2020. ápr. 22.

Nem értem

Hát én nem tudom, ki hogy van vele, de nekem olyan furcsán türelmetlenek tűnik ez az ország. Mindenhonnan azt hallani, hogy május háromra várják a járvány tetőzését, hallottam már olyan híreket is, hogy addigra lesz kb ötezer beteg, közben meg mindenhol újraindul minden.
Persze, azt a részét értem, hogy ahol nem végeznek munkát a gyártósorokon, ott nem lesz bevétel sem, és nyilván minden munkahely fontos, mindenki megélhetése is az. De szerintem tartani kéne most már magunkat ehhez e kijelölt úthoz legalább addig a bűvös dátumig, és majd csak utána hozni meg ezeket a fontos döntéseket.
Én mondjuk részemről már legalább két hete nem engednék be senkit az üzletekbe maszk és kesztyű nélkül.
Furcsa ez így, mert olyan, mintha egyenesen rohannánk bele a vesztünkbe.

13 megjegyzés:

  1. Te viszonylag könnyen beszélsz, mert most május elején férjeddel mindketten megkapjátok a fizetéseteket. De akik nem?
    Én megértem, hogy türelmetlenek az emberek.
    Szerencsére itt nem azt történt, mint Olaszországba. Nyilván még eldurvulhatnak az események.
    45ezres városba lakok és 2 igazolt fertőzött van. És sorra mennek tönkre a kisvállalkozók.
    Nyilván ahol ti dolgoztok a bolt, az nem fog tönkremenni. Szerintem ezért se tudod átérezni a többi ember türelmetlenségét.
    Maszk: minden második ember nem tudja a viselésének a szabályát.
    Szerintem aki most tanult meg kezetmosni, most tanulta meg mi a higiénia...stb a lépjen tovább és tanuljon meg maszkot hordani, mert vicces amiket látok.
    Kérlek ne csak magadra gondolj!!! A ti életeteket nem rengette meg a vírus!!! De másét lehet igen!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, ha ebből azt a következtést vontad le, hogy csak magamra gondolok. Pont emiatt nem értem az egészet..
      És de, a mi életünket is nagyon sok mindenben megváltoztatta ez a helyzet.

      Törlés
    2. Persze, hogy megváltoztatta, ez mindenkire hatással van!
      1.De nem vesztettétek el a munkátokat. Nem is fogjátok.
      2. Nem kell minden nap odaülni a gyerek mellé és TANÍTANi.
      Ergo ha decemberig ez lesz, akkor se remeg meg a ti életetek. Másnál meg nem csak megremeg az élet, hanem össze is dőlhet.
      Nagyon tetszik a többi hozzászólas is!

      Törlés
    3. De igen, nekünk is kell itthon segíteni a gyerekeinket. És nekünk is van olyan szülőnk, akinek mi vásárolunk be, mi gondoskodunk róla.
      És lehet ezt irigyelni, mert ezt akár napi tíz óra munka után csináljuk, amiért május elején is fizetést kapunk majd, de szerintem kár lenne ilyenekbe belemenni.

      Törlés
  2. Én meg azt nem értem, hogy az aktív egészséges korú embereket miért korlátozzuk? Miért nem az idős, beteg embereket, a veszélyes korosztályt védjük? Meddig lehet ezt csinálni? Meddig lehet, tartalék nélkül élni? Mondom ezt úgy, hogy én is szerencsés vagyok, még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ezt mondtam, amit Anikó. Az egészet másképp csináltam volna már az elejétől kezdve. Az idősek maradtak volna otthon, az önkormányzatoknak adtam volna milliókat, felduzzasztottam volna az otthoni szociális ápolók körét, akik eljártak volna boltba vásárolni, ebédet készíteni vagy vinni, stb. az öregeknek. A fiataloknak pedig maszkot és fertőtlenítőt vettem volna, használatát kötelezővé tettem volna, irodákban és ahol lehet két méteres távolságra tettem volna az asztalokat, gyárakban bevezettem volna a több műszakot, így kevesebb ember dolgozott volna védőfelszerelésben egyszerre. Az iskolákat bezártam volna ugyan így. Szóval valahogy így lett volna és mehetett volna tovább a gazdaság. És igen, nyilván akinek nincs megtakarítása vagy legalább egy dolgozó a családban az nem tudja mit érezhet az, aki elvesztette és gyereket kell pl. ellátni....szóval mindenkinek más a problémája, nem tudjuk ki hogy éli meg. Az nem segítség, hogy ne fizesd a hiteledet, mert attól még nem lesz étel az asztalon. A mi kormányunk baromira nem segíti a kis embert, mint ahogy sosem. Az érettségi is...Tudom ne hasonlítgassuk össze az országokat, de EZ egy felelős és normális döntés: Az osztrák laboratóriumunkban az érettségizős osztályok számára május 4-től kezdődnek az órák és 3 hetes előkészítés után május 25-től jönnek az írásbelik. A kockázati csoportba tartozó tanulók támogatást kapnak a távoktatásban. A vizsgát legfeljebb három tárgyból írják, hetente egyet, és csak azokból a tárgyakból, amelyek a felvételihez szükségesek. A dolgozatok rövidebbek lehetnek, mint korábban/normális időkben, a legfontosabb, hogy a tanulók jól fel tudjanak készülni az írásbeli vizsgákra.
      Azok, akiknek nem sikerül, júniusban kompenzációs tesztet írhatnak. Aki szeretné, év végi jegyeit kapja megajánlva. Az osztályozó értekezletek határidejét akár őszig eltolják, hogy mindenki részt vehessen a lehető legnagyobb rugalmassággal. A vizsgázóhelyiséget minden órában megfelelően kell szellőztetni, minden vizsgázó kap szájmaszkot, a munkafelületeket fertőtlenítik, minden vizsgázóhelyiségben legalább egy fertőtlenítőszer-adagolórendelkezésre áll. A kockázati csoportba tartozó, azaz korábban betegséggel küzdő tanulók lehetőséget kapnak arra, hogy írásbeli tesztet külön vizsgázó helyiségben írják meg.
      Ezen kívül létrehoztak egy 13 millió eurós alapot, hogy kártalanítsák azokat, akiknek tervezett tanulmányi útja, illetve tanfolyama a koronavírus miatti rendkívüli helyzet miatt nem valósult meg, segítséget kaptak a szociálisan nehéz helyzetben lévő diákok, kilencszáz iskolai pszichológus veszi fel a kapcsolatot azokkal, akik nem elérhetők az iskolák számára, a tanárok online továbbképzésben részesülnek
      Lenne mit tanulnunk a kísérleti egereinktől.....

      Törlés
    2. Nem is szabad megnézni, mit csinálnak más országokban, mert nagyon fel húzza magát az ember.:-( Azt gondolom, ezekkel az intézkedésekkel, csak nehezíti az életünket a kormány, mert oké, hogy bezárták az iskolákat, óvodákat de ezzel mi vagyunk terhelve, hogy tanuljunk a gyerekkel, vigyázzunk rájuk, dolgozzunk, legyen háztartás, ha nincs munka dolgozd fel lelkileg, tartsunk ki, jószerivel semmi segítséggel. És milyen lesz a nyár? Érettségizők vizsgázók, nálunk most mind a kettő van, idegesek nem azért mert félnek, hogy megfertőződnek, hanem azért mert vizsga előtt el lett engedve a kezük, de teljesítsenek.Magukra lettek hagyva, az utolsó hónapban, négy év után, se ballagás, se semmi...
      szociális hálózat semmi itthon,most látszik nagyon.

      Törlés
    3. Az biztos. A svédekre gondolsz? 😉

      Törlés
    4. Anikó, én is inkább ezt a verziót tartottam volna reálisabbnak. Ezt a magam oldalán már említettem is. Csak hát gondolom, azzal képben vannak odafent is, hogy a szociális hálózat az országban a béka alatt van, és így abba végképp nem mertek belevágni, hog az időseket rakják karanténba.

      Törlés
  3. Dius, teljesen egyetértek. Bár én inkább az emberek türelmetlenseget nem értem, mintha nem akarnák tudni, mi folyik New Yorkban és az olaszoknál. Itt is lehet még olyan helyzet is. Ugyanakkor értem, hogy a gazdaságot mozgásban kell tartani...Nagyon nehéz ez...szinte lehetetlen, hogy mindenkinek jó legyen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy lehet olyan helyzet. Sajnos!
      De valóban mindenkit máshogy érint, és akit rosszul, az igenis sürgeti az időt!
      Akinek apróbb változasok vannak csakaz nyilván hónapokig elvan még!

      Törlés
  4. Kedves Gyöngyi! Miből gondolja, hogy annak, akinek megmaradt (még) a munkaviszonya az "életét nem rengette meg a vírus"? Gondolja, hogy örömteli állandó szorongásban, félelemben nap mint nap bejárni dolgozni (főként tömegközlekedve, főként Budapesten), azzal a gondolattal feküdni le este, hogy ma esetleg megfertőződtem-e (a családtagjainkról nem is beszélve..)? Vagy esetleg kérdezzen meg néhány felelős családanyát is, ahol a gyerekek hetek óta gyakorlatilag be vannak zárva a lakásba, milyen "szerncsésnek" érzik most magukat...Ezek kicsit sem "apróbb változások...".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dia, fentebb írtam, hogy MINDENKI életét megrengette a vírus! De nem mindegy mennyire.
      Hozzászólásaim lényege, hogy meg kell érteni azokat is, akik sürgetik az időt.
      És igenis úgy könnyebb, hogy ha az ember hó elején fizetést kap!
      Nem azt írtam, hogy könnyű, hanem, hogy könnyebb.
      Célszerű mindig a saját életünkön túllátni!
      Kitartást mindenkinek és fogadjuk el, hogy mindenki más élethelyzetben van!

      Törlés