2023. nov. 27.

Csak úgy magunk közt

 Egy kicsit sem olyan téma, amit átlagember a nyilvánosság elé tár. Persze, bennem is ott van azért a szemérmesség is, de talán pont amiatt, hogy a saját kérdéseimre sem nagyon sikerül választ találni sehol, én írok róla.. Igen, megint a klimax, vagy menopauza, vagy nevezzük bárhogy. 

A legelső furcsa tüneteim óta eltelt egy év is már. Többször, több orvosnál jártam az ilyen -olyan panaszaimmal, kérdéseimmel. Egy kivétellel mindenki segítőkész is volt, csak épp mindig volt egy még újabb elvégzendő vizsgálat, ami miatt érdemi előrelépés a mai napig sem történt. Azt mindannyian tudjuk, hogy az egészségügyi ellátás milyen jelenleg, milyen várakozási idővel kell számolni az államilag finanszírozott szakrendeléseken. A csontsűrűség mérés vizsgálatra nem tudok időpontot szerezni, mert az idén már biztosan nincs, a januári időpontokat meg még nem is nyitották meg. A mammográfia, és a rákszűrés megvan egyébként, lassan úgy járok, azokat újra kell csináltatni. Hormonvizsgálat még nem volt. Szerintem annyira nem vették azért komolyan még, merthogy "csak" 45 éves vagyok. 

Csakhogy közben a helyzet fokozódik már egy ideje megint. Soha életemben nem voltam ennyire összezavarodva és elveszve a saját testemmel kapcsolatban, mint most. Nem tudom hova tenni ezeket a változásokat, mert egyáltalán nem érzem magam olyan öregnek, akinek ilyesmivel kell küszködni. Nem is hiszem el, hogy én, aki még most is bármikor bevállalnék egy kisbabát, ott tartok, hogy már nincs ezzel kapcsolatban döntési lehetőségem. 

Amikor két és fél héttel ezelőtt figyelmeztetett a naptáram először, hogy késik két napot, még nem zavart, volt már 21 napos ciklusom is, és 33 napos is. De az a figyelmeztetés azóta is ott van, csak a napok száma változik. Természetesen csináltam tesztet, volt bennem egy nagyon halvány kis remény, hogy hátha...de persze nem, szó nincs terhességről..

A hőhullámok elképesztő mértékben vannak jelen, néha úgy érzem, simán belülről fel fogok gyuladni. Leginkább késő délután, este, és éjszaka vannak. 

Furcsa lelkiállapotban vagyok, hol a csillagokat is lehoznám bárkinek, hol pedig megmoccanni és megszólalni sincs kedvem..

Jövő héten keddre tudtam időpontot szerezni nőgyógyászatra. Nem tudom még magam sem, hogy mit várok, vagy mit szeretnék..lehet, hogy ha már itt tart ez a dolog, akkor hagyni kell, hadd intézze úgy a szervezetem, ahogy, és csak ezeket a kísérő tüneteket kell valahogy kezelni. Nem tudom. 

Azt tudom, hogy nagyon nehéz most a saját nőiességemet jól elhelyezni. 

6 megjegyzés:

  1. Sajnos nem értek hozzá, de kívánom, hogy minél előbb rendeződjön a helyzet.
    Őket esetleg érdemes lenne felkeresni, foglalkoznak menopauzával, hormonegyensúllyal:

    https://funkcionalisorvoslas.hu/
    https://taplalkozasbeallitas.hu/

    A Táplálkozás-Beállításnál személyes konzultációkkal terelgetnek meg nézik a leleteket. Jó szívvel ajánlom Ákost és a lányokat, nagyon jó eredményeket érnek el.

    VálaszTörlés
  2. Egy éve más témám sincs nekem sem. Furcsa kívülállóként figyelem a testem, mert nincs rendszer, nem találtam megoldást. Igazán nekem hőhullámom ritkán van. De hangulatingadozás, libidó csökkenés, fura menstruáció annál inkább. Voltam orvosoknál (magánban), szedtem, kentem sok mindent, de nem találom a megoldást. Itt érdemes azért olvasgatni https://www.ivanyiorsolya.hu/.
    Kitartást nekünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dius, látom, Gabi némileg megelőzött, én Orsi M Klub nevű fb csoportját jöttem ajánlani, itt éred el: https://www.facebook.com/share/Nv3CBLCxVSAAyNLq/?mibextid=K35XfP Támogató légkörű zárt csoport 40 év feletti nőknek, főleg a menopauza a téma, de mindeféle más is szóba kerül, lehet bátran kérdezni is, mindenki nagyon normális és kulturált.

      Törlés
  3. Anyukám 10 évet szenvedett végig, én egyet tudok, hogy ezt egészen biztosan nem akarom. Ő is végigpróbálta az összes természetes megoldást, nem segített. Én most szedem a fog.gátlót, nekem ezzel a vérzéses problémáim eltűntek, az életminőségem óriásit emelkedett, én egészen biztosan szeretnék hormonpótlást, ha ezt már nem szedhetem (50 éves korig lehet szedni). Az ösztrogénszint lecsökkenése nagyon súlyos következményekkel jár a nőkre nézve, csontritkulás, demencia, szívbetegségek, mind-mind ezzel van összefüggésben, nem csak arról van szó, hogy vannak hőhullámai az embernek. A spirálban csak progeszteron van, tehát az arra jó csak, hogy a vérzéses problémákat rendezze, de amúgy más tünetekre nem lesz jó, mert azt elsősorban az ösztrogén csökkenése okozza. A rák kockázata (mellrák) minimálisan nő csak meg, sokszorosával nő meg az alkohol fogyasztásától, vagy még sokszorsabban a túlsúlytól. Nekem az egész családomban senki nem volt rákos, viszont a nagymamám állandó csonttörésektől szenvedett, és a második combnyaktörés után már soha nem épült fel, az utolsó két éve rettenetes volt egyre elhatalmasodó demenciával, ebből valahogy nem kérek.

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük szépen mindenkinek az ötleteket, tapasztalatokat, ajánlásokat. Meg fogom nézni mindegyiket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még bírsz ötletet, és tudsz angolul, akkor a youtube-on van egy nődoki, akinek rengeteg nagyon jó, érdekes, vicces, de informatív videója van a témáról. Menopause Barbie néven fut. Nekem nagyon hasznos volt. (és eszembe jutott, hogy a vérzéses problémán kívül nagyon szenvedtem húgyuti problémáktól is, ahol soha, semmilyen bacit nem találtak, de még sem voltam jól, állandóan WC-re jártam, meg fájt, na ez is elmúlt. Nekem hőhullámaim nem voltak, csak amikor Norcolutot szedettek velem de attól kegyetlenül, éjszaka. 30 napból 27-ben nem aludtam...)

      Törlés