2019. jan. 10.

Mai sztori

Nagy szerencse, hogy már van annyi rutinom, hogy az iskolával kapcsolatos mindenféle baromságot gyorsan a helyére tudjam tenni. Természetesen az általános iskoláról beszélek, tapasztalataim szerint ott a legkevésbé fejlődöképesek.
Igaz, ma azért elértük azt a határt, amikor csak egy igen vékony vonal választott el attól, hogy ahelyett, hogy a helyén kezeljem a sztorit, csináljak belőle ügyet.
Csak röviden: Roli ma úgy jött haza az iskolából, hogy elvették a telefonját, és csak nekem adják vissza. Nem nagyon értettem, mert tudom, hogy beszedik tőlük órák elején, és csak a végén kapják vissza. Roli váltig állította, hogy csak azután használta, miután megkapta a dobozból.
Persze mentünk érte, még szerencse, hogy itthon voltunk.
Természetesen a gyerek a hülye, mert vétett a házirend ellen. Arra a kérdésemre, hogy milyen alapon tartja magánál bárki is a gyerek tulajdonát, szintén ezt a választ kaptam, hogy ez van a házirendben. A házirend ilyen misztikus valami, amit sem én, sem a gyerek nem láttunk soha ebben az iskolában, a honlapon sincs fent, így nem tudtam ellenőrizni, hogy vajon hogy van ez megfogalmazva.
Tudom, hogy most a többség nem velem ért egyet, hanem azzal a gondolattal tud azonosulni, hogy igazuk van, minek az iskolába telefon. De azért engem kiakasztott. Mert lehetett volna olyan helyzet is, hogy mindketten délutánosok vagyunk, Patrik az egyetemen, Erik is suliban, és mondjuk én hiába hívom Rolit, nem érem el. Egyrészt infarktust kapok a munkahelyrmem, másrészt azonnal nekiállok körbetelefonálni mindenkit hogy nézzék meg,otthon van e, minden rendben van e, stb. stb.
Többet remélem nem.lesz ilyen .És már csak másfél év, és szabadulni ettől a helytől.

5 megjegyzés:

  1. Hát talán én leszek az egyedüli, aki egyetért veled. Egyébként detto, az általános iskola tényleg nagyon sok helyen, nálunk is rémálom volt, szerintem írtam párszor. Pedig az igazgató abban a suliban nagyon nyitott, problémamegoldó, mindig kedves, bármikor elérhető és segítőkész volt, még is valahogy a beosztottakra nem tudott hatni. Egyszer pont így történt nálunk is, Ádi a szünetben! megnézett valamit a telefonján és pont arra ment az osztályfőnök és elvette és azt mondta, hogy majd év végén kapja vissza. Ez volt ha jól emlékszem április körül egy pénteki napon. Abban az évben a gyerek szombatonként programozást tanulni járt, egyedül és amikor végzett mindig hívott, hogy mehetek érte, mivel busz nem volt. Tudta ezt az osztályfőnök is. Már el sem értem telefonon, hogy legyen szíves adja vissza a telefont, úgy hogy a suliba kellett nekem bemennem és még jó, hogy nem zárta be a fiókját és visszakaptuk. A házirendet pedig tényleg nem értem, ugyan is kötelező felrakni az iskola honlapjára vagy a suliban a hirdetőre kiakasztani, szóval elérhetővé tenni ugyan úgy, mint a kórházakban a betegjogi képviselő dolgot. Legalább is én így gondolom. Egyébként annak idején a miénkben nem volt a telefonokról szó, csak mindig évnyitón mondták el, hogy órán lehalkítva vagy kikapcsolt állapotban kell lennie, illetve nem lehet elővenni órán. A szünetről nem volt szó.

    VálaszTörlés
  2. Ma már a mobiltelefon annyira szerves részévé vált az életnek, hogy az ilyen "majd a szüleidnek visszaadom", "majd év végén visszakapod" szövegek teljességgel helytelenek.
    Az addig érthető, hogy az órán ne használják, illetve legyen lehalkítva a csengőhang, vagy akár minden óra elején rakják a tanári asztalon egy dobozba, de elvenni és nem visszaadni, azt nem.

    Régen (évtizedekkel ezelőtt) valóban az volt a szokás, hogy amivel a gyerek az óra alatt elszórakozott (valami játék, könyv, bármi, ami miatt nem vett tevőlegesen részt az órai munkában), azt elvették és csak év végén kapta vissza, de a telefon nem ez a kategória.
    Pont azért, mert értelmes szülő úgyis csak akkor vesz a gyereknek telefont, ha az fontos (mondjuk mert több műszakban dolgozik, alig látja a gyereket, vagy hozni-vinni kell, stb.), ezt a kommunikációs lehetőséget csak úgy, egyik pillanatról a másikra lezárni nem szabad.

    MAx. az lehetne, ha az elvételről a szülőt telefonon azonnal tájékoztatják, elmondják az okát és megbeszélik azon melegében, miként kerüljön vissza a telefon.

    VálaszTörlés
  3. De mi volt a gond? Órán telefonáláson kapták? Megcsörrent óra alatt és ezzel zavarta az órát? Zenét hallgatott rajta órán? Játszott rajta órán? Akármi is , én biztos pipa lettem volna, elég feladatot ró rám a suli így is, nem hogy még fölösleges köröket csinálnak nekem azzal, hogy be kell mennem a suliba a telefonért...Pf.

    VálaszTörlés
  4. HA nem zavarja meg a tanítást ne vegye el és kész!

    VálaszTörlés
  5. Tesi óra előtt osztottak ki a telefonokat, ő pedig nem tesizett, mert megütötte a lábujját, még nem tudja felvenni a tornacipőt. Egy kislány is ugyanígy felmentett volt vele együtt, ők ketten valamit megnéztek a telefonjaikon. Rolitól elvette, a kislányról nem. Mindegy már az egész, de remélem többet nem fordul elő.

    VálaszTörlés