2013. márc. 16.

Csak nem bírom szó nélkül

Olvasom, látom, hallom és át is éltem ennek a borzalmas két napnak a mindenféléjét. Nálunk is helyzet volt, ami ugyan nem volt annyira felfokozott, mert nem volt úton senki közülünk, de mégis részesei voltunk, mert Balázs volt az egyik, aki a cégnél hazavárta a kamionokat. Igen, a sokat szidott kamionokat. Akikre lehet mondani, hogy minek kellett őket elengedni egyáltalán, de azt azért kevesen tudják, hogy a kamionosok jó része nem csütörtök délután indult útnak, hanem hajnalban, amikor még én is a másik oldalamra fordultam. Nem szórakozásból mennek, hanem viszik az élelmiszert, amit majd mi felvásárolunk délután a boltokban, mert egy egész napig zárva lesz a bolt. Akik nem élelmiszert visznek, azok is többnyire valamilyen árut, anyagot szállítanak, amire valahol szükség van. Tény, hogy nagyon sokan vannak, de ezt a fogyasztói társadalom hozta magával. Minél többet veszünk, annál többen lesznek. Azzal sem vitázok, hogy a kamionok egy személyautóhoz képest "lusta és tohonya dögök", nem tudnak csak úgy visszafordulni, megrakva meg aztán nem is akármilyen súlyuk is van. Lehet őket hibáztatni, de tudva azt, hogy még mindig van kint kollégánk (ha már egy a munkáltatónk, mégiscsak kollégám nekem is) csütörtök délelőtt óta, akkor azt mondom, talán nem kéne. Őt is várja haza a családja, az igazi is, meg az a család is, ahonnan az ennivalóra valót viszi haza annak az igazinak. És rajta kívül még nagyon sokan vannak...
Olvastam azt is, meg hallottam is a Belügyminiszter úrtól, hogy milyen felelőtlenek az emberek, hogy megmondták előre, és mégis mennyien útnak indultak. Hát Kedves Sándor, Önnek is mondom, hogy biztosan voltak sokan, akik hosszú hétvégére indultak, de még többen, akik a munkaidő leteltével egyszerűen csak haza akartak jutni. Vagy hazavitték volna a kollégiumból a gyereküket. Megint csak itteni példa.. sokan voltak, akik idáig eljutottak vonattal Törökbálintról, Budaörsről, és aztán itt éjszakáztak az állomáson, mert innen már nem mentek a buszok a környező falvakba. Volt, aki nekiindult gyalog.. és haza is jutott... másnap délelőttre. Ő is felelőtlen? Vagy csak valaki, aki mindenáron a családjához akart hazajutni?
De én azokat sem tudom hibáztatni, akik hosszú hétvégére indultak. Rengetegen vannak, akiknek a mindennapos mókuskerékben való rohanás mellett nemigen jut ideje még arra sem, hogy két szót váltson normálisan a párjával. Ők, ha csak tehetik, kihasználják az ilyeneket, és ha futja rá anyagilag, akkor mennek. De ezt ugye hónapokkal/hetekkel előre le kell foglalni. Lehet, hogy én is egy felelőtlen barom vagyok, de pl. délután háromkor még simán útnak indultam volna mondjuk egy soproni szálláshelyre, mert akkor még itt úgy tűnt, hogy nem lesz ezzel semmi gond. A szél korántsem fújt akkor annyira, mint mondjuk délelőtt, és a hó is csendesedni látszott. Arról pedig, hogy másfelé már ekkor komoly gondok voltak, sehol egy szó nem hallatszott. (kivéve azt a balesetet az M7esen)
Munkából a sógorom hozott haza csütörtök délután. Az autópálya feljáró mellett jöttünk el (mint mindig), egyetlen figyelmeztető tábla sem volt, ami azt jelezte volna, hogy Ember, NE hajts fel, mert bajba kerülsz. Pedig az Autópálya Kezelő helyi kirendeltsége is éppen ott van a felhajtónál. Volt pár centi hó ekkor, és én még ekkor sem hittem el, hogy ebből hófúvás, meg elzárt települések lesznek nemsokára.
Mondhatjuk, hogy mindenki, aki éppen úton volt felelőtlen és naiv, és bizalmatlan. Persze, tulajdonképpen az is. De azt is hülyeség lenne feltételezni, hogy minden piros riasztásnál az ember szabadságot vesz ki, nehogy elakadjon az úton. Főleg az autópályán. Amire ugye díjat is fizetünk, ami részemről azt feltételezi, hogy azt a nem kevés pénzt, ami ebből befolyik, azért fizetjük, mert ebből arra költenek, hogy még jobb legyen, biztonságosabb. Naiv vagyok, tudom.
Azt gondolom, az emberek, a facebook, és a bulvársajtó, valamint a kereskedelmi rádiók és tévék voltak azok, akik ezúttal minden tőlük telhetőt megtettek. Percek alatt szerveződtek a segítő csoportok (még hogy a facebook elmagányosít), és kerültek ki fontos hírek, amikből nyilván tudtak tájékozódni azok is, akik valahol az autójukban ültek. (éljen a technika, és ezt nem győzöm hangsúlyozni... )
Hogy hibás e valaki? Nos igen.. Holle anyó mindenképpen mondjon le. Nem is értem hogy képzelte... bár erre is van egy teóriám. Szépen összefogtak Szél úrfival, és miután jó sokáig tanulmányozták a magyarokat, úgy döntöttek, megmutatják nekik, hogy milyen is az, amikor két napig mindenki emberként viselkedik. Mert ez történt. Nem nézve ki milyen ember, honnan jött, és hova tart, férfi, vagy nő, vagy akárki... segítettek mindenkin, akin tudtak. Azt gondolom, egyetlen szóval sem hangzott el ott az utakon, amikor teát, szendvicset, vagy takarót osztottak, hogy "Hallod, mekkora hülye vagy, hogy elindultál..." Sokkal inkább vigasztaló szavak jöttek, hogy "Segítünk." "Ne keseredj el, jönnek már, és kiszabadítanak." "Működik még a telefonod, vagy odaadjam az enyémet, hogy tudj értesíteni valakit?"
És még valami.. Kedves Sándor, ha a jövőben is előfordul még ilyesmi (egyébként lehet, hogy én nem ember vagyok, de 26 évvel ezelőtt is volt ilyen.. igaz, nem márciusban), tegye meg a kedvemért, hogy Ön sem hibáztat senkit, hanem azt mondja abban a bőrdzsekiben, hogy "Ha már így alakult, akkor azon vagyunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül mindenkit kiszabadítsunk, és minden erőnkkel ezen dolgozunk. Kérek mindenkit, hogy segítse a munkánkat továbbra is, és nagyon köszönöm az összes eddigi erőfeszítést, amit addig tettek, amíg mi ideértünk." És Kedves Sándor, ha legközelebb sms-t küld, akkor célszerűbb lenne elküldeni inkább, hogy "Kérjük hangolja a rádióját a közrádió frekvenciájára (ami ez és ez), mostantól azon keresztül értesülhet mindenről, ami Ön is érinti. Nincs egyedül, megyünk, és segítünk." Lehet, hogy egy ilyet a harmadik mobilszolgáltató is elküldött volna, mert még értelme is lett volna. Előfordulhat, hogy nem lett volna belőle mém, hanem tényleg segítséget nyújtott volna. De már mindegy, Sándor...
Egyet azért még megtehet... hétfőn Sándor nap lesz... legalább azt intézze el, hogy megszakadjon a tél. :)
Hogy ennek az egésznek van e tanulsága? Mindenképpen. Két napja tudjuk, hogy ez az ország egyáltalán nem reménytelen, mert tele van segítőkész emberrel. Két napja biztosak lehetünk abban, hogy a nagy bajban hamar össze tudunk kovácsolódni. Két napja azt is tudjuk, hogy az a bizonyos közösségi oldal nem ősellenség, hanem hatalmas segítség akár. De én két napja abban is egészen biztos vagyok, hogy semmiképp nem ítélhetek meg és el senkit azért, mert épp ott volt, ahol. Mindenkinek megvolt rá a maga oka és mindenkinek van egy története is, amiért ott volt. Mindenki, aki ott ült egy-két éjszakát az autójában soha többé nem fogja ezt elfelejteni. Miért is terhelnénk őt azzal, hogy még ujjal mutogatunk rá, mint felelőtlenre?

"1. Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek.
2. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek.
3. Miért nézed pedig a szálkát, a mely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, a mely a te szemedben van, nem veszed észre?
4. Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Hadd vessem ki a szálkát a te szemedből; holott ímé, a te szemedben gerenda van?
5. Képmutató, vesd ki előbb a gerendát a te szemedből, és akkor gondolj arra, hogy kivessed a szálkát a te atyádfiának szeméből!" Máté 7:1-5

5 megjegyzés:

  1. Szia Dius!
    Minden egyes szavaddal egyet értek!!!
    Csütörtökön sem délután, sem este nem lehetett még hallani, hogy mennyi ember van bajban az utakon, sőt azt se nagyon tudtuk, hogy ennyire nagy hó helyzet van. 5 hete nem voltam otthon a beteg édesanyámnál, keresztlányomnál, szóval a családomnál, és egész héten az tartotta a lelket bennem, hogy most 3 napig velük lehetünk. Persze párom munkahelye épp csütörtökre rendelt el túlórát este 6.40-ig így a pénteket vártuk, hogy végre elindulhassunk haza! De.... jöttek a telefonok, hogy el ne induljunk, mert félő, hogy valahol ott maradunk, és utána néztük a facebookot, híradót és szembesültünk a helyzettel...
    Áldom Istent, hogy nem indultunk el, de nagyon fájó számomra, hogy itt ragadtunk, mert persze nagyon hiányoznak az otthoniak, és ki tudja így mikor lehetek velük pár napot?!
    És igen, a facebook volt a legnagyobb hírközpont az ítélet idő alatt, sokkal több információ volt ott megtalálható, mint bárhol máshol!

    VálaszTörlés
  2. Tetszett, amit írtál, Dius!
    Mi csak arra gondoltunk, hogy vajon mi hogyan vészeltük volna át ezt az egészet egy autóban a 3 gyerekkel... Hááááááát...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dius, minden szavad tökéletesen igaz.
    Egyszerűen borzalom volt, mennyire semmi tájékoztatást nem adott a közmédia, mennyire felkészületlen volt a "katasztrófavédelem" valamint a közútkezelés, és a többi érintett szervezet. A rendőrséget is beszámítva, akik eleinte buzgón bírságolták a bajbajutottakat, mert nem a körülményeknek megfelelően közlekedtek...
    (erről egy személyes ismerős is írt a facebook-on, neki követlen élménye volt, szóval nem kacsa, ő abszolút megbízható ember)

    Két barátnőm is rettegve figyelte a híreket, egyiküknek a fia került bajba, ő az M1-en, és hát igen, ő is kamionos... Csütörtök hajnalban indult Sopronba áruval vagy áruért, nem is akart menni hiszen nem hülye és ugye napok óta jött a hír, hogy készül a zegernye. Csak hát családos ember és a főnöke kötelezte. Inkább ment, nehogy elveszítse a munkáját.
    Ő végül szombat délben ért haza ide Érdre, két éjszakát töltött a hó fogságában...
    A másikuk lánya járta meg, ő Pesten volt dolgozni és csütörtökön kora délután indult haza a Balaton mellé. Az M7-en rekedt, az éjszakát Szabadbattyánnál töltötte a kocsiban, szerencsére ő már pénteken délután hazaért. Neki is családja van, érthető, hogy igyekezett volna haza a kislányaihoz...

    Mélységesen felháborít, hogy felelőtleneknek nevezik őket. Miközben az égvilágon semmi konkrét infó nem volt valóban arról, hogy merre milyen a helyzet. Mindkettőjüknél volt telefon, internetezni is tudtak, a srácnál GPS is, folyamatosan tartották a kapcsolatot a családjukkal, mi meg (a szülők baráti köre) szintén a netet és a facebookot bújtuk 2 napig és próbáltuk az infókat összevakarászni, ha már mással nem tudtunk segíteni...

    VálaszTörlés
  4. Hajni, sajnálom, hogy nem jutottatok haza, és remélem nemsokára tényleg itt lesz a tavasz, és akkor majd gond nélkül. :)
    Dominika, jobb ez így, hogy nem kellett megtudnod, csak gondolni rá...
    Vica, szerencse, hogy mindenki hazaért végül. Azt remélem, hogy úgy, ahogy az egyszerű ember is, úgy mindenki tanult ebből az esetből egy csomó mindent, és majd a jövőben, ha ne adj Isten újra hasonló helyzet adódik, akkor emlékezni fognak erre a pár napra..

    VálaszTörlés
  5. Nagyon egyetértek vele, hogy elítélni nem szabad senkit azért, amiért ott volt, ahol. Főleg, mert nagyon keményen fizettek érte. Főleg nem legyinteni, hogy maguknak köszönhetik, boldoguljanak, ahogy tudnak. Nem találkoztam olyannal, akinek ne lett volna közelebbi ismerőse, rokona az utakon, és sajnáltam, hogy nem tudok segíteni. Jó volt olvasni az összefogásokat, és fájdalmas, hogy ezt sokan egymás fikázására meg politizálásra használták fel. Rosszul esett - pedig ott sem voltam -, hogy a vezetés nem ismerte el, hogy hibázott, és sokkal nagyobb köszönetet vártam volna a civil segítők felé központilag.
    Ugyanakkor fontosnak tartom azt is kimondani- elítélés nélkül -, hogy felelősebben kell dönteni, ha az ember útra kel. Csütörtök délelőtt én már aggódtam, hogy a gyerekeim hazaérnek-e Verőcéről az ovival, pedig az itt van középen. Jó, én ahol lehet, biztosra megyek. :)

    VálaszTörlés