2015. febr. 25.

Bizalom

A tegnapi bankhistória (Takarék) kapcsán gondolkodtam el rajta, hogy hány és hány bizalmi kapcsolat van az életünkben. Azon túl, hogy vannak a legszemélyesebb magánügyek, amivel kapcsolatban ugye mindennél fontosabb a feltétlen bizalom, legyen az akár szerelmi kapcsolat, akár baráti.
De itt van a többi...
- a fodrász, mert csak úgy akárki mégsem moshatja-vághatja az ember haját. Az enyémet legalábbis semmiképpen sem. Mindenképpen szimpatikus kell, hogy legyen. És kedves. És tudjon beszélgetni is, meg hallgatni is, és ne kelljen neki magyarázkodni, ha esetleg két hónapig nem megy az ember.
-az orvos, mert csak úgy akárkivel nem tudja az ember megbeszélni, hogy hol fáj, nem vetkőzik csak úgy akárki előtt, hogy megvizsgálja, és legfőképp nem tud neki hinni, ha nincs benne bizalom. Bízni kell a tudásában, abban, hogy minden helyzetben a legjobbat akarja nekünk, és minden tudását latba vetve tesz meg értünk mindent.
-a pedagógus, mert nagyon nehéz azt jól tolerálni, ha olyan valaki foglalkozik a gyerekkel, akiben nem tudunk bízni. Nem kell neki szeretnie a gyereket, arra elsősorban mi, a szülei vagyunk, de lehessen rajta érezni, hogy nem csak szereti a hivatását, de tiszteli is annyira a gyerekeket, hogy sosem hozza őket kínos helyzetbe.
És még sok-sok minden lehet itt, amit most nem soroltam fel, és természetesen itt van ezen a listán
-a BANK is, ahova az ember fizetése érkezik minden hónapban. Ez is egy olyan bizalmi dolog, hogy kezeli a pénzemet, amiért én dolgoztam meg, az enyém, és mégis hajlandó vagyok fizetni is azért, hogy hozzájussak, és hogy biztonságban tudjam.

Ingott már meg bizalmam orvosban is, pedagógusban is (a fodrászom nagyon jó fej, benne nem), de nagyon-nagyon bízom benne, hogy a bankunkban nem fog. Mert bizony, elgondolkodtam, hogy szabad e annyira bizalmasnak lenni, hogy minden pénzünk ott van, és alig tartunk magunknál valamennyi készpénzt? Szabad e annyira bizalmasnak lenni, hogy mindkettőnk fizetése (és a családi pótlék is) ugyanazon a számlán van? Adja az Isten, hogy sose kelljen megtudnom, amit most sokan éreznek, amikor nem tudják, mikor jutnak hozzá a saját pénzükhöz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése