2017. szept. 21.

Konfliktuskezelés pipa

Na nem mondhatom (még) el magamról, hogy most, két nap tréning után vérprofi lennék a témában, mert ez igen messze van az igazságtól. De az egészen biztos, hogy rengeteg mindent tanultam a konfliktusokról, azok kezeléséről, és magamról is.
Megtudhattam például, hogy konfliktushelyzetben passzív vagyok, ha nagyon szorít a cipő, akkor akár képes vagyok agresszív kommunikációra is, de az asszertivitást még kell gyakorolnom.
Egy csomó olyan ismeretre tettem szert, amiről azt is mondhatom, hogy tudtam én mindig (csak nem sejtettem), de nem volt ez így összeszedve meg, és nem is gondoltam, hogy mennyi mindent lát másképp az ember egy-egy konfliktushelyzet kapcsán akkor, ha világos előttem a saját célom, és el szeretnék oda jutni.
Mindenképpen nagyon érdekes tapasztalás volt, még akkor is, ha voltak olyan fél órák, órák, amikor azt gondoltam, hogy na, most már aztán elég ebből, haza akarok menni. Nyilván az információk töménysége volt egy idő után fárasztó és agyzsibbasztó, meg mások elképesztő passzivitása is.
Egyáltalán nem bántam meg, hogy jelentkeztem, és biztos vagyok benne, hogy amikor ez az összes információ leülepszik bennem, akkor egy csomó mindent fogok tudni hasznosítani a tanultakból.

Holnap megyek dolgozni, hogy aztán hétfőn és kedden újabb tréningen vegyek majd részt. :)

Cseppet sem elhanyagolható még a mai nap kapcsán, hogy Rolandnak még csak ötöse van ebben a tanévben. :) Angolból (ebből már több is), matekból, természetismeretből. És most nagyon büszke ő is magára, meg persze mi is rá.
A másik, hogy ma kaptam egy üzenetet Erik osztályfőnökétől (tegnap rákérdeztem ez e-naplóra, mert még nem működik, nálunk meg most szükség lesz rá az "elszámolásunkhoz" szeptember végén), amiben válaszolt a tegnap feltett kérdésemre (utána kellett járnia), és közben megdicsérte Eriket, aki ma nagyon szépen olvasott fel az osztálymisén. Ki is fotóztam magamnak az üzenetet, mert el fogom tenni a fotós emlékek közé. Egyébként ő is csupa jó jegyet hoz, egy rosszat sikerült csak összeszednie a saját hülyesége miatt (gondolom tanulni is fog belőle). A magyar dolgozata például ötös lett. Ami önmagában megérne egy misét az általános iskolai tanáránál.. kedvem lenne meglátogatni, és megkérdezni tőle, hogy mit szól ehhez? :) Nagyon drukkolok, hogy valóra válhasson a volt osztályfőnökének az az ígérete, hogy ha marad ez a tendencia, és lesz egy nagyon jó félévi bizonyítványa, akkor ha Erik elküldi neki a fényképet róla, ő ki fogja tenni a tanáriban, és külön felhívja majd a kollégák figyelmét erre. Legyen így, azért is, hátha valaki majd gondolkodóba esik, és rájön, hogy nem mindig jó dolog beskatulyázni valakit, mert lehet, hogy sokkal több is van benne, mint amit gondol róla.
Patrik pedig.. csakhogy ne maradjon ki ő sem.. jelen pillanatban három OKTV versenyre készül. Angolból a továbbjutás a cél, történelemből és földrajzból pedig a tudását szeretné felmérni. Nem mellesleg plusz pontokat is szerezhet ezzel is a felvételihez, az meg mindig jól jön. Közben ugye készülnek a szalagavatóra, és még azon is gondolkodik, hogy mikor is menjen a felsőfokú nyelvvizsgára. És olyanokkal húzza az agyamat, hogy az idén is tartani fogja a no shave novembert, és már előre tudom, hogy képtelenség lebeszélni róla... pedig úgy nem szeretem amikor már nem csak borostás, hanem szinte szakálla van.

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy élvezted a tréninget. (sőt ez az írásod olyan igazi "diusos") KOnfliktuskezelésnél a képzésem alatt, nekem hatalmas meglepetés/pofon volt, hogy megalkuvó/elkerülő vagyok, mert mindig kompromisszumkésznek gondoltam magam. De fejlődök. Az asszertív kommunikáció meg maga a csoda, tök jól gyakorolható, alkalmazható és látványos változásokat eredményez. Fiúknak hatalmas gratula! A borotválkozás meg: látnád Bendegúzt, ráadásul neki még a haja is sötét, így a szakálla is. (ez egy igazi vegyesfelvágott-hozzászólás)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is tartják a gyerekek a no shave novembert, csak náluk még nem annyira látványos :-P Egyelőre el sem tudom képzelni, hogy a kis sima pofikájuk borostás legyen:-)

    VálaszTörlés
  3. Tizenvalahány éve használom az asszertív komunikációt és tényleg egy hatalmas fegyver, az a passzív fajta, amivel senkit sem bántunk, de mégis célt érünk. Tanulj, ha van lehetőséged, hasznos dolgok ezek.

    VálaszTörlés