2010. szept. 30.

Újabb aggódnivaló

Erik miatt. Már hetek óta figyelem. Sőt, ha nagyon belegondolok, már évek óta gyanús kicsit, és többször is említettem már az aggályaimat a gyerekorvosnak, aki mindig megnyugtatott, hogy nincs semmi baj. Tényleg nem is volt. És tényleg hajlamos vagyok kicsit néha túlagyalni a dolgokat (csoda e az örökös fejfájás?), és túlaggódni is, de mivel én vagyok az anyjuk, így egészen normálisnak érzem, ha aggódom. Akár hülyeségek miatt is.
Na de ez most komoly. De nagyon.
Hogy mi a gond? Szerintem tejcukor-érzékeny. Na nem vagyok orvos, nyilván. Google mégis felvilágosított, és megerősítette a gyanúmat.


"Tej-, ill. tejcukortartalmú étel fogyasztását követően a panaszok fél, illetve két óra múlva jelentkeznek és átlagosan egy-két nap alatt maradandó következmény nélkül megszűnnek. Ismételt tejcukortartalmú étel elfogyasztása után azonban a tünetek ismét jelentkeznek.
Az emésztetlen tejcukor ozmotikus hatása révén a vízfelszívódás egyensúlyát megbontva vizet "szív" a bél lumenébe, ami hasmenéssel jár. A széklet rossz szagú, kifejezetten bűzös lesz, mennyisége nő, csecsemőknél híg, zöldes színű, savanyú szagú, habos. A kettős cukormolekulákat a bélben található baktériumok fermentálják, bontják el, ennek révén savak és gázok (szén-dioxid, hidrogén és metán) képződnek. Ezek az anyagok okozzák a felfúvódást, szélgörcsöket, hasi fájdalmat, feszülést, émelygést, hányingert, rossz általános közérzetet, ritkán bőrtüneteket. A keringésbe felszívódó hidrogén pedig - eljutva a központi idegrendszerbe -, fejfájásos rohamokat okozhat. Amennyiben a tünetek tartósan fennmaradnak, akkor felnőtteknél súlycsökkenés jöhet létre, kisgyermekeknél a növekedés megállhat.
A tejcukor érzékenység (laktóz intolerancia) egy emésztési probléma. A szervezet átmenetileg vagy állandósultan nem képes megemészteni (lebontani) a tejcukrot, ami aztán bélrendszeri kellemetlenségekhez vezet.
Mire reagál a beteg?
A beteg a lebontatlan tejcukor molekulákra reagál. A tejcukor egy diszacharid, vagyis két cukor molekulából álló szénhidrát. A vékonybél nem tudja átengedni a diszacharidokat, ezért hogy ezt a tápanyagot fel tudjuk használni, egy laktáz nevű enzimre van szükségünk, ami a két molekulát szétválasztja egymástól, hogy aztán ezeket felhasználhassa a szervezet. A tejcukor érzékenyek esetében nincs elég laktáz, ezért a tejcukor felbontatlanul halad tovább a tápcsatornán, ahol a bélrendszeri baktériumok hatására erjedni kezd. Az erjedési folyamat hatására nagy mennyiségű bélgáz termelődik, valamint a bélfalak nem engedik vissza a vizet a szervezetbe, ami ennek felgyülemlését eredményezi.

Milyen tüneteket okoz?
A belekben felgyülemlett bélgáz és víz végeredménye: bélpuffadás, bélgörcs, hasfájás, hasmenés."

A súlycsökkenést leszámítva minden megvan. Emiatt nem kap kakaót már két hete. Merthogy az feltűnt, hogy a kakaóivás után eltelik kis idő, és rohan a wc-re. És fáj a hasa. Nagyon fáj, összegörnyed, és sír. Így aztán mondtam, próbáljuk ki kakaó nélkül. Nehezen, de elfogadta, megértette. 
És erre ma okosanyja mit ad neki vacsorára? Tejbegrízt. Isten bizony eszembe sem jutott, hogy az is tejből van. És annyira örült neki, és olyan jóízűen megette. És aztán alig negyedóra múlva úgy szenvedett, mint Krisztus a Kereszten. Zokogott a wc-n ülve is, és mikor kijött is. A hasa kőkemény volt.
Nekem meg olyan bűntudatom volt, hogy ihajj. :(
És ez volt az utolsó csepp. Én most már biztos vagyok a diagnózisomban. Úgyhogy holnap elviszem a gyerekorvoshoz, és kérek tőle célzott vizsgálatokra beutalót. 
És ha belegondolok, hogy úgy három-négy éve folyamatosan téma, hogy olyan fura "szaga" van a gyereknek, ha izzad. Mindig lehurrogtak, hogy mit szagolgatom. Szerintem ez ad majd arra is választ. 
De szívből kívánom, hogy ezúttal ne legyek jó boszorkány, és  ne legyen igazam. Még akkor is, ha tudom, ha ez tényleg van is neki, lehet vele élni normálisan. Csak kerülni kell a tejet. Meg amiben tejcukor van. Vagy nemtom. De nem is akarom megtudni inkább. Vagy akarom. Csak már tudjam, mi van. Mert sajnálom szegényt, ahogy szenved.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Dius!
    Most valahogy én is azt kívánom, hogy ne legyen igazad!
    Meg azt is, hogy derüljön ki, hogy mi is a baj!
    És a kettőt együtt!
    És az a baj ne legyen nagy!
    Majd mondd el hamar, légyszi!
    Üdv,
    Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Szilvi. Mindenképpen meg fogom írni a fejleményeket is.

    VálaszTörlés