2018. jan. 20.

Kicsit morbid

Amióta a nagymamám kapta azt a szélütést, és nap mint nap végig kell nézni, hallgatni, meg kell élni azt, amivel mindez jár, egyre csak erősödik bennem az érzés, amit már az első ilyen napokon ki is mondtam a fiaimnak. Akkor nemes egyszerűséggel csak azt mondtam nekik, ígérjék meg, hogy ha idáig jutok, ott, abban a pillanatban lelőnek, mert nem akarok így élni egyetlen percet sem. Persze, nem ígértek ilyet.
Lassan eltelik egy hónap már úgy, hogy ő alig-alig tud magáról valamit, a pelenkát nem tűri meg magán, így aztán rendre maga alá kerül minden, és öltöztetni, mosdatni, ágyat húzni kell. Hol hallucinál, hol a múltban jár, vannak napok, amikor egyáltalán nem is lehet felébreszteni sem. Most, az elmúlt két napban folyamatosan "indul", mindig haza akar menni. Nem lehet tudni hol jár, mert az nem derül ki.
Én- bevallom- képtelen vagyok rá, hogy minden nap bemenjek hozzá, mert rettenetesen megrázó élmény látni azt az életképtelen valamit, ami lett belőle. Amit láttam, hallottam, és tapasztaltam, az is bőven elég. Sajnálom anyámat, mert neki jut az oroszlánrésze az ápolásnak is, meg minden másnak is, ráadásul a nagyapám nagyban megnehezít mindent, mert ő még mindig azt hiszi, hogy ebből az állapotból fel fog épülni. Képtelen rá, hogy elfogadja, innen már nincs visszafelé út.
Ezt az egészet látva nagyon szeretném, ha egyszer eljutnánk oda, dacára minden keresztény értéknek, és tanításnak, hogy megtehessem azt, hogy még akkor, amikor teljesen tudatában vagyok minden gondolatomnak, és át tudom gondolni minden cselekedetemet, nyilatkozhassak arról, hogy ha bármitől is ilyen állapotba kerülnék, akkor ne kelljen tovább így élnem. Nem hárítanám senkire a felelősséget, mert én magam dönteném el, csak azt kérném, hogy tartsák tiszteletben a döntésemet, és biztosítsák, hogy lesz valaki, aki segít abban, hogy még addig mehessek el innen, amíg méltósággal megtehetem.
Nyilván ez roppant utópisztikus gondolat a részemről, mert még én is, a magam idealizmusával is tisztában vagyok vele, hogy ez az ország talán sosem lesz ennyire liberálisan gondolkodó, hogy ilyesmit megengedjen, de ki tudja? Van még itt egy pár évtizedem, addig hátha nagyot változik a világ a fejekben, és rájönnek, hogy az ilyesmi nem feltétlenül olyan, ami nem összeegyeztethető azzal, hogy amit Isten szánt nekünk, vagy amire az orvosok felesküdtek.
Ha mégsem lesz erre lehetőség, hát akkor már csak abban bízhatok, hogy Isten (vagy sors, vagy hívd, ahogy akarod) meghallgatja a kérésemet, és nem ilyen sorsot szán sem nekem, sem a gyerekeimnek.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Önrendelkezèsi jognak hívják. http://medicalonline.hu/betegjogok/cikk/onrendelkezesi_jog
    Nálunk a rehabilitaciós klinikán (sok súlyos állapotú, agyvérzés utáni idős betegünk van) nagyon sokat segít, ha beteg korábban akár írásban, akár szóban jelezte a családtagjai felé, mit szeretne, ha döntésképtelen állapotba kerül. Szinte mindig sikerül elfogadható kompromisszumra jutni hosszútávon. Szerintem erről nagyon fontos beszélni családon belül. Üdv: beva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ez nem terjed ki az aktiv eutanaziara. En is azt szeretnem, hogy ha ilyen allapotba kerulok, ne hagyjanak szenvedni, es meltatlan allapotban elni, hanem segitsenek aktivan a halalba, ha en nem tudom megtenni. Ne legyen kotelezo annak az orvosnak, aki nem vallalja lelkiismereti okokbol termeszetesen, de jo lenne, ha lenne ra lehetoseg. En nem hiszek abban, hogy az ilyen szintu szenvedes nemesebbe tesz. Mit ertesz egyebkent azon, hogy sikerul kompromisszumra jutni?
      Dius, nektek nagyon sok erot kivanok!

      Törlés
    2. Kompromisszum: olyan további ápolási körülményeket biztosítani (akár hospice, akár házi ápolás vagy ápolási otthon), ahol nem végeznek életet meghosszabbító beavatkozást (gyomorszonda, infúzió, antibiotikumos kezelés, oxigén-terápia), akár több lépcsőfokokon keresztül, kielégítő fájdalomcsillapítás mellet. Nagyon fontos ilyen esetben, hogy a család valamennyi tagja egyet értsen a kezelések leállításával (hosszútávon a vádaskodások elkerülése miatt). Sajnos a családomban is többször előfordult közeli hozzá tartozóimnál (nagyszülők), hogy megtagadtuk a fent említett eljárásokat (tulajdonképpen passzív eutanázia). Minden esetben támogatták ezt a kérésünket (Gy-M-S és Heves megye), lehetővé téve az elbúcsúzást is.

      Törlés
  2. Kedves beva, köszönöm szépen a hozzászólásodat. Ez is egy "jó" megoldás lehet, a semminél mindenképpen több, de igazából leginkább az aktív eutanáziát támogatnám ezügyben (magammal kapcsolatban). De remélem, hogy addig, amíg ez napirendre kerül, még nagyon sok időm van. :)
    Kriszti, köszönöm szépen.

    VálaszTörlés