2013. jan. 3.

Környezetvédelem és még..

Ez még tavalyi restanciám, mert már akkor frissen, melegében akartam írni róla, csak aztán valamiért mégis mindig elmaradt. Ó, hát igen, elsősorban azért, mert ez is egy részében iskolai téma, ráadásul Erik iskolai témája. De ez most jó dolog lesz. (és remélhetőleg a jó is ugyanolyan gyorsan kap szárnyra, mint ahogy a rossz tette, hogy a kettő bőven kiegyenlítse egymást)
Szóval, Erik úgy november közepétől folyamatosan újabb és újabb információkkal állított haza a témában. Hogy ne használjam a mikrot, mert elektroszmogot termel, és az milyen káros. És a telefonok, meg a hűtő, meg minden gép. Beszélt mindenféle hatásról, ami rosszat tesz a környezetnek, szelektív hulladékgyűjtésről, és örült, amikor megtudta, hogy a lakásunkban csak és kizárólag energiatakarékos izzók vannak. Azt is megbeszéltük, hogy a háztartási gépeink is kivétel nélkül olyan kategóriában vannak, ami a lehető legkevesebb áramot/vizet használja, mert nem csak spórolunk vele, hanem még a környezetünknek is jót teszünk.
A gépek után jött a tisztítószer.. közölte, hogy a clin-t dobjam ki, mert Zs. néni mondta, hogy az is milyen káros, és sokkal jobb lenne, ha ecetet/citromlevet használnánk, mert az is ugyanolyan jó, és még természetes is. Megmosolyogtam a lelkesedését, és eldugtam a clin-es flakont. Mert én is tudom, hogy Zs.néninek igaza van, de ha ecettel kell tükröt/ablakot pucolnom, szerintem csak szökőévente teszem meg, mert nem bírom a szagát. De az öblítőről is megvan a véleménye a kisfiamnak.
Szóval, az a helyzet, hogy úgy tűnik, az idén iskolai behatásra környezetvédő lesz a gyerekemből. És én ezt egy cseppet sem bánom. Mert ez hasznos tudás, és csak a javunkra válik.
Na és a másik... az egészséges életmód. Mert Zs. néni érkezésével aerobic oktatás is érkezett az osztályba, amit Erik nagyon szeret. Ki hitte volna? Én biztos nem. De már nem eszik gumicukrot, mert tudja miből készül, és az fúúúúj. (mondjuk nem is vettem már vagy egy éve, de legalább erről is le van a gond) Amikor tőlem hallotta, hogy mozogni kell, és sportolni, és gyümölcsöt enni, akkor bőszen tiltakozott. A tanító néninek elhiszi. (éljen) Lehet, hogy a tanító néni hitelesebb forrás, mert szép vékony alakja van, én pedig azért rendelkezem némi párnázottsággal, ráadásul engem sem nagyon lát sportolni, ellenben nagyon szeretem lyukas csokoládét, a kerek csokoládét, a mogyorós csokoládét, a szögletes csokoládét, meg úgy egyáltalán mindent, ami úgy kezdődik, hogy cso és úgy végződik, hogy koládé. :)
És ez csak két kis szegmens, mert arról nem is tettem említést, hogy a bolygók micsoda lenyűgöző hatással vannak Erikre. Komoly űrkutató lesz belőle a végére... :)
Na csak azt akartam ezzel mondani, hogy vannak azért tökjó dolgok is Erik iskolás életében. És tökjó, hogy ezekre fog inkább emlékezni, mert ezek inspirálják. :)

2 megjegyzés:

  1. Bizony igaza van a kisfiadnak (meg Zs. néninek), például az öblítő rárakódik a mosógép dobjára, meg ahova csak tud a belsejében, eldugulnak tőle a nyílások és nyilván a fémnek se tesz jót az a lerakódás, úgyhogy jobb ecetet használni helyette. Nem lesz ecetszagú a ruha, ezt igazolhatom, mert én már egy éve szinte mindig ecetet töltök az öblítő helyére. A mosószeres fiókba pedig legtöbbször mosószódát. Csak akkor használok illatos mosószert és öblítőt, ha kifejezetten azt akarom, hogy az a ruha, ágynemű, akármi illatos legyen. A mosószóda és ecet kombináció után igazán kellemes tisztaságszaguk lesz a ruháknak.

    VálaszTörlés
  2. Tök jó, és hallgatsz Erikre? :) Ablaktisztítót én is használok, az ecet szaga nem lenne gond, de az újságpapírral dörzsölés, vááá... Viszont mosáshoz, takarításhoz, konyhai tisztításhoz öko cuccokat használok, nemsokára lesz megfelelő mosogatószerem is. A szemetet szelektíven gyűjtjük, komposztálunk, sok gyümölcsöt-zöldséget főleg én eszem, a mozgás is megvan :) szóval hajrá! És még a csokiról is le lehet szokni - én is imádom, de már nem is hiányzik. Azért most az ünnepek alatt jutalmaztam magam egy kicsit :)

    VálaszTörlés