2023. aug. 12.

Szombat

 Meglepő módon ma már úgy ébredtem, hogy nagyon fájt a bordám. Mérhetetlenül unom már ezt a fájdalmat, meg azt a tehetetlenséget, amit okoz ez az egész, de sok választásom nincs, mint elviselni. Azért próbálom a végsőkig feszíteni a tűrőképességem határát most már, és nem csak heverészek a kanapén (abból is elegem van). Ma is gyalogoltam, teregettem, ruhát hajtogattam, ebédet csináltam. Igaz, lassabban megy minden,, és néha sírni tudnék a fájdalomtól, de nem adom magam. 

Ma délután beszéltem telefonon egy barátunkkal, aki el van épp keseredve. Van egy dohányboltja és egy kisebb "közértje". Egyébként az általam ismert összes ember közül a legsegítőkészebb, legönzetlenebb valaki. Már jó ideje küszködik a munkaerő hiánnyal, de most ott tart, hogy azért kell majd bezárni a közértet, mert nem talál embert. Tudom, hogy mennyit fizet, én a magam részéről már volt, hogy fontolóra vettem, hogy felmondok, és inkább elmegyek hozzá, mert jobban keresnék ott. És ez azt mondja nem elég. Van, aki kerek perec megmondja, hogy más, hát azt nem gondolta, hogy itt ennyit kell dolgozni. Van, aki kifogásolja, hogy nincs ideje (munkaidőben!) tiktokozni. Tök értetlenül állok az ilyenek előtt, mert nem értem, hogy ilyen világban hogy lehet ez, hogy csak úgy felmondok, mert nem tudok tiktokozni. Az érintett korosztály teljesen vegyes, nem lehet általánosítani, hogy csak a fiatalok ilyenek. Érdekes jelenség mindenesetre. Szívesen segítenék neki, de sajnos ötletem sincs a megoldásra 

7 megjegyzés:

  1. Megertem az ismerosodet. :( Nalunk is munkaero gond van. Alig van onalloan dolgozni tudo es akaro szakkepzett munkaero.Mas cegek is hasonlo cipobe jarnak. Csomo helyen ugy probaljak megoldani hogy asszisztensi pozicioba vesznek fel aranylag ertelmes embert es a tapasztalt idos kollegak egyszerubb munkait probaljak nekik atadni. De hallottam mar olyat hogy napi szintu 1 vagy 2 tulora az alap valahol a regi munkaeroknek es vagy kifizetik vagy nem.
    En a fejem fogom attol hogy eloiras a nyelvtudas, azt irjak hogy van, allasinterjun meg elneveti magat hogy o nem gondolta hogy komolyan gondljuk.
    Amugy egy csomo fiatalnal alap hogy pentek du. Mar nem dolgoznak mert bulira keszulnek, hetfo reggel nyitott szemmel alszanak es nem dolgoznak mert akkor heverik ki a hetveget. Ha a telefonjuk pittyen mar ugranak ra hogy mi tortent, nehogy valamibol kimaradjanak...de igy meg nem lehet dolgozni hogy 10 percenkent telefont chekkolnak.
    Nehez lesz motivalni, a regi munkaeropiaci elvek mellett beszoktatni oket.
    Bar en azt latom hogy az otthon latott dolgok mervadok ebben is, ahol a szulok alkalmi munkaznak majd pihenes hetekig, vagy logosak a melobol, stb ott nagy esellyel lesznek a gyetekeik is olyanok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak a klasszikus fiatalok. Az én 40 éves kollégám egész nap a telefonját nyomja, és van egy másik telefonja, amin meg egész nap fut egy játék.

      Törlés
    2. Szerintem mindenképpen szükséges lesz a munkaerőpiacnak is változni a körülményekhez, hogy mindenkinek jó legyen ez hosszú távon. Természetesen értem miről írsz, és én is ámulok azon, milyen könnyedén fordítanak hátat egyik pillanatról a másikra is akár, de ugyanakkor néha csodálom is őket, amiért nem hagyják magukat kizsigerelni, mint ahogy a mi korosztálynunk (és a szüleink) hagyták. Az arany középutat kéne megtalálni.

      Törlés
    3. A pasim mesélte, hogy felvettek hozzájuk egy fiatal, pályakezdőt, aki az első munkanapon felmondott, amikor meglátta, hogy konkrétan hol kell dolgozni. (A mérnöki irodák nagyon közel vannak a gyár részhez, és nagyon zajosak, az asztal is sokszor szabályosan táncot jár.) Én is csodálkoztam az azonnali felmondáson, de közben én is azt gondolom, hogy ez a tökösség, mi meg, a 40-es korosztály minden szart simán elfogadunk, és elviselünk (pl. ezen a télen minden nap 11-12 fokra mentem be az irodába, kb. délre lett 18 fok, és a WC-ben egész nap 12 fok volt...).

      Törlés
  2. Ez a fájdalom amúgy micsoda? Mármint van neve? Mert, ha nincs eltörve, zúzodva, akkor miért fáj ennyire? Ráestél? Nem jó ez így.

    A munkaerőhöz annyit tudok mondani, hogy mi is nagyon nehezen találunk dolgozni tudó és akaró embert a csapatunkban. Fiatal nincs is, de a felnőttek is hullanak ki, mert egy forgatáson úgy kell dolgozni, hogy sokszor még pisilni sincs idő, nemhogy tiktokozni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs neve, vagyis eddig nem mutatkozott be :D. Azt mondta egyébként a doki, hogy ugyanaz történt, mint amikor az ember bokája kificamodik, ugyanaz a jelenség,kb olyan a fájdalom is valóban, csak ugye feljebb van. Nem értem rá, megnyomta az a nagyon kemény karton konténer (pont a széle, közvetlenül a mellem alatt)

      Törlés