2023. jan. 19.

Tanultam ma új szavakat

 Ma megint orvosnál voltam. A héten másodszor. Először kedden, vittem magammal a telefonomon a vérnyomásnaplót, amiben voltak szép számmal pirossal és narancssárgával jelölt értékek. Mindketten tudtuk, az orvos is, meg én is, hogy ezt már kezelni kell. Nem csak olyan tesséklássék módon, hogy ha néha felmegy, akkor vegyek be egy gyógyszert, mert többször volt 150 környékén a felső érték, és 90-100 között az alsó, mint ahányszor nem. Megbeszéltük mit szedjek, hogy szedjem, mennyi idő múlva menjek vissza. Adott még beutalót vérvételre, és úgy váltunk el, hogy akkor optimális esetben három hét múlva találkozunk. 

Tegnap reggel bevettem az első gyógyszert. A vérnyomásom már kilenckor a sokkal ideálisabb tartományban volt (130/89), de megjelentek rajtam a kiütésszerű valamik. Tegnap még nem tudtam visszamenni hozzá, reggel rendelt, így ma reggel is bevettem a mai adagot (reggelre kevésbé volt feltűnő ez a valami). Ugyanúgy meg is jelentek ezek az izék, a két kezemen, és a nyakamon meg a mellkasom felső részén (úgy nagyjából pólókivágás mentén). Nem pöttyök ezek, inkább ilyen pici ereknek tűnnek. 

Ma délután visszamentem az orvoshoz, megmutattam neki. Nem klasszikus gyógyszerkiütés tényleg, inkább angioödéma. Szerencsére nagyon kis adag gyógyszert írt fel, ezért nem nagyon súlyos formában jelentkezett. Pat perc alatt összerakta magában, és rögzítésre került az adataimban is, hogy ACE-gátlót nem kaphatok, mert a Tensiomin is ilyen hatással volt rám, és az is ilyen gyógyszer. Láttam, ahogy gondolkozik, majd megkérdezte, köhögök e többet a szokásosnál. Majd aztán mikor igennel feleltem, megkérdezte, mikor voltam covidos.  Mondtam, hogy sosem volt pozitív covid tesztem. Pedig nagy valószínűséggel az voltam, és emiatt a bradikinin nevű valami a szervezetemben túl sok, és ez okozza azt, hogy ezt az ACE-gátlót nem tudom szedni. Azóta már utána olvastam, és tényleg van ilyen (bár elhittem neki is, csak kínai volt az egész) 

Lényeg a lényeg, kaptam másik gyógyszert megint, amiben semmi olyan nincs, ami az előző kettőben. Remélhetőleg ez most már jó lesz, aztán ez a bradikinin valaha még visszaáll a normális szintjére, mert egyébként ez az ACE-gátló nagyjából 80féle vérnyomáscsökkentőben van benne..

Azt végképp nem tudom mikor lehettem covidos, mert mindig csináltam tesztet, ha voltak valamilyen tüneteim, és sosem lett pozitív. Nincs mondjuk jelentősége. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése