2013. márc. 25.

Purple Day

Nem a napján írok róla, mert késő este, amikor én jövök, és írok, addigra pont vége lesz. Így aztán én ma este mesélek erről, hogy holnap, amikor Ti felébredtek, és éppen azon gondolkodtok, mit is vegyetek fel, amiben fázni sem fogtok, de mégsem lesz már olyan komor télies. Valamit, amitől lesz egy kis plusz töltete a napnak. Amiről, ha máson is látni fogod, tudod majd, hogy egy cél vezérel vele még akkor is, ha sosem váltottak és nem is fogtok egy szót sem.
Szóval, ma keressetek valamit a szekrényben, gardróbban, (vagy ahogy hívják nálatok) valamit, ami lila. Lehet ez garbó, vagy felső,kardigán, blúz, de akár nadrág vagy harisnya is,  de ha nincs semmi, hát egy szalag is megteszi. A lényeg a lilán van. Viseld ma egész nap a levendula színét, és ezzel fejezd ki a világon élő mintegy 50 millió embernek, hogy nem félsz tőlük, és a betegségüktől, hogy elfogadod őket olyannak, amilyennek, és elhiszed, hogy nem mások, mint Te.
Olyan embereknek fogsz boldog perceket szerezni, akikről nem tudod, hogy betegek, és gyógyszert szednek. Fogalmad sincs róla, hogy hány és hány napot töltöttek rettegésben a rohamtól, a következményeitől, és attól, hogy mi lesz, ha megtudják róla, hogy ez a baja. Valószínűleg ezek az emberek most sem fognak odaállni eléd, és megköszönni, hogy szimpatizálsz velük, de ettől még Te legyél büszke rá, ha a lila színt azért viseled, mert tényleg együtt érzel.
Az árnyékban élők közül egyként én előre is megköszönöm a gesztust mindannyiótoknak, akik majd holnap valami lilát fognak viselni, ahogy én is. Ha megkérdezik, mondd el. Ha rád mosolyognak miatta cinkosan, kicsit könnyes-riadt szemekkel, mosolyogj vissza bátorítóan.
A világ holnap egy kislánynak köszönhetően lilába öltözik. A világ holnap tudni fogja, hogy mit jelent egy neurológiai kórképpel együtt élni, ami a világ minden tudománya és fejlettsége ellenére gyógyíthatatlan betegség. De a világ holnap azt is tudni fogja, hogy ezek az emberek lehetnek akárkik. Orvosok, tanítók, politikusok, színészek, egyszerű raktári munkások. És lehetnek gyerekek is. Értük, miattuk különösen fontos, hogy mindenki elfogadja ezt. Azért, hogy ők már ne az árnyékban éljenek. Merjék vállalni, és tudják, hogy nem bélyegzik meg őket.
Itt pedig.. a bejegyzés végén tegyétek meg, hogy megint felvállaljátok, hogy Ti is velünk voltatok. :)

Ugyan nem akarom elkiabálni, mert még messze van tőlem, de mégsem bírom ki... Van egy hihetetlenül kedves és figyelmes olvasóm, Adri, aki a múltkori képes bejegyzés után írt nekem, és már meg is vette nekem a lila epilepszia karkötőt. Április elején érkezik hozzám minden remény szerint, és onnantól mindig a kezemen lesz. Ezúton is köszönöm Neked, Adri, holnap rád még egy kis külön hálával is gondolni fogok. 


14 megjegyzés:

  1. Ma lilában leszek, bár nem fog látni, csak a családom, de elmondom nekik miért vagyok lilában.

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a lilát.Eddig én azt hittem,hogy a rákosok jele ez a szalag...
    A lila a Nagyhéten a bűnbánat színe is....
    Neurológiai betegség...nem ugyanez,de van nálunk másfajta.Nagy kereszt és nagy kihívás, sok szeretet kell hozzá....Köszönöm a bejegyzésedet!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Én sem tudtam mi ez a lila nap, amíg rá nem kerestem a neten a bejegyzésed miatt. Ennek jegyében ma 3 lila ruhadarab is van rajtam, hiába nem látja itthon senki.

    VálaszTörlés
  4. Még egyetemista koromban volt egy szerelmem, aki ezzel a betegséggel élt együtt születése óta. Szégyellte, mert mindig azt mondták neki, hogy ő ezáltal kevesebb, előttem pedig annyira szégyellte, hogy még a gyógyszereit sem vette be, nehogy tudjak róla. Egyszer aztán a szemem láttára lett rosszul. Akkor aztán elmondott mindent, és én megértettem vele, hogy emiatt nem kevesebb, csak kicsit másképp működik, meg egy kicsit jobban kell magára figyelnie. Azóta ugyan már nem vagyunk együtt, de ezen a napon mindig gondolok rá, és nem csak miatta, hanem minden sorstársa miatt hordok egy kis lilát.

    VálaszTörlés
  5. Ahogy olvastalak, magamra néztem és alapból lila pulóver van rajtam!
    Ezt csak a pizsi felső válthatja ma! :)

    VálaszTörlés
  6. Mammka: a mellrák elleni kampány szimbóluma a rózsaszín szalag.

    VálaszTörlés
  7. Köszi! Rózsaszín és lila.-ezt kevertem össze.

    VálaszTörlés
  8. A családunkban is van sajnos aki ezzel a betegséggel él a férjem, bár ritkán van rosszul, de azt éppen elég akkor átélni neki is és nekem is . Mikor először volt ilyen rohama annyira megijedtem hogy szinte leblokkoltam . Minden betegség rossz de ez olyan hogy nem lehet rá felkészülni . A kedvenc színem a lila de azt hogy ennek a betegségnek az együttérzési szimbóluma azt eddig nem tudtam. Blogomra keresek egy szép lila virágot és kifogom tenni erre a hétre. Ruhatáramban elég sok lila van de ezentúl lesz mire gondoljak ha lilát veszek fel! Köszi!

    VálaszTörlés
  9. Köszi!!! Ma olvastam először a blogodat!! Nem véletlen. Nézd meg az enyémet.16 éves koromban lettem először rosszul. Jól vagyok!!! Ismerős érzésekről írsz!
    KÖSZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  10. Bár csak a könyvtárig jutottam ma, de lila blúz, lila hajcsat, lila karkötő...

    VálaszTörlés
  11. Lila ruhám egy sincs, de gondolatom annál több, hogy az érzéseimről már ne is beszéljek! Ugye tudod miről beszélek! Örülök Neked és mindig szorítani fogok, hogy a lila "csak" szimbólum maradjon!! :) :)

    VálaszTörlés
  12. Már reggel eszembe jutott, lila sapka, lila sál.
    Sok-sok beteggel találkoztam már és hiszem, hogy sok ember akad, aki tud segíteni és tud elfogadni!

    VálaszTörlés
  13. Réka tegnap talpig lilában ment óvodába. :)

    VálaszTörlés