2013. júl. 12.

A technika

Azon gondolkodtam ma, hogy mégiscsak micsoda jó dolog ez a technika. Több dolog kapcsán is eszembe jutott.. egyszer akkor, amikor láttunk két fiatal srácot rohanni az állomásra, akik nyilván csak azt hallották, hogy valamit mond a hangosbemondó, de azt nem értették, hogy azt mondja, késik a vonat tíz percet, így rohantak.. és egyikőjük odaszólt a másiknak, a telefonjával a kezében: "Nézzek egy másik vonatot, vagy most már eléred?" Szóval, igazából a technika maga a csoda. Mert régen ilyenkor állt az ember valahol egy állomáson, és várta, hogy majd x idő múlva jön a következő vonat. Otthon meg, akik várták, azon idegeskedtek, hol lehet, mi lehet vele, és miért nem jött. Az aggodalmasabbak ilyenkor rágták tövig a tíz körmüket.. (és én pl. egy ilyenért kaptam egy marha nagy fülest anyámtól, mert szétaggódta magát egy egész délutánon keresztül, pedig csak felsővezetékszakadás volt hazafelé, és a vonaton ragadtunk). Most meg két kattintás, és akár az egész világ tudja, hogy épp hol vagyok, kivel vagyok. Ráadásul bármikor lehet értesíteni bárkit, legyen a világ akármelyik pontján is.
Jó, persze, van ennek hátulütője is, mert alig ír az ember manapság képeslapot, levelet, amit felad a postán, de valamit valamiért. És az elszántak amúgy írnak, tudomám.
A másik dolog, amivel kapcsolatban eszembe jutott, az a nyaralós képek. Mert régebben azokat is el kellett vinni előhivatni, és akár, ha mondjuk még nem telt be a tekercs, akkor eltelt egy hónap is, mire a fotók elkészültek. Egyrészt akkor már kit érdekelt, másrészt meg akkor derült csak ki, hogy nem sikerült lefotózni, amit akartunk, mert nem villant a vaku, belemozdultak, ott van a háttérben a bácsi, akinek nem kéne, meg ilyenek. Most ez is tök egyszerű. Kattintás, aztán már ott is van. Ha nem tetszik, törölhető. Akár azonnal. Ha tetszik, meg lehet mutatni akár az egész világnak is, azonnal. Sőt, megmutathatod úgy is, hogy a gps segítségével még azt is odaírod, hogy hol is voltál épp. És kinek a társaságában.
Azt gondolom, a technika igenis jó dolog. Mert most van lehetőség akármennyi pillanatot megörökíteni, nem csak annyit, ahány kocka van a tekercsen. Akár az összes pillanat megmaradhat örökre. Akár..
És a technika jó fej is, mert senkit nem kötelez arra, hogy használja. Csak a lehetőséget adja..

(és ha már technika.. van egy-két elmaradt emailem, meg telefonom, amiket be fogok ám pótolni)

4 megjegyzés:

  1. Dius, nagyon igazad van, egyetértek. Én akkor döbbentem le, mikor András a houstoni Ikeában vásárolt, az alapján a lista alapján, amit én Mo-n az ikeahonlapon összeállítottam a kódszámokból. És ha valami nem volt meg, küldte az sms-t én meg újratúrtam a netes katalógust és küldtem az újabb kódszámot.

    És igen, ijesztő, hogy ehhez képest gyerekként a nagymamáékat még a posta előtti köz-telefonon hívtuk, ma már nem is értem, milyen előre megbeszélt időpont-egyeztetés alapján.

    Jó pihenést, Adri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, nem semmi, hogy miket tudunk már. Nektek, akik külföldön éltek (ráadásul Ti egy teljesen más kontinensen is) még külön hatalmas áldás lehet a skype, a facebook, a viber, és tsai. Különben sokkal nehezebben tartanátok a kapcsolatot az itthoniakkal is.
      (és ha haza akarok beszélni, most az én kezemen sem lenne itt a lila karkötőm, ha nincs ez a jófej technika) :)

      Törlés
  2. Annak nagyon örülök, hogy végre ti is kihasználjátok a technikát és egyre több képet raksz fel...
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az ilyen lustáknak találták ki ezeket a jólfotózó okostelefonokat, mint mi. Akiknek hiába van fényképezőgépük, sosem viszik magukkal sehova, mert macerás. De a telefon mindig kéznél van. :)

      Törlés