2014. jan. 16.

Mindig olyan, ami még nem

A munkahelyemen elég gyakran mondogatják, hogy "mindig olyan jön, ami még nem volt". Meg hogy "ez sem egy szokványos nap". Miután ők sokkal régebb óta vannak ott, mint én, így tapasztaltabbak is e téren, de lassan én is átveszem tőlük a "szlogeneket". Mert az idén még nem volt egyetlen egy szokványos nap sem, cserébe jött egy csomó olyan, ami még nem volt.
A jó hír, hogy a legtöbbünk jól alkalmazkodik a helyzethez, és igyekszünk a legjobban helytállni minden napon. Akármi jön is, némi szervezéssel, és akárhány újratervezéssel megoldjuk. Én is megtanultam már, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor kicsit határozottabban kérjek, mint ahogy egyébként szoktam, és lassan azt is megtanulom, hogy a különböző (ezerféle) problémával kihez fordulhatok.
A legtöbbünk tehát jól alkalmazkodik, de van valaki, akinek ez nem ment. Ő volt az, aki ma hajnalban végképp kiverte az álmot a szememből, amikor hajnali öt óra huszonkét perckor még a saját telefonomon hívott. Szabit kért mára, mert nincs jól, és mire ezzel a mondattal végzett, már jött is a következő, hogy "és holnap leszámolok". Na, ilyen sem volt még.
És tényleg elment. Már ma. És én azokban a szabad másodperceimben, ami akadt néha-néha eltűnődtem azon, hogy vajon mi kell ahhoz, hogy valaki kitartó legyen, eltökélt és alkalmazkodó? Mert nála csak ez hiányzott. És vajon az élettapasztalat hozza magával ezeket, vagy vannak, akik eleve így születnek, és végigcsinálják amit végig kell csinálni, ha törik, ha szakad. Nem jöttem rá. Már csak azért sem, mert odabent ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk, mégis van bennünk valami közös. Az a fajta kitartás, hogy akármit is kell megoldanunk, megoldjuk.
Azt hiszem, van tanulsága az ő történetének, és én igyekszem magamban levonni ezt, és majd amikor jön valaki az ő helyére, akkor tanulva ebből, esetleg másképp kezelni mindent. Anélkül, hogy okolnám magam, vagy bárkit is közülünk. Mert hibát nem hiszem, hogy elkövettünk, sem ő, sem mi. De tanulság az van. :)

Hát ez sem egy szokványos nap volt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése