2023. jan. 16.

Újabb hét

 Már a harmadik hét kezdődött el ma ebből az évből. Ami most még jó hír, mert jelen pillanatban minden nappal közelebb kerülünk a nyári időszámításhoz, és már csak pár hét kell ahhoz, hogy négy óra körül ne ilyen furcsa szürkületben induljunk haza. Én nem tudom egyébként ki találta ki annak idején a munkaidő fogalmát, vagy hogyan alakult ki ez a nagyjából általános rend, hogy az "irodai" munkarend fél nyolctól négyig, vagy nyolctól fél ötig tart. Igaz, még a múlt században dolgoztam egy francia multinak, ahol kilenctől hatig szólt a munkaidő, mert ők ragaszkodtak az egy órás ebédszünethez. Sehogy sem értették, hogy nekünk erre nincs igényünk, inkább mennénk haza fél órával hamarabb. 

Szerintem sokkal célravezetőbb és célszerűbb lenne mindenhol valami rugalmas munkaidő, mert vannak, akik korán kelnek, és a hajnali órákban tudják a legtöbbet kihozni magukból, vannak, akik a délutáni órákban tudnak csúcsokat teljesíteni. Azt minden normális felnőtt ember tudja, hogy a rábízott feladatokat el kell végeznie. Szerintem sokkal boldogabb és elégedettebb emberek élnének a világban, ha lenne ebben egy kis szabadságuk. Egyáltalán nem lenne ördögtől való, hogy akár az ügyfélszolgálatokon (vagy bárhol, ahol ügyes-bajos dolgot lehet intézni) lenne korán reggel vagy későn este is valaki. Meggyőződésem, hogy egy ilyen döntésnek pozitív hozadéka lenne mindenhol. 

Na persze nem lesz ilyen, mert a végletekig ragaszkodunk az agyonszabàlyozott keretek közé szorított mindenhez. 

Én pl, ha választhatnék, hattól fél háromig, vagy fél héttől háromig dolgoznék. Ott még marad idő délután is, nem csak az van, hogy az ember hazaesik, és már este is van..


4 megjegyzés:

  1. A régi szép idők, amikor még Matávnak hívták a Telekomot és ott dolgoztam tíz évet. Már akkor rugalmas munkaidő volt, hála a németeknek és az volt a lényeg, hogy a nyolc órád meglegyen és elkészüljön a meló. De jó volt gazdálkodni az időmmel, ha ahhoz volt kedvem akár ebéd után is elmehettem, majd másnap előbb mentem....érdekes sose volt el nem készült munka, minden ment mint a karikacsapás. Imádtam ott dolgozni, egészen más világ volt már attól is, hogy nem magyar kézben volt a cég.

    VálaszTörlés
  2. Én is úgy szeretnék dolgozni Dius mint TE:))

    VálaszTörlés