2020. máj. 7.

Naiv vagyok

Bevallom, én azon naivák táborába tartoztam (és még nem adtam fel teljesen), akik azt gondolták, hogy ha valami, hát akkor most ez a helyzet megtanítja mindenkinek az önnön fontossága helyett az összefogás, az együttműködés fontosságát előtérbe helyezni. Azt gondoltam, hogy ez a helyzet megtanítja majd még több embernek értékelni a kis dolgokat, amikben rejlenek a nagy dolgok titkai. Azt gondoltam, hogy az évtizedek óta tartó folyamatos rohanás, egyre gyorsuló és személytelenebbé váló világban élés után majd értékelni fogjuk a csendet és a lassulást. 
A naiv gondolataim után nyilván volt bennem egyfajta várakozás is, vártam, hogy majd bekövetkezik ez a fajta változás, és szép lassan majd amikor újra kitárhatjuk az ajtóinkat egymás előtt, egy egészen más világ köszönt rám. 
Sajnos nagyon keserves csalódások érnek,ért nagyon kevés emberen látok változást pozitív irányba. Sőt... Nap mint nap tapasztalom, hogy minden eddiginél több rosszindulat és ellentét kapott szárnyra. Mindenki a másikat irigyli az ő helyzete miatt, a vidéki a pestire mutogat, a pesti a vidékire. Az idős emberek a fiatalokat gyalázzák, a fiatalok az időseket. Vannak a maszkos emberek, meg az őket hülyének néző emberek. 
Azt gondolom, így saját magunknak tesszük nehézzé pedig, mert bármi is volt a vírus okozója, bármi miatt is lett belőle világjárvány, muszáj lenne közösen, egy nyelvet beszélve megélni, túlélni. 
De persze ki vagyok én, hogy megmondjam bárkinek is a tutit..csak figyelek csendben, tanulok szorgalmasan, és igyekszem változtatni azokon a nem fontos dolgaimon, amik nincsenek rám jó hatással. 

8 megjegyzés:

  1. Én nem gondolom, hogy majd most jobban figyelünk egymásra, sőt azt gondolom még nagyobb lesz a távolság tartás... És ezzel együtt a minden hozadéka. Az is kihat majd a társadalomra, hogy a gyerekek hónapokig nem szocializálódnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fajta távolságtartás lehet a jobban figyelés hozadéka. Vagyis lehetne..

      Törlés
  2. Igazából ez egy érdekes tanulmány is lehetne, és biztos lesznek is akik majd megfigyelik tudoményosan az embereket.
    Mifelénk az utca végi téren olyan élet van, mintha mi se történt volna. A fiatalokban egyáltalán nincs semmiféle távolságtartás, ugyanúgy játszák a focimeccsüket és lógnak a padon, mint korábban. Volt pár hét, amikor nem, de tegnap pl. tiszta majális hangulat volt.
    Én nem bánnám, ha a felnőtteknél legalább kialakulna egy kicsit nagyobb távolságtartás, bár én alapból is gyűlölöm, amikor a nyakamban lihegnek a pénztársorban vagy a buszon, vagy bárhol... szóval nekem nem esik nehezemre 2 méter távolságot tartani másoktól.
    Az egymás iránti rosszindulatot, amit írsz, szerintem alapvetően az elhamarkodott és meggondolatlan felsőbb döntések okozzák. Ha a társadalom egyik részének meg van engedve vmi, ami a másiknak nincs, az mindenképp ellenségeskedést szül. Ilyen az, hogy ha Pestről nem mehet ki a pesti, de Pestre bejöhet a vidéki. Teljesen nonszensz. Akkor be se lehessen jönni. Vagy ha 9-12ig az idősek sávja van, és nem mehet be fiatal, akkor délután ne lődörögjön a boltban idős. De itt minden intézkedés csak egyoldalú, és sztem ez a felháborodás fő oka. Ha első perctől kötelező lett volna a mszk mindenhol mindenkinek, akkor ezzel sem lenne semmi probléma. Véleményem szerint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos lesz ebből a témából sok szakdolgozat, még tanulmány.
      Igen, van ebben valami igazság, amit írsz, de pl pont ez is "bántó" benne, hogy tényleg ennyire iranyíthatók vagyunk, és eltűnt mindenkinek (tisztelet a kivételnek)a józan paraszti esze?
      A világért sem szeretnék politizálni, de kicsit olyan ez a pesti szigor, mintha büntiben lennétek a főpolgármester választás miatt. 😷

      Törlés
    2. Mert abban is vagyunk.
      És mivel a szavazótábor nagyobb része kisebb jövedelmű vidéki, és itt most a nagyon vidékiekre gondolok elsősorban, és az alkalmi munkákból élőkről, azokat nyilván nem lehet " éhen halasztani", különben nem lesz kinek krumplit osztani majd a választásokkor, ergo nekik mindenképp kell valami enyhítés. Pláne, hogy jönnek a betakarítási időszakok, ahol pont ez a réteg érintett nagyobb részben. De inkább én sem politizálok...

      Törlés
  3. Az nem lehet, hogy egyszerűen csak a fővárosban sokkal több, nagyságrendekkel több a fertőzött, mint bárhol vidéken? Ja nem, persze. Egyszerűbb kitalálni, hogy büntetésben van a főváros. Mondjuk Karácsony személye tényleg az...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán mert a fővárosban 2 millióan laknak, és a fővárosba hozzák a környékbeli betegeket is, nem? Talán mert a vidékiek jelentős része is a fővárosba jár/járt dolgozni, itt vásárol be, itt intézi a napi dolgait, ergo otthon vidéken max. a szűk családját fertőzi meg, míg itt a bevásárlóközpottól a postáig mindent.
      Szóval hagyjuk már...
      Amúgy Budapesten élőként,nem gondolom, hogy Karácsony büntetés lenne. Nem a tévéből kell informálódni, hanem itt kell élni, és mindjárt más lesz a gyerek fekvése. Peace&love.

      Törlés
  4. Fejér megye arányaiban nézve fertőzöttebb, mint Budapest. De természetesen az is igaz, hogy a fővárosban a legnagyobb a népsűrűség.

    VálaszTörlés