2014. márc. 19.

Tíz perc

Ma nem teljesen arról fogok írni, amiről a legtöbbet gondolkodtam ma. Mert arról nem is tudok jól, és valószínűleg nem is akarok mégsem igazán. Viszont ehhez kapcsolódóan mégis van, amit kiemelnék.
Elszalasztott tíz percről van szó. Gondolnád, mi minden múlik tíz percen? Lehet, hogy semmi. De lehet, hogy egycsapásra minden megváltozik, és más irányba terelődik. Éppen annak a tíz percnek a valamelyikében, amikor nem ott voltál, ahol akartál, akkor huss, megváltozik minden. Megtörténhet, hogy minden átbillen valami egészen másba.
Persze, az is történhet, hogy minden ugyanolyan, mintha az a tíz perc meg sem történt volna. De én nem hiszem. Mert szerintem nincs ilyen, hogy mintha nem is lett volna.. Hiszen volt. Sosem tudjuk meg ugyan, mi az, ami másképp történt volna, ahogy azt sem, hogy miért kellett ennek így lennie. Oka volt, vagy célja, az egészen bizonyos. Legalább annyira, mint az, hogy mi is, mindannyian okkal vagyunk itt a világban. Nem azért,  hogy szépek, okosak, tökéletesek legyünk, hanem csak úgy önmagunkért, az összes létező hibánkkal együtt.
Tíz perc elég ahhoz, hogy ezt többé ne hidd el. Sőt. Ehhez nem is kell tíz perc. Ahhoz viszont legalább ennyi kell, hogy újra elhidd, hogy önmagad is elég vagy.
Tíz perc. Lehet egy örökkévalóság, és lehet egy szempillantás is. És lehet egy olyan időintervallum, amit sosem tudsz visszaszerezni. Eltűnt idő..

2 megjegyzés:

  1. Van egy film: A nő kétszer. Éppen úgy nagyjából 10 percen múlik a további élete, és onnantól párhuzamosan mutatja a két életét a film. Nagyon érdekes, elgondolkodtató. És ilyenkor sajnálja az ember, hogy a saját életében nem tudhatja, mi múlik ezeken a 10 perceken. (Aztán a végkifejlet mégis ugyanaz lesz... lehet, hogy semmi nem múlik igazán?)

    VálaszTörlés
  2. Van az a mondás, tudod, hogy nem a cél számít, hanem a hozzá vezető út. Nem tudom pontosan idézni. Teide megjegyzése kapcsán jutott eszembe. Lehet, hogy ugyanoda jutunk, sőt biztos. De az elszalasztott 10 perc egész biztos egy másik útra terel minket. Lehet, hogy könnyebbre, lehet, hogy nehezebbre, ez sosem derül ki igazán szerintem, mi lett volna ha....
    Remélem neked ez az elmulasztott 10 perc csak megkönnyíti az utadat!

    VálaszTörlés