2011. máj. 1.

Boldog...

Ma, az Isteni Irgalmasság Vasárnapja is volt. Ezen a napon pedig XVI. Benedek pápa Boldoggá avatta II. János Pál pápát.
A pápát, aki azt hiszem, mondhatjuk, hogy a történelem eddigi pápáinak leginkább szeretett egyházi főméltósága volt. Aki olyan volt, hogy mindannyian hihettük őt akár a nagypapánknak is azzal a jóságos arcával.
Miközben főztem a vasárnapi ebédet, hallgattam a boldoggá avatás ceremóniáját, amikor leleplezték a Szent Péter Bazilika középső loggiáját (remélem jól írom) díszítő portréját, bizony megkönnyeztem. Mint ahogy megkönnyeztem, amikor a nővér, akivel a csodát tette (hivatalos orvosi bizonylatokkal tudja igazolni, hogy kigyógyult a Parkinson kórból) kezében a pápa vérét tartalmazó kegytárggyal XVI. Benedek pápa elé járult.

Gyönyörű volt a szertartás, leginkább mégis az a mondat maradt meg bennem, ami többször elhangzott közben: "Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek."

Azt hiszem, meg fogom érni még, hogy arról is írhatok egy bejegyzést, amikor szentté fogják avatni őt. :)
A pápát, aki ember maradt.

2 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál, benne megvolt az, ami oly sok egyházi főméltóságból (meg nem pont főméltóságból) hiányzik: a sugárzó szeretet. Nekem valahogy nem akaródzik megszokni az új pápa arcát, annyira más, szerintem nagyon sokan vannak, akik ha azt a szót hallják, hogy pápa, akkor II. János Pál jut eszükbe róla. A vallások közti békére való törekvése szerintem példaértékű, talán az egyetlen volt, aki felismerte, hogy mindegy milyen vallást gyakorlunk, akkor is ugyanazt az Istent imádjuk, és mindegy hogyan nevezzük, akkor is ugyanarról az Istenről beszélünk. Ezt szem előtt kellene tartani, és a régi dogmákhoz való ragaszkodás helyett végre új alapokra helyezni a vallást. Talán több ember találna "haza", többen tapasztalnák meg az isteni szeretetet.

    VálaszTörlés
  2. Én is mindig őt várom még mindig, ha hallom valahol, hogy a pápa beszédet mond, vagy a pápa ellátogatott valahova.
    A hit pedig valójában tényleg csak az Istenről szól, mindegy az, milyen "elvet" követünk ahhoz, hogy megszólíthassuk.
    Remélhetőleg ezügyben is jön a "kritikus tömeg"(jönnie kell), és akkor megérti mindenki, hogy miről is szól a szeretet. :)

    VálaszTörlés