon. :( Patthelyzet..
      Én sem voltam amúgy túl jófej kamasz, csak azért hajlamos vagyok erről megfeledkezni.

      Törlés
  4. Tihanyt és Füredet letudva a napokban, tényleg nem nagy a tömeg. Én azt gondoltam, hogy még nagyon az idény elején vagyunk. Ráadásul a víz is hideg még, talán tíz embert láttam a fürödni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SW, tavalyelőtt is ilyenkor nyaraltunk, sokkal nagyobb tömeg volt. Klasszisokkal nagyobb. A strandon a két törölközőnyi helyet úgy kellett megörökölni. De legyen úgy, hogy majd július közepétől másképp lesz. :)

      Törlés
    2. Én is voltam Almádin egy éve, olyan állapot volt, amilyet írtál. VIszont a víz 27 fokos volt!

      Törlés