2011. aug. 18.

Update update

Mióta írtam ezt a bejegyzést, azóta eltelt már egy kis idő. Gazdagodtam tapasztalatokkal, amikből ugyan még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, de azért merülnek fel bennem kérdések, kétségek. Magunkról is, meg egy csomó minden másról is.
Magunkról: a gyerekekkel nem tudom tartani az update által ajánlott "csak egyes kódút egyél, ha fogyni akarsz" módszert. Több okból sem. Egyik, hogy nem mindegyikőjük eszi meg a zöldségféléket, vagy esetleg egy-egy félét. Patrik például szereti a paprikát, de szinte semmi mást. Erik a hagymát, és ezen kívül semmit szinte, Roland pedig néha egy-egy szelet paradicsomot, és a kígyóuborkát. De ez kevés. A sajtot csak Patrik. De ez csak egy dolog.. nyilván, ha elég következetes lennék, akkor még nem lenne késő megszerettetni velük az ilyeneket. Csakhogy.. azt mutatja a tapasztalat, hogy nem laknak jól, ha nem ehetnek kenyérfélét. Roli csak egy fél kiflit általában, Patrik és Erik egyet-egyet. Őszintén szólva, azt gondolom ez még bőven bele kellene hogy férjen, mert ennyit más gyerek is eszik vacsorára (vagy nem?).
A nassot sikerült a lehető legminimálisabbra szorítanunk. Csoki egyszer kb. egy héten, chipset talán egész nyáron sem vettünk. Joghurtot, pudingot azért naponta egyet-egyet minimum esznek. És túró rudit. De az is napi egy kb.
Ebéd pedig olyan normálisan, mikor mit főzök. Volt a héten héjában főtt krumpli grillezett csirkével, gulyásleves sült krumplival (ez utóbbi azért, mert rettenetesen elaludtam), krumplis tészta, ma ismét grilleztünk, és holnapra is maradt. Azt hiszem, ez sem túlságosan üthet el más magyar családok ebédeitől (ez alól kivételek a gasztrobloggerek).
Na de.. közben Balázs szigorúan betartja Norbi módszerét.Neki az ebédje is update. (ezzel kapcsolatban elég annyi, hogy mindannyian nem tudunk azt enni, mert az nagyon drága, így megszavaztuk neki egymagának) Ami viszont komolyan meglepő, hogy nem fogyott tovább. Tény, hogy nem is hízott egy gramm-ot sem, tartja azt a súlyt, ami a 90 napos végén volt. De fura, mert minden általam olvasott Norbi-dolog alapján fogynia kéne. És nem.
Aztán miközben ezeken tűnődtem, kicsit megingott a belé vetett bizalmam. (főleg, mióta a facebook-on is nyomon követem őket) Nem mondom azt, hogy hülyeség amit mond, mert nem az. De a világ mégsem annyira fekete-fehér, mint ahogy ő állítja. Nem lehet, hogy mindenki szemetet ad csak nekünk élelmiszer gyanánt, és nem lehet az sem, hogy csak ő az egyetlen, aki normális, egészséges ételeket gyártat, és ad el (megjegyzem: horror áron).
Az elmúlt hónapokban nem sütöttem szinte egyszer sem, sem időm nem volt rá, sem kedvem nem volt hozzá. Ennek megfelelően sütit is alig ettünk. Kekszet, csokit néha. Meg fagyit.
Patrik és Erik napi szinten minimum 10 kilométert tekernek a biciklikkel, mellette fociznak, futnak, tehát nem élnek mozgásszegény életmódot. Én ugyan nem sportolok, de cserében gyalogolok a munkahelyemre oda-vissza (napi öt kilométer, és igyekszem sietősen menni). Nem fogyunk, de általános az állapot, hogy egyikünk sem hízott nyár eleje óta semmit.
Abban biztos vagyok, hogy nem fogom tudni a fiúkat update-gyerekekké alakítani. Sem anyagi forrásunk nincs hozzá, sem kitartásunk. Ráadásul Norbi azóta sem válaszolt a segítségkérő email-emre, így nem lehetek benne biztos, hogy nem alakítok e ki hiánytüneteket is akár a gyerekeimben, ha mondjuk száműzzük a cukrot teljesen az életünkből.
Most azon gondolkodom, kipróbáljuk működik e az, hogy csökkentünk a bevitt kalóriamennyiségen is, meg a szénhidrátbevitelen is. Igaz, a felszívódó szénhidráttartalmat már egy ideje próbálom figyelni (már amin fel van tüntetve).
De annyira nem egyszerű ez... mert ők akkor is fejlődésben lévő gyerekek.. és mi van, ha többet ártok, mint használok ezzel? Ráadásul nagyon kínosan ügyelek arra, hogy ne érezzék, e körül forog a világ.. nem kéne, hogy bármiféle táplálkozási zavar alakuljon ki bennük.. sem zugban evés, sem más.. 
Érdekelne mindenki véleménye, ötlete.. Ti hogy csinálnátok?

4 megjegyzés:

  1. Hát biztos van jó is abban, amit Norbi csinál, de valahogy az ételek terén nem bízom benne. Tetszett a várandós-tornája a feleségének (bár a hangja roppantul idegesít), de eszembe nem jutott, hogy diétázzak közben, nem is tettem. Mondjuk ami feltűnt, hogy mostanában a várandósság alatt a legfontosabb kérdés: mennyit híztál? Valahogy úgy vagyok vele, hogy nem mindegy??? Jól éreztem magam, nem koplaltam, nem is zabáltam magam halálra, nem kellett 200-as vérnyomással a műtőbe vinni, és pár kiló maradt rajtam szülés után, aminek a férjem igazán örül :)) Nálunk is van a családban aki túlsúllyal küzd, ő mondta, hogy a legjobb fogyókúra, ha nem eszünk :))) Persze ez más gyerekeknél, én se éheztetném a sajátomat, de egy jó dietetikus talán tud segíteni, remélhetőleg többet, mint Norbi. Ajánlani sajnos nem tudok senkit, de lehet, hogy a facebook ebben is segít :)) (Bár régen láttam a gyerekeket, de nem gondolom, hogy el lennének hízva.)

    VálaszTörlés
  2. Ahogy elolvastam azonnal beugrott Réka idegesítően csicsergős hangja.. brrrrr...
    Hát.. a mennyit híztál terhesség alatt kérdésre megválogatom kinek merek őszintén válaszolni. :D Mondhatni a megengedett maximumot minimum két és félszer túlléptem. Mégis itt vagyok. :) (és nem is maradtam úgy)
    Dietetikus bevonása jó ötlet, és annyira evidens, hogy már rég eszembe is juthatott volna. :)
    Annak örülök azért, hogy külső szemlélőként nem gondolod őket elhízottnak. :) Mondjuk annyira én sem, mint amennyit a mérleg mutat.

    VálaszTörlés
  3. Én váltottam paleóra, de le tudom írni, hogy mit esznek nálunk a gyerekek.

    Reggeli: meleg tea, kevés cukorral - amúgy is gyümölcs tea -, otthon sütött teljes kiörlésű vagy magos kenyér, felvágott vagy házi lekvár vagy méz. Vagy rántotta házi tojásból. Zöldség általában paradicsom, azt szereti mindenki.

    Ebéd: általában valami hús alapú, a lényeg, hogy alapanyagokból készül, nem félkész termék. Az olaj minimális, vagy oliva, ha olyan a kaja, akkor sütőpapíron sül a sütőben (pl sültkrumpli). Lehetőleg zöldköret, vagy valami zöldséges étel, laposhusi sültkrumplival nálunk elég ritka.

    Uzsonna: gyümölcs (ezt amúgy is kötelező enni) vagy joghurt

    Vacsora: kábé mint a reggeli, azzal a kivétellel, hogy egy pohár tej kötelező

    Ami szerintem még fontos, hogy mekkora adagokat eszünk. Pl. ha én vagyok 100% akkor Eszter 70% (feleségem), Benedek 40%, Bendegúz 70%, Anna 40%, Eszter 50%.

    VálaszTörlés