2024. okt. 11.

Könyves péntek

 Rögtön kettő is, mert ugye ráérek, és láb pihentetés közben ez a legértelmesebb dolog, amit lehet csinálni. 


A borítója miatt hoztam el a könyvtárból, mert olyan csodálatosan szép, hogy azt gondoltam, nekem ez a könyv kell, mert ami ilyen szép kívül, az biztosan belül is az lesz. 

A könyv két idősíkon játszódik, az ötvenes évek Japánjában, és napjaink Amerikájában. 

A történet is eleinte ennek megfelelően két nő története, a japán Naokoé és az amerikai Torié. 

Nagyon szépen megírt könyv, lenyűgöző részletességgel ír a japán hagyományokról, babonákról. Naokot szülei egy japán férfihoz szeretnék hozzáadni, de a lány beleszeret egy amerikai katonába, ráadásul teherbe is esik tőle. Tori apja haldoklik, és már csak az utolsó napjaiban kap egy levelet vissza Japánból. A lánya ezzel kapcsolatos kérdéseire már nincs ideje választ adni, így a lány nekilát az otthoni papírok, levelek, fotóalhumok és egy japán újságíró kollégája segítségével megismerni az apja történetét. 

Anélkül, hogy bármit elspoilereznék, egészen a végéig nagyon drukkoltam, hogy Tori olyat találjon ott Japánban, amitől mondhatjuk, hogy boldog befejezése van a történetnek, de nem pont úgy történt, ahogy számítottam volna rá. 

De mégis, olyan szép ez a történet, olyan szép gondolatok vannak benne, hogy mindenképpen megéri elolvasni.

Egyébként valós történeten alapul, de nem pont így történt minden. 



Tőle már sok mindent olvastam, eddig minden könyve olyan volt, ami gyakorlatilag olvastatta magát. Ez ennél sem volt másképp, mesterien csűrte -csavarta a történetet az írónő, egy idő után már aztán tényleg mindenki gyanús volt. Igen komolyan bővelkedett eseményekben is, a könyv közepére az eredeti gyilkosság már majdnem mellékszál volt. Rengeteg szereplő volt, lévén egy kis utca lakóközösségéröl írt. Mindenféle ember volt ott, a frissen beköltözött fiatal házaspár el is bizonytalanodott, jó helyen vannak e ők ott. 

Ennek a könyvnek is érdekes lett a vége, nem teljesen erre számítottam. 

Nagy tanulságok nincsenek benne, komoly üzenete sincs (hacsak az nem, hogy sohasem tudhatod ki fog fejbe dobni egy kővel), de egy-két estére jó kikapcsolódást nyújt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése