2010. ápr. 28.

Nagy fa...

A nikotinfüggés kettős természete

A fizikai függés

A fizikai függés abból adódik, hogy a szervezete alkalmazkodott a nikotinhoz, aminek következtében szervezete törekszik helyreállítani a megszokott nikotinszintet. Így a fizikai függés az elszívott cigaretták számával és a nikotinhiány csökkentésére tett erőfeszítéssel van összefüggésben. Például, ha Ön reggel a felébredést követően az első 5 percben rágyújt, jobban függ a nikotintól, mint az, aki csak 1-2 óra múlva szívja el az első cigarettáját.

A pszichológiai függés

A pszichológiai függés jellemezhető a következőkkel:
Van, amikor több cigarettát szív el, mint szeretne.
Annak ellenére dohányzik, hogy már érzi a dohányzás negatív következményeit.
Úgy érzi, hogy nem tudja kontroll alatt tartani a dohányzását, esetleg próbálta már csökkenteni a mennyiséget, sőt abbahagyni, de nem sikerült.
A pszichológiai függés szoros kapcsolatban van a dohányzás motivációival. Ezek számosak lehetnek:
Szinte észre sem veszi azt, amikor rágyújt. A rágyújtás folyamata, a mozdulatsor a figyelmén kívül esik. Ezt akkor teheti láthatóvá, ha valamit megváltoztat, például máshova teszi a cigijét vagy az öngyújtóját.
Ha egy darabig nem dohányozhat, akkor erősen vágyik egy cigire. Esetleg ez olyan erős is lehet, hogy még egy idegen személyt is képes megszólítani, hogy cigarettát kérjen tőle.
Úgy érezheti, hogy már nem Ön irányítja saját magát, hanem a cigaretta irányítja a viselkedését. Kénytelen úgy tervezni a programjait, hogy abban legyen mód cigarettaszünetre.
Úgy érzi, hogy a cigaretta segít megküzdeni a negatív érzelmekkel, a rosszkedvvel, a stresszel.
A dohányzás Önnek pozitív érzéseket okoz, a dohányzást a pozitív érzelmi állapotok eléréséhez használja.
Úgy érzi, hogy a dohányzás javítja a figyelmét, gondolkodását.
A barátaival vagy a munkatársaival többet dohányzik, mint egyedül.
A dohányzást a testsúlya és az étvágya csökkentésére használja.
Úgy érzi, hogy a cigaretta a legjobb barát, mert mindig számíthat rá, mindig kéznél van. Így gond esetén nem is fordul másokhoz segítségért, helyette elszív egy cigarettát.
A cigaretta érdekében más örömforrásokról hajlandó lemondani, például nem megy olyan helyre, ahol nem lehet dohányozni vagy felvállal olyan kellemetlenségeket, mint télen kint állni az utcán, vagy egy lerobbant dohányzóhelységben tartózkodni.
Könnyen felkeltődik a cigi utáni vágya, sóvárgása, ha másokat lát cigarettázni, vagy megérzi a cigarettafüst illatát.
A fizikai és a pszichológiai függése hosszú tanulási folyamat révén alakult ki. Számolja ki csak, hogy körül-belül eddig hány szál cigarettát szívott el? Napi 1 doboz mellett ez évente 7300 szál cigarettát jelent.
A fizikai és a pszichológiai függés „gyógyítása” éppen ezért hosszú folyamat. Egyes viselkedésmódokat újra kell tanulnia vagy a dohányzás helyett más tevékenységet kell keresnie. Mindebben segítséget nyújtunk, de a lépéseket Önnek kell megtenni. A fizikai függés kezelésében hasznosak lehetnek az orvosa által felírt gyógyszerek is (pl. nikotinpótlás, más gyógyszerek). Ezek használatát azonban beszélje meg háziorvosával vagy szakorvosával. 


Miután őszinte ember vagyok, így bevallom, hogy a pszichológiai függés teszten nagyon erős függőség jött ki, és mindez, amit idemásoltam, fájdalmasan igaz rám. Nyilván a feladat adott. Csak ne lenne olyan átkozottul bonyolult az egész. Tudom, csak nekem az, mert kívülről nézve a világ legegyszerűbb dolga azt mondani, hogy nem gyújtok rá többet. És tudom azt is, hogy mennyien megtették már.És majd lassan én következem.. de előbb még más dolgom van.

2 megjegyzés:

  1. Ööö, én évek óta nem cigizem -hivatalosan. gyakorlatilag ha éppen nem vagyok várandós és már csak alig szoptatok, rá szoktam gyújtani. És sohasem fogom tudni azt mondani, hogy leszoktam róla. Mert a szívem mélyén örök cigis maradok. És mert szeretem a füst ízét érezni a számban. és mert szeretek a tűz mellett elszívni esténként egy cigit. :)
    Evvan. Úgyhogy én minden szavad megértem. :)

    VálaszTörlés
  2. :) Ha idáig eljutok, hogy ezt tudom mondani, hogy csak néha rágyújtok, akkor büszke leszek magamra. :) De addig még sok meló vár rám e téren. :)

    VálaszTörlés