2016. jan. 19.

Intézzük

Ha jól emlékszem, még soha, semmi nem ment nekünk úgy, mint a karikacsapás. Mindenért meg kellett küzdenünk, kemény csatákat vívnunk. Valószínűleg ettől (is) lettünk ilyenek, amilyenek vagyunk. Azok, akik külön-külön sem adják fel sosem, de együtt meg aztán...
Most is úgy vagyunk, hogy belevágtunk (belevágnánk) valamibe, amire -azok, akik jó régóta ismernek már minket, tudják jól- nagyon-nagyon régóta várunk, de csak gördülnek elénk az akadályok. Pedig még annyira a kezdet kezdetén vagyunk csak, hogy nem is biztos, hogy bele merek gondolni, mi minden jöhet még majd.
Szóval.. a banknál elindult a hitelkérelem hosszas és bonyodalmas folyamata, ezer meg még egy papírral. Nem tűnt gázosnak semmi, azt meg tudtuk, hogy millióféle papír kell, és legalább kétmillió aláírás és nyilatkozat, erre fel voltunk készülve. Arra azonban nem, hogy már az első lépcsőn repedés van, és ha feljebb akarunk lépni rajta, akkor azonnal be is kell foltozni.
Itt volt az értékbecslő nemrég. Aki szépen mindent lefotózott, leméricskélt, majd aztán elment. Aztán jött a bankból a telefon, hogy baj van.. mert a térképmásolaton "nem a valóságnak megfelelően" van a házunk. Néztünk hülyén, de azért fogtuk magunka, és bementünk a Földhivatalba, hogy megnézzük mi is, mi az ábra.
És tényleg.. az a helyzet állt elő, hogy a harminc évvel ezelőtt épített tetőtérbeépítés után a felső szintre ugyan lett kérve lakhatási engedély, de az alsóra (aminek együtt volt a bővítési engedélye a felső építési engedélyével) nem. Nyilván nem mondta senki külön, hogy arra is kell, különben megcsinálták volna. Az meg senkinek nem volt gyanús sehol a hivatalban, hogy van egy negyed felső szint, ami a térképen a "levegőben" van, mert alatta nincsen semmi. :D Na és van egy garázs is, ami után ki tudja hány éve már fizetik a garázsadót, pedig igazából ez sincs. Merthogy nem szerepel ez sem a térképen. A hivatalban készségesek és kedvesek voltak, elmagyarázták mit kell tennünk.
A garázsról megtalálta a nagyapám a tervrajzot. Az építési engedélyt nem. Azt megtalálták nekünk a megyei levéltárban. Holnap várjuk a földmérőt. Aki majd megrajzolja az új alaprajzot, amivel elmehetünk a hatósághoz, aki majd megfelelő mennyiségű illetékbélyeg átvétele után rányomja a pecsétet a papírunkra, az bekerül a földhivatalba, hogy majd a térképen is úgy nézzen ki minden, ahogy kell, és ahogy van az a valóságban.
És akkor.. amikor majd már mindez meglesz.. akkor újra elmegyünk a bankba, és folytatódik minden tovább. :)
De semmi gond.. megoldjuk. Bármi lesz is még.. :)

9 megjegyzés:

  1. Jesszus! ez még így olvasva is rémes. :(

    VálaszTörlés
  2. Basszuskulcs, én meg azt hittem,hogy csak cseréltek és hello, és közben meg ez bonyolultabb mint egy sima adásvétel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is azt gondoltuk, hogy cserélünk, és hello... :D (még jó, hogy nem tudtuk előre mi vár ránk)

      Törlés
  3. Szerintem jó dolog, hogy ezek a dolgok rendbe lesznek téve. Igaz, hogy egy kis plussz munka, de legalább minden úgy lesz, ahogy lennie kell. Mikor mi vásároltunk házat, szintén előjöttek hasonló dolgok,pár nap alatt mindet el is intéztük. Szóval nyugi, minden okés lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, a vége már jó lesz. Csak nem volt ez betervezve sem anyagilag, sem időben. Ez nem pár nap lesz.. ha szerencsénk van, egy hónapon belül elintéződik minden.

      Törlés
  4. Rend a lelke mindennek! Nyugtasd magad azzal, hogy legalább ez akkor már megvan, és ne azt nézd, hogy mennyi minden van még előttetek! És kitartást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel nyugtatom magam. :) Amúgy a kihívások nem zavarnak, csak a tökölést utálom. :D

      Törlés
  5. Földmérő-térképsznek tanultam még a középsuliban és biztosan mondhatom, hogy sok minden nem tűnik fel a földhivatali bagázsnak....:D

    VálaszTörlés