2024. aug. 23.

Könyves péntek

 


A múlt héten olvasott Orgonalányok második kötete ez a könyv. 

Amellett, hogy sokkal könnyebb volt olvasni, mint az írónő előző könyvét (gondolom így, hogy közvetlenül a másik után olvasom a stílus nagyon ismerős) mégis furcsa is egy kicsit, mert második rész, de visszafelé mentünk az időben.  Ez a könyv az első világháború idején játszódik, három különböző nő története, akik mégis kötődnek egymáshoz. Mindenki állhatatos és erős jellemű nő, de meglepő módon ez nem mindenkinél szimpatikus tulajdonság. Nem szeretném elspoilerezni hogy ki az és miért, hátha valaki kedvet kap hozzá, hogy elolvassa. 

Az nagyon tetszik az írónő könyveiben, hogy érződik rajta, alapos kutatómunka van mögötte, és nagyon részletgazdag, hiteles leírások vannak benne a háborús események kapcsán. Az Oroszországban játszódó cselekmények minden nyers és kegyetlen borzasztóság ellenére is teljesen magával ragadtak, szinte láttam is magam előtt, ahogy a nemesi származású (sőt, a cár rokonságába tartozó) emberek élete egyik pillanatról a másikra teljesen más irányba fordulnak, és ahogy a mélyszegénységben élő szinte "vademberek uralkodónak felettük. 

Mindhárom nő életének ezt a szakaszát nagyon szépen végigköveti érzelmi síkon is, a végére szépen megtalálja mindenki a maga útját. 

Szép könyv ez is, szerintem többet ad, mint egy egyszerű olvasási élmény. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése