2010. szept. 11.

Ahelyett...

...hogy téliesíteném a ruhásszekrényeket, meg az egyebeket, leültem blogolni. :D Egyrészt, mert már megint fáj a fejem (lehet, hogy agydaganatom van? O.o), másrészt már megint esik az eső, harmadrészt meg semmi kedvem még itthon is ruhát hajtogatni. :D Pedig már csukott szemmel is méret szerint sorba raknám őket. :)
De blogot írni sem volt időm szinte semmi egész héten, és ez egy tarthatatlan állapot, mert a közléskényszerem nagy. Meg különben is, a gondolataim csak igen kis százaléka szokott bennem maradni. Azok olyan gondolatok, amik tényleg csak és kizárólag rám tartoznak. (sejtem, hogy most mindenkit ez érdekel a legjobban.... :D)
Mi minden történt a héten?
Patriknál túl estünk az első szülői értekezleten. Délután ötkor kezdődött, este hétkor ért véget. De még akkor is csak azért, mert többen fészkelődtünk már akkor, nagyon mehetnékünk volt. De az új osztályfőnök előtt le a kalappal. Egy egészen komolyan összeszedett előadással készült a szülői értekezletre. Komolyan felépítette az egészet. Minden egyes "rész" előtt elmondta, miről fog beszélni, elmondta, amit akart, majd lezárásképp hagyott időt kérdésekre, ha voltak. Legelőször a tanárokról, és követelményeikről, elvárásaikról volt szó. A történelem-tanár (úr) el is jött, elmondta, hogy ötödikben elsősorban még a tantárgy megszerettetése a cél. Persze, fog feleltetni is, de alapjáraton nem egy szigorú tanerő. És elmondta azt is, az addigi két órán szerzett tapasztalata alapján "felkötheti a gatyát", mert ez az osztály rendkívül érdeklődő, nagyon gyors felfogású, és nagyon aktív. Úgyhogy simán el tudja képzelni, hogy a második félévben már majd velük együtt kell, hogy tanuljon, hogy ki tudja elégíteni minden kíváncsiságukat. De ennek örül. :) A magyar tanárnő is elégedett velük, aktívak nála is, figyelnek, jelentkeznek, szorgalmasak, biztos tudással rendelkeznek. Három kötelező olvasmányuk van az idén. Kettőt már mindenki olvasott belőle. (A Pál utcai fiúkat, és a Nyár a szigeten-t) A kis herceg a harmadik, ezzel lehet, hogy kicsit meggyűlik majd a bajuk, de reméljük, hogy nem. A matektanárnő tart majd az első fogadóórán külön szülőit. Mindkét csoportnak lesz. Annak is, aki az emelt matekot tanulja, meg azoknak is, akik nem. A természetismeretet az osztályfőnök tanítja. Az idén ez a "legfontosabb" tantárgy. Év végén ugyanis vizsgát kell tenniük belőle. Elkezdik őket trenírozni a felvételikre, majdani vizsgahelyzetekre. Ötödikben kezdődik ez. Egész évben készülnek rá, és év végén rendes vizsgakörülmények között (tételhúzás, miegyéb) kell számot adni a tudásukról. Van, aki nagyon bepánikol, annak azért adnak lehetőséget még egyszer. Negyvenöt tételük lesz, úgy kell  majd kidolgozni, hogy mindig egy hónap múlva kell a vizsgafüzetbe kidolgozni, ahhoz képest, mint ahogy tanulták. Gondolom a gyakorlatban majd ez heti egy tételt jelent októbertől (másképp nem jön ki majd). Harminc az elméleti tétel, tizenöt pedig gyakorlati. Természetesen mindenben kérhetnek, kapnak is segítséget. Nem az a cél, hogy agyonterheljék őket, vagy bárki kedvét elvegyék egy életre. Az a cél, hogy azokat is kicsit "megacélozzák", akik ilyen helyzetben bepánikolnak, nem mernek kiállni.
Beszéltünk aztán arról mik a célok ötödikben. Vannak célszavak, amik köré tervezi az egész éves osztályfőnöki és közösségi munkákat. Beszélgetésekkel, olvasmányokkal, és szituációs játékkal. A szavak egyébként csupa pozitív töltetű szavak, és nagyon tetszenek.
Szorgalom, Kitartás
Becsület, Tisztesség
Tolerancia, Elfogadás
Segítőkészség, Önzetlenség
Vidámság, Jókedv
Tervezi velük osztályban is megemlékezni az aradi vértanúk napjáról, és október 23-áról is. "Arra gondoltam, ezen a napon lecseréljük a terítőt, gyújtunk egy gyertyát, és beszélgetünk az ezzel kapcsolatos érzésekről, gondolatokról, történésekről." Ez lesz a nemzeti identitás hete.
Elmondta, hogy nagyon furcsa neki osztályfőnöknek lenni, mert már rég nem volt az. Furcsa neki, mert bekerült egy jól működő közösségbe, és neki kell a főnöknek lenni. Megköszönte nekünk, hogy mindannyian fogadtuk őt egy családlátogatás erejéig, és elmondta, amikor már szinte mindenhol volt, és mindannyian kedvesen, érdeklődve vártuk, akkor már nem félt annyira a feladattól, mert elhitte, hogy ami "eddig csak pletyka volt az iskola folyosóján", tényleg igaz. Ez egy igazi közösség. Támogató szülőkkel, kedves és okos gyerekekkel. Elmondta, hogy segít a gyerekeknek mindenben, ami a kezdeti nehézséget illeti. Minden szünetben megkeresi őket, hogy tudja, van e bármi gondja bárkinek, és azt is elmondta a gyerekeknek, bármikor kereshetik bármivel. Ez is szimpatikus hozzáállás. (és bevallom, nagyon titokban még a szülőin is megkönnyeztem ezt a részt)
Az utolsó "felvonásban" a kirándulásokról beszélgettünk. Tervei szerint a tananyaghoz kapcsolódnának a kirándulások. Először ősszel, kapcsolódva a történelmi tanulmányokhoz, Nemesvámost célozzák meg, majd elmennek Csesznekre, és még ugyanerre a napra egy Bakony Szurdok völgye túrát is betervezett. Gondolom nem kell majd őket elringatni, ha végigcsinálják így ezt a napot.
Már a második félévben, kora tavasszal, az irodalom-tanulmányokhoz kapcsolódva mennének a Füvészkertbe, meg a Grund helyén álló játszóteret is megnéznék, és nyilván, ha már ott vannak, akkor a Természettudományi Múzeumot sem hagyják ki. És ehhez kapcsolódóan még egy színházi látogatás is tervben van, A Pál utcai fiúk előadását néznék meg valamelyik színházban.
A nagy kirándulás pedig valamikor május végén lenne. Kétnapos.
Első napra Hollókő ésIpolytarnóc. Salgóbányán aludnának. Másnap pedig elmennének a Somoskői várhoz, meg a Somoskői Bazaltzuhataghoz. Hazafelé pedig még Salgótarjánban a Bányamúzeumot is meglátogatnák, meg a Kőrösi Csoma Sándor emlékparkot. Ez is kapcsolódik ám valamihez. A természetismerethez. :)
Ez után még kicsit elvitáztunk azon, hogy akkor mennyi is legyen az osztálypénz. Mert van még 88ezer forint. Végül azt szavazta meg a többség, hogy legyen 1500 Ft/hó, hátha az elég lesz mindenre. Jó lenne, ha úgy lenne, de nem nagyon merem hinni.
Egészen feldobódva jöttem haza. Talán még sosem volt részem ilyen szülőiben, de remélem, hogy még lesz egy pár hasonló a következő években.
És de jó is lenne, ha Eriké is ilyen lenne jövő héten... De sajna nála ez szinte kizárt. :(

2 megjegyzés:

  1. Agydaganat?????-még viccnek is rossz.
    hú pedig most mondtak migrénre egy jó kis gyógyit,esküszöm pénteken megkérdezem neked....
    olyan jó volt olvasni a szülőitekről,szerintem minden szülő ilyen tanárokról álmodik. Nagyon jól hangzik ez az egész éves terv,én kívánom,hogy sikerüljön igazodni hozzá és betartani minden pontját.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsi vagyok rá, hogy mi az a migrénes gyógyszer. Ha nem felejted el, örülnék neki, ha megkérdeznéd.

    Eszem ágában sincs semmiféle daganattal sem küzdeni, van nekem egy csomó egyéb dolgom. :)

    Én is remélem, hogy tényleg így alakul az év, ahogy eltervezték. És Patrik kivételesen szerencsés eddig az óvónőivel, a tanítóival, és úgy tűnik, a tanáraival is. :)) Én pedig nagyon hálás vagyok érte a Sorsnak, mert nagyban megkönnyítette a dolgomat, így, az első fiam kapcsán. :)

    VálaszTörlés