2018. aug. 29.

Nahát

Néha úgy elcsodálkozom azon, hogy mennyi fejlődésen mentünk már keresztül, és mégis vannak dolgok, amikkel kapcsolatban végzetesen le vagyunk maradva, és jottányit sem vagyunk képesek engedni az ezeréves beidegződésekből.
Hogy mikre gondolok? Például ez most arról jutott eszembe, hogy olvastam Roland iskolai csoportjában, hogy szeptember másodikán öt órakor évnyitó. Rögtön utána sietett is odaírni az osztályfőnök, hogy ünneplő kötelező, és még zárójelben odaírta, hogy nem farmer. Hogy nyomatékot is adjon ennek, tett mögé egy felkiáltójelet.
Én meg úgy vagyok ezzel az ünneplő kötelező dologgal, hogy jajj, hagyjuk már.. Elismerem, hogy mutatós tud az lenni, hogy akárhány gyerek fehér ingben-fekete nadrágban (szoknyában) hallgatja a Himnuszt, de olyan irritálóan kötelező szaga van ennek. Mert miért is nem elég a fehér ing? Vagy akár csak egy bármi, amiben mondjuk jól érezné magát a gyerek? Egy évnyitón pláne.. ami amúgy is egy felesleges hercehurca vasárnap délután. Bőven ráérnének hétfő reggel azzal az évnyitóval, kevésbé feszengve, kevésbé kötelezően ünnepélyes keretek között.
Azt meg végképp fel nem foghatom, hogy mitől rosszabb egy fekete farmer attól a szerencsétlen fazonú műszálas izénál, amit ünneplő nadrágként a legkönnyebben be lehet szerezni.
Na mindegy.. ez már így marad szerintem. És Roland amúgy sem megy az évnyitóra. Épp Fradi meccsen leszünk. Mi ott búcsúztatjuk a nyarat, és majd csak hétfő reggel foglalkozunk a tanévkezdéssel. Ha minden jól megy, rövidnadrágban. ;)

4 megjegyzés:

  1. Jól teszitek. Amúgy az enyém egész nyolc évig fekete farmerben ment, fehér inggel és azt hiszem kék sportcipővel. És csak nyolcadikban vettem neki rendes ballagós nadrágot, meg ünneplős cipőt. Mondjuk nálunk nem szóltak érte, de ha szóltak volna sem adtam volna rá azt a műszálas izét. A H&M-ben egyébként vannak jó anyagú ünneplős nadrágok, nem az a hagyományos rossz anyag, ha majd kell. A férjem mondta, hogy ott nincs ez az évnyitós mizéria, van első nap amikor mindenki megy az osztályába és kész, és a ballagás sem ilyen mint nálunk, hanem az utolsó nap összejön az osztály és a szülők, meg a tanárok és közösen elmennek egy vacsorára, a gyerekek kapnak egy kis ajándékot aztán jónapot. Mondjuk nekem hiányozna a ballagás, az szép.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is mindig kikötik, hogy ne fekete farmer legyen alul. Ha nincs erre vonatkozóan utalás, akkor - azt hiszem - lehet. Sőt nálunk még az is volt egyszer téma elsőben vagy másodikban, hogy ne melegítőben járjanak a gyerekek iskolába, mert ez a "munkahelyük", és mi sem járunk általában abban munkába. Hát, nem tudtam eldönteni, mit is gondoljak, értem is, meg nem is...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem gyönyörűek az egyen nyakkendővel kiegészített fekete-fehér hacukában, de ünneplő fiú cipőt én sem vettem Zalánnak.

    Hm...én nem támogatom a farmeres ünneplőt, nem árt megtanulni, hogy bizonyos helyzetben normálisan fel kell öltözni. Nem műszálas nadrágba, elegáns nadrágba, az sem drágább, mint a farmer.Évnyitó szokta szúrni a szemem a világos kék, szaggatott farmer rövidnadrág...és nem azokon van ilyen, aki nem engedheti meg magának, hogy rendesen felöltözzön.

    Hogy szombaton van az évnyitó...én ezt soha nem értettem, miért jó. Nálunk szerencsére mindig első tanítási napon van és nagyjából fél óra alatt lezajlik, de egészen biztosan belefér az első órába. :)

    VálaszTörlés
  4. Szerencsére nálunk is hétfőn reggel van évnyitó. Hogy hétvégén ezért odamenjünk??? Hát ez nem tudom kinek jó, ki találja ezt ki? Tantestület? Igazgató? Fenntartó?

    Az ünneplővel nincs bajom, annak ellenére, hogy nálam is vannak kilengések, és voltak már az én gyerekeim is térdnadrágban (nem farmerban, nem szakadtban) évzárón, meg szandálban évnyitón, ha épp 30+fok volt, vagy egy osztálykarácsonyon/anyáknapján fekete farmerban. Ettől függetlenül én támogatom, hogy az ünnepség, az ünnepség, és ha az egész iskola ott van, akkor nézzenek ki normálisan, vagy ahhoz közelítően :-)

    VálaszTörlés