2019. szept. 20.

Hogy van ez?

A napokban többször találtam szembe magam a saját városunk, és a környező települések képviselőjelöltjeinek/polgármester jelöltjeinek programjaival, bemutatkozásával. Kíváncsi ember is vagyok, meg általában érdeklődő is, így elég sokat meg is néztem. (Meg persze nagyon igyekszem legalább tájékozódni, mert Patrik olyan komolyan keni-vágja ezeket az adatokat, hogy igen cikis helyzet az, amikor azt sem tudom miről beszél)
Vannak szimpatikus bemutatkozások, találkoztam kifejezetten intelligens írásokkal.
Na és vannak azok az emberek, akiket egyébként is ismerek valahonnan. Nem olyan nagy város ez, és a környező települések is több szálon kapcsolódnak ide, így onnan is sok az ismerős arc. Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, de én nem is értem, hogy mit gondolhatnak némelyek, amikor arra az elhatározásra jutnak, hogy ők bizony jelöltetik magukat, és majd képviselők, vagy akár polgármesterek lesznek. Olyan emberek, akik nem tudnak helyesen írni, egy nyelvtanilag helyes mondatot megfogalmazni...
Olyan emberek, akik nem tudnak szóban anélkül kommunikálni, hogy ne hasznàljanak mindenféle kötőszót azok helyett a szavak helyett, amiket nem ismernek. "Hallod, b**eg,az az izé már megint besz*rt, azt' arra se képessek, hogy megcsináltassák" (pont így, ahogy írom, hosszú s-sel ejtve a képesek szót) Puffogtatják a tévéből, újságokból unalomig ismert kliséket, egyetlen önálló gondolat nélkül.
Biztos bennem van a hiba, de én ilyen emberekre nem tudom leadni a szavazatomat. Az önkormányzati választás pedig szerintem sokkal inkább személyes szimpátiáról szól, mint politikai beállítottságtól.
Úgy, ahogy a munkánkat sem láthatjuk el megfelelő végzettség nélkül, én az ilyen jelöltséghez is társítanék valami minimum vizsgát, hogy ne fordulhasson elő, hogy olyan emberek képviselnek bennünket, döntenek a sorsunkról, anyagi döntéseket hoznak, akik két mondatot nem tudnak úgy elmondani, hogy aztán ne legyen belőle mém azonnal.

1 megjegyzés:

  1. Nem benned van a hiba! Én rendszeresen kiakadok azon, hogy felnőtt emberek nem tudnak alapvető helyesírási szabályokat. Nyilván nem az az elvárásom, hogy mindenki atomfizikus legyen, de tényleg nem értem, hogy akinek iskolás gyerekei vannak, és amúgy egy becsületes, rendes, tisztességes, családszerető ember, annak az évek alatt nem tűnik fel, hogy a gyerek nyelvtankönyve mást mond, mint amit ő használ?

    VálaszTörlés