2024. szept. 27.

Könyves péntek

 


Nem tudom hogy előző életemből hozott karmikus valami ez az Auschwitz téma, és abban sem vagyok biztos, hogy szeretném valaha kideríteni, hogy ha így van, ki és mi voltam én ott. Az biztos, hogy nemigen van olyan könyv a témában, amit nem olvastam el, vagy fogok elolvasni majd. 

Ez a könyv annyira megrázó volt, amennyire csak lehetett. Igaz történet alapján, a szereplők mindannyian valóban ott voltak, és végigcsinálták. 

Nagyon szépen megírt könyv, a főszereplő maga a mesélő, aki egyébként egy árja német nő, aki egy cigányember felesége lett. Auschwitz témában is nagyjából egyedülálló, hogy ez a könyv nem elsősorban a zsidókkal foglalkozik, hanem a cigányokkal, akik ugyanúgy részesei voltak az egész borzalomnak. Érdekes abból a szempontból is, hogy nem a tényszerű valóság a fő irányvonal, hát rendre megjelenik itt is az éhezés is, a járványok is. Mégis, végig a könyv olvasása közben nem a borzalmakra koncentrál az ember, hanem le van nyűgözve attól, hogy milyen erő is van egy anyában, ha a családjáról van szó. 

Még sokáig hatással lesz rám minden sor, amit olvastam, minden gondolat, ami közben megfogalmazódott bennem. Egyszer most már tényleg látnom kell a saját szememmel..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése