2009. aug. 11.

A rendszer...

Szóval, ahogy már az előző postomban írtam, nagy meglepetés várt, mikor beléptem a rendelő közvetlen várójába. Az a nővér(?) vagy asszisztens(?) vagy nem is tudom hogy hívják őket most, akit úgy egyébként magamban nemnormálisnak tituláltam már rögtön rámnézett, és már elém is tolt egy papírt, hogy ezt itt alá kéne írni, mert a gép szerint nem rendezett a jogviszonya. Kikerekedtem a szemeim, hogy mi van? Mi az, hogy nem rendezett? Azt mondja, nem szűnt meg a munkahelyem? Hát mondom... nincs is. Tíz éve itthon vagyok gyesen... Akkor a rendszer hibája, de neki akkor is alá KELL iratnia, nekem meg akkor is el KELL mennem az OEP-hez. Nagyon nem volt más választásom, mint aláírni.
"Tisztelt Ügyfelünk!"
Ezúton értesítem, hogy Ön nem szerepel az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosultként az OEP nyilvántartásában.
Felhívom figyelmét, hogy amennyiben tudomása szerint Ön mégis rendelkezik jogviszonnyal, haladéktalanul keresse fel a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat. A jogosultak köréről, illetve a bizonyításra alkalmas okiratokról a betegváró helyiségben kifüggesztett tájékoztatón értesülhet. További információkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján (www.oep.hu) olvashat.
Tájékoztatom, hogy amennyiben nem kezdi meg jogviszonya rendezését, 2008. január 1-től az OEP átadja az Ön adatait az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, amely szerv vizsgálatokat kezdeményezhet, és az elévülési időre visszamenőleg behajthatja az elmaradt járulékokat. "

Nem mondom, hogy nem rágtam be hirtelenjében, mikor végigolvastam. Alig vártam, hogy kiérjek a rendelőből, és bizony, nem átallottam menni egy kört a papírosban szereplő "betegváró helyiségben" keresve azt a kifüggesztett tájékoztatót. Persze nem volt. Még egy nyamvadt elérhetőség sem a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elérhetőségéről. Felhívtam a tudakozót, hogy legalább a telefonszámot megszerezzem. Az hamar megvolt, rögtön hívtam is őket, de nem vette fel senki, közölte velem a géphang, hogy minden kezelőjük túlterhelt, és hívjam később. Akkor hívtam először Esztert, aztán mivel ő sem volt épp elérhető, utána anyámat, hogy ugyan keresse már meg gugli barátunknál, hogy mikor van ügyfélfogadás. Mire megtalálta, már egy szfvári nagynéném útba is igazított. De nem volt szerencsém... mert ügyfélfogadás csak délig volt, és persze hogy 1 órával utána már senki sem állt velem szóba, csak a portás. Tehát haladéktalanul nem sikerült felkeresnem őket, mert nem akartak velem haladéktalanul foglalkozni. Itthon megnéztem a fent említett honlapot, ott világosan feketén-fehéren le van írva, hogy a gyesen lévők biztosítottak. Mondjuk az is le van írva, hogy kb. 10 naponta frissül az adatbázis, és ha nem tesznek eleget a jelentési kötelezettségüknek mondjuk a MÁK-nál, akkor azt bizony én fogom észrevenni, nem más. Merthogy pirosan villog a TAJ-számom a számítógépben. Ezt meg tudták csinálni. Hogy villogjon... jó hogy nem ad valami szörnyű szirénázó hangot is mellé. De hogy normális és működő rendszert dolgoztak volna ki, azt nem.. Mert már eleve nem értem azt sem, ha az államkassza bal zsebéből átteszik a jobb zsebébe a pénzt, akkor mi a jó büdös francnak kell még azt lejelenteni is? Nem tök egyértelmű?
Arról nem is beszélve, hogy hogyan van az, hogy azt a dolgot KELL nekem HALADÉKTALANUL elintéznem, és bebizonyítanom, amit ŐK közös erővel elcsesztek. Nekem van ebből kellemetlenségem, plusz költségem, plusz energiát pazarlok rá, időt pazarlok rá, mert az Ő hibájukat rajtam fogja a HARMADIK ZSEB behajtani. Egy vicc, én mondom... mondjuk nem egy jó vicc, mert nevetni nem sikerült még rajta.
Mindenesetre holnap kíváncsi leszek az ügyintézésre, valamint arra, mit fog válaszolni az ügyintéző arra a kérdésemre, hogy akkor ha elmegyek gyógyszert iratni a háziorvosomhoz, és újfent kapok egy ilyen gyönyörűen megfogalmazott aláírandót, akkor mi legyen? Használjam fel wc-papírnak? Vagy etessem meg az első utamba kerülő köztisztviselővel, aki nem végzi jól a munkáját? És én kin hajtsam be azt a benzinköltséget, amit kifizetek amiatt, hogy az ő hibájukat helyrehozzam? És ki fog addig vigyázni a gyerekeimre? És ki fog helyettem megfőzni?
Vagy majd mondjam a családomnak, hogy összeomlott a rendszer, és ebéd helyett vacsorát eszünk, mert elfelejtették lejelenteni mit kérnek?
Be fogok számolni az ügyintézés menetéről... és kíváncsian várom, mennyire gyorsan fogják helyrehozni a hibát. És vajon... de ez tényleg csak nagyon zárójelben.. lesz valakiben annyi, hogy elnézést kérjenek? (szerintem nem... de majd ezt is elmondom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése