2024. aug. 2.

Könyves péntek

 Vagy inkább könyvek, pénteken, mert a legutóbbi ilyen bejegyzés óta három könyvet is olvastam már. Éppenséggel nyugodtan lehetett volna a nyaralás alatt is ilyen poszt, de úgy voltam vele, hogy a szabadság az szabadság. 


Ez a könyv borzasztóan nagy csalódás volt. Amikor a könyvtárban elolvastam a hátoldalán a rövid tartalmát, sokkal többet ígért annál, amit végül kaptam. Érezhető volt végig, hogy van azért komoly téma a háttérben, mégiscsak egy komoly depresszióval küzdő férfi és egy társfüggő nő szerelme az, aminek tanúi lehetünk, de ez csak olyan mellékszál maradt. Minden más pedig valahogy csapomgott, nem éreztem egy percig sem azt olvasás közben, hogy nem azt várom, végül mégis hogyan lesz ennek vége (és mikor..). Nagyjából a haromszázadik oldal környékén kezdett kicsit jobban beindulni, vagy inkább élvezhetővé válni, és onnantól a végéig azért már elég jó volt. Egyébként egyáltalán nem az lett a vége a történetnek, amit én gondoltam. 


Az már hagyomány, hogy nyaralás alatt Pető Pétert olvasok. Most a tavalyi és az idei év között kettő könyve is megjelent. Mindkettőt Patriktól kaptam kölcsön, aki egészen különleges dedikált példánnyal rendelkezik mindegyik könyvből. 

Ahogy a cím is mutatja, egy focival foglalkozó könyv valakitől, aki nem csak szurkol a focinak, hanem részese is volt, bíróként. Különleges stílusban ír, olyan mondat szerkezeteket használ, hogy néha komoly koncentráció szükséges hozzá, hogy biztosan ott maradjon az ember a sztoriban, és ne vigye el egy-egy odavetett idézőjeles, vagy kötőjeles megjegyzés. Sokféle sztorit ismertem meg a könyvön keresztül az író életéből, volt, ami miatt irigyeltem, volt, ami miatt meghatódva mosolyogtam, és volt, amin nagyokat csodálkoztam. Nem mondanám hatalmas írói remekműnek (főleg, ha összehasonlításként ott van az ő könyvei közül a halálka, ami teljesen más műfaj, emiatt más írói kvalitások kerülnek előtérbe), de egy magamfajta fociszerető embernek jó kis olvasmány. 


És akkor egy újabb magyar szerző, teljesen más vonalon. Ha jól tudom, ö vezetett (vagy még talán most is) könyves blogot, és ő olyan író, aki az olvasas szeretete miatt lett író. A könyvek és az olvasás, illetve annak a fontossága, vigasztaló hatása ebben a könyvben is benne van. Egyébként egy sima és egyszerű kis nyári olvasmány, ami gyorsan olvasható, nagyon szép helyen játszódik. Nem az a fajta történet, amiből nincs másik hatszáz. Válságban lévő házasság, titokzatos múlt, szerelem, mind benne van.

Egyszer olvasós könyv olyan időszakra, amikor nem kell semmi más, mint könnyed, semmi gondoskodásr nem igénylő kikapcsolódás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése