2016. máj. 6.

Vigyázat, a végén van a büszkeség

"A népesség 20-25 százalékában ott van a tehetség, de csak kis része bontakozik ki igazán Magyarországon. Jó hír viszont, hogy mostanában megnőtt ez az arány.

„A tehetség fogalma a tehetség fejlődése szempontjából is finomítandó, és első menetben meg kell különböztetni a tehetséget, mint lehetőséget, és a talentumot, mint értéket létrehozót” – írja az ofoe.hu honlapon Gyarmathy Éva pszichológus.

A szakember szerint a tehetségfejlődés az ember egész életében folyamatos lehet. A talentum viszont jellemzően tizenéves kortól tud megjelenni, amikor már elég nagy tudás és képesség fejlődött ki az intenzív tevékenység által.

Nagyon fontos ez utóbbi, ugyanis kizárólag tevékenység során tud kifejlődni, ezért a tehetségfejlesztésnek elsősorban erre kell irányulnia, vagyis fejlesztő környezetet kell biztosítani. És ez nem vár el teljesítményt, hanem tevékenységekre ad lehetőséget, ami később fordul teljesítménybe, amikor eléri az ennek megfelelő szinteket.

Ebből következik – írja Gyarmathy Éva –, hogy nem szabad hajszolni sem a szülők sem a nevelők részéről a gyerekek korai teljesítményeit, ez kifejezetten ártalmas lehet. Mindez nem csak a tehetséges gyerekekre igaz, hanem minden gyerekre.

A pszichológus szerint az utóbbi évtizedben egyre több tizenéves tehetség jelenik meg kiemelkedő teljesítménnyel. „Ennek a változásnak a hátterét egyértelműen az elérhetővé vált fejlődés, a könnyebben elérhető információk adják”, tehát sajnos nem az iskolarendszer változott kevésbé teljesítményközpontúvá, hanem annak ellenére találtak ingergazdag környezetet maguknak az arra érzékeny gyerekek. S ez az, ami őket tevékenységre sarkallja." (Forrás)

Eddig is egyet értettem ennek a cikknek minden sorával, és valahogy így is alakult ez nálunk, még akkor is, ha mindez nem volt tudatos. Mégis.. igazolni látszik Gyarmathy Éva elmélete.. mert ma megsúgták nem hivatalosan az angol érettségi írásbeli részének eredményét. Hát mit mondjak? Nagyon büszkék vagyunk. :) 93 %. Ebből persze még vonhatnak le, de semmit nem veszít majd a dolog az értékéből, ha esetleg még levonnak valamiért egy pár pontot. Megcsinálta, könnyedén, magabiztosan, biztos tudással. Azért, mert akarta. :) Őrület ez a gyerek.. :) (és ezek után simán elhiszem, hogy a következő évekre betervezett dolgok is simán összejönnek neki)

4 megjegyzés:

  1. Gratulálok, és átélem, átéltem... a mi tizedikesünk is érettségizett angolból, hasonlóan jó eredménnyel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Gratulálok Zitának is. :) (micsoda páros lenne belőlük ;) :D)

      Törlés