2024. jan. 5.

Könyves péntek

 Megpróbálom nem elfelejteni, és péntekenként az épp aktuálisan olvasott, vagy épp aktuálisan befejezett könyvekről írni. Eleget téve Teide kívánságának is, aki nemrég kérte tőlem, hogy írjak ezekről többet, hátha visszatér az olvasási kedve, és magamnak is megörökíteni ezeket. 

Az idei év első befejezett könyve Fábián Janka A szabadság szerelmesei című könyv. Ez a folytatása az Anna bál szerelmesei könyvének, amit előtte nem sokkal olvastam. Janka könyveit nagyon szeretem, nagyon szépen ír, minden könyvénél ott láttam magam előtt minden történést. Kicsit hasonlít a stílusa Kertész Erzsébetére, akitől fiatal lány koromban mindent elolvastam (később meg mindent újra olvastam). 

Ez a két regény különösen közel állt a szívemhez mert Balatonfüreden játszódik. A Balaton meg ugye a szívem közepén van, bármi, aminek köze van hozzá, érdekel. Az azt hiszem minden Fábián Janka könyvre igaz (de ennek nem néztem utána, csak az olvasmányok emlékére hagyatkozom), hogy mindig valamilyen formában kötődik a történelemhez is. Az első kötet az első Anna bál története köré íródott, a második kötet pedig a 1848-49-es szabadságharc köré. Nagyon érdekes élmény úgy járni a múltban, hogy közben olyan, mintha most történne minden, és nem is a könyv lapjain keresztül zajlik a cselekmény, hanem ott vagyok benne. A füredi helyszíneket láttam magam előtt, nemrég sétáltam ott, ahol a fürdőház állt, ott játszottuk a nyomozós játékunkat, ahol a Kőszínház épült. 

Mindkét könyv olyan, amivel világot váltani nem fogunk, nem lehet belőle hatalmas tanulságokat levonni, de tökéletesen alkalmas arra, hogy a mindennapi fáradtságot elűzze, és elvarázsoljon esténként. 





5 megjegyzés:

  1. Én is olvastam ezeket a könyveket, és bár a korábbi FJ kötetek jobban tetszettek, a füredi helyszín miatt nekem is nagyon kedvesek, és mindig örültem, amikor ismerős helyszínek bukkantak fel, és felidézhettem magamban, hogy hogyan néz ki ma.
    KArády Anna Füredi lány trilógiája is Balatonfüreden játszódik, és ebből a szempontból az is tetszett, meg az első kötet még nagyon bejött minden hibája ellenére, de később nekem nagyon ellaposodott, és csak becsületből olvastam végig. De ha gondolod tehetsz egy próbát te is velük. Az első kötettel nem nyúlsz nagyon mellé, szerintem egészen érdekes még. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ajánlást, szerintem Füred miatt kap egy esélyt. 😊

      Törlés
  2. Szia Dius, még sosem írtam, de olvaslak! 🙃 A balatoni regényekhez szeretnék szólni, nem tudom, hogy mennyire szereted a krimiket, de ha igen, akkor jó szívvel ajánlom, Szlavicsek Judit: Légy/Ott, és a Hullámsír című regényét. Szerintem zseniálisak. Azok Hévíz, Keszthely, Siófok környékén jatszódnak, és olyan jó tényleg felismerni a helyszíneket. Szuper kis csapat vagytok a fiúkkal! Ölellek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Köszönöm az ajánlást, és a kedves szavakat. Ezeket is felveszem a listámra. 😊

      Törlés