2020. okt. 12.

Ősz van

 Berobbant az ősz ma reggelre, sőt, nekem ez már majdnem tél is, legalábbis megfordult a fejemben, hogy reggel már a téli kabátomban megyek majd dolgozni. És itt az ideje, hogy a szaggatott farmeromat is elrakjam egy időre, mert fázik a térdem a szaggatásnál. 😁 

Sosem voltam az az ember, aki nagy terveket szövöget előre, inkább az az igazi carpe diem típusú ember vagyok, aki mindig épp azt csinálja, amihez kedve van. Vagy azt nem, amihez nincs. Volt is, és van is még bennem valamennyi megfelelési kényszer, még bekódolt dolgok is akadnak még mindig, de egyre inkább elhagyom ezeket. Nem is tudom követni az épp aktuális étkezési/életmódbeli trendeket, de megmondom őszintén, nem is feltétlenül érzem ezt szükségesnek. Nem azért, mert nem fogyhatnék le pár kilót, nem lehetnék sportosabb, szexisebb, kreatívabb, meg még egy csomó minden más is, de ezek jelen pillanatban nem mozgatnak engem. Eddig is ösztönösen működtem (kisebb-nagyobb kudarcokkal), ezután is inkább befelé figyelek. Évek óta nem iszom tejet, mert nem jó nekem utána. Nem fáj a hasam, még semmi ilyesmi, de rossz tőle a gyomrom. Ugyanez a helyzet a tojással is. Legalábbis a rántottával, tükörtojással, omlettel. Finomak, de utána nem jó a közérzetem. Így ezeket nem eszem. 

De ugyanígy vagyok egy csomó minden mással. Ha álmos vagyok, akkor lefekszem, és hétvégén bűntudat nélkül alszom akár kilencig is. Ha idegesít valaki, akkor ott hagyom, ha nincs időm valamire, megmondom. 

A gyerekeimet is ösztönösen neveltem mindig. Eddig is, ezután is tisztában voltam vele, hogy vannak dolgok, amiket nem mondanak el, de ez nem is érdekel. Sosem kutattam a holmijuk között, sosem néztem bele a telefonjukba, és továbbra sem nézem a krétát sem. Első dolgom volt minden értesítést kikapcsolni. Nincs rá szükség. Amit akarnak, elmondjàk. Amit nem, az meg legyen az ő titkuk. Nekem is van, volt is mindig. Látom rajtuk, ha bajuk van, megkérdezem, mi a baj, de nem baj, ha azt mondja semmi. El fogja mondani, ha itt van az ideje. Eddig jól működtek az ösztöneim, és továbbra is azt gondolom, csak támogató és szerető családi háttér kell, minden mást megtalálnak maguknak. Akkor, amikor ennek itt van az ideje. Patrikkal nagy szerencsénk volt, ő nagyon korán megtalálta önmagát, kitűzött egy célt, és elérte (vagyis lassan itt tart már) Erik nehezebben érik, mindenben más, mint a bátyja, de lassan már ő is eljut oda, hogy meglesz a cél. Roli, a folyton változó, ide-ida csapongó, aki nagyon messze van még mindentől, de azt gondolom, mindenkit meg fog lepni majd, mert benne mindannyiunkból van egy kicsi. Egy kis zseniagy Patrikból, egy kis makacs állhatatosság az apjából, egy kis macsó lazaság Erikből, és egy adag érzékenység belőlem. Ezek így együtt nagy dolgokra is képesek lesznek, ha majd akarja. De ha nem, hát az sem nagy baj. 

És a covid kapcsán is az ösztöneimre hagyatkozom továbbra is. Nem állok be egyik táborba sem, mert nincs is értelme szerintem. Mindenkinek van igaza is, meg mond elferdített dolgokat is. Én gondolok valamit, és a szerint élek, cselekszem. Pont nem érdekel, hogy ez a szomszédnak tetszik, vagy nem, vagy mit gondol rólam. 

Hát és hogy ezek miért pont az ősz kapcsán jutottak eszembe? Jó kérdés..de azt hiszem, rég nem írtam így, hogy nem gondolkodtam, csak úgy jöttek ezek maguktól. Ha még jöttek, hát biztosan nem véletlenül. 

16 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik, kulonosen a gyerekneveleses resz. Es hat a ti peldatok azt mutatja, hogy eddig bejott 😀.

    VálaszTörlés
  2. Náluk más korban vannak a fiúk és csak remélni tudom, hogy ha eljön az ideje, tudok ilyen nagyvonalú (?), önállóságra nevelő (?), békén hagyó (?) szülő lenni. Semmiképpen nem akarnék kontrollmániás lenni. (Ezt egyébként a munkában is tanulom, ha tudom, hogy bízhatok valakiben, nem akarom állandóan ellenőrizgetni - sokat változtam az évek alatt.)
    Egyébként megleptél a posztoddal, ezek szerint csak úgy kijött belőled? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez csak úgy jött tegnap.
      Szerintem még tudsz majd te is lazulni, bár én személy szerint soha nem voltam ennyire gondos tervező, és a terveket pontosan követő ember, mint te.

      Törlés
  3. Fura, mert belül így gondolkodom, ahogy Te, de kívülre meg mégis felerészben, pár dologban a merevség jön ki belőlem... hm. Éppen ezért jó és elgondolkodtató volt olvasni, amit írtál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jó volt. 😊 Ha belül így van, akkor előbb-utóbb az felszínre is tör majd szerintem.

      Törlés
  4. Én még nem vagyok ennyire "békén hagyó" anyuka, mert még mindig sokat ( többet, mint kellene) csersztetem őket a tanulással ( többek között :-) ) de pl. a krétát én sem követem. Elmondják maguktól, hogy mi volt a suliban ( ami rám tartozik) , tudok minden jegyükről, stiklijeikről, mert tudják, hogy kár sumákolni, ha valami vaj van a fülük mögött, az úgyis ki fog derülni kréta nélkül is, és ha nem tőlük tudom meg, na akkor leszek mérges :-)
    Én mindig példaként tekintek a Fiaidra, de ezt már sokszor mondtam, mert biztos, hogy velük van gond és velük sem fekete-fehér, de olyan kiegyensúlyozottak a világ felé. Látszik rajtuk, hogy bármilyen helyzetben számíthatnak rátok. Nem kell ennél több.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát pedig szerintem a ti gyerekeitek is tudják a dolgukat maguktól is, csak talán még ti nem hiszitek ezt el igazán.
      Bea, köszi. Természetesen ők is ugyanolyanok, mint bárki más, vannak viták, sértődések, de azt hiszem, az alap dolgok rendben vannak. Meg az, hogy tudják, mindig lehet hozzánk fordulni.

      Törlés
    2. Tudni tudják, csak nem csinálják. Itt a bökkenő! 😄

      Törlés
  5. "Bűntudat nélkül alszom akár kilencig is."
    :) :) :)
    Ejha, pedig ez nagy bűn. Legalább írtál volna delet! :)
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát .volt már, aki ezt a kilenc órát is olyan csodálkozó arccal hallgatta, mintha azt mondtam volna, hogy délután háromkor ébredek. 😁

      Törlés
  6. Engem is így neveltek és teljesen egyetértek veled. Nekem erről a gyerekkori legjobb barátnőm jutott még eszembe, akinek az anyukája mindent kézben akart tartani. Amikor náluk voltam játszani, egyszer palacsintáztunk és én beletöröltem a zsíros kezemet a nadrágomba. Nagyon felcsattant, hogy majd szegény anyukám mossa. Én meg azt gondoltam, hogy ő biztos nem lenne rám így kiakadva emiatt. Vagy amikor szintén náluk voltam, a barátnőm és a testvérei mellett nekem is adni akart a vitaminokból, amit ők szednek. Én meg nem értettem, miért akar "gyógyszerféléket" adni. Vendég kisgyerekkel szerintem erős dolgok, nyilván a sajátjaival hatványozott volt. Pedig a példákból is látszik, hogy sosem akart rosszat szerintem. A lánya egyébként jó messzire elköltözött, amint tehette és kb.20 évesek voltunk, amikor már látogatóba is csak karácsonykor ment. Bocsi, hogy hosszú lett. Ez így kikívánkozott a gondolataid kapcsán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy leírtad. 😊 Érdekes élmény lehetett a baratnődnek is a ti kapcsolatotok az anyukáddal, ahogy neked is az övé.

      Törlés
  7. És nem szólnak rád a tanárok? :)) Nekünk a múltkor írt körmailt az egyik gyerekem tanára, hogy látja, hogy szept 1. óta összesen 3 szülő lépet be a kreta-ba és ejnye-bejnye azonnal lépjünk be. Meg állandóan kitöltendő kérdőíveket, meg válaszolandó leveleket küldenek, szóval nem lehet sosem belépni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem szólnak miatta. Be kellett lépnem már az idén, kitölteni adatokat, de részemről ennyi..ha valami ilyen van, azt megteszem, de csak ennyit.

      Törlés