2017. júl. 23.

Búcsú

Alig pár percet beszéltem vele csupán. Egyetlenegyszer. Mégis, annyira mélyen lakott benne a szívemben valamiért, olyan kedves volt nekem. Nem tudom megmondani, hogy mi fogott meg benne, mert nem volt mosolygós bácsi, nem volt az, aki barátságosan biccentett volna minden arra járónak. Volt benne mégis valami, ami miatt minden nap többször is vártam, hogy lássam, ahogy ül a padon, nyakkendőben, zakóban, majd elindul a kis közön keresztül hazafelé. Minden ilyen alkalommal mosolyogva összenéztünk, hogy "itt a bácsi".
Az idén nem jött. Egyszer sem. Sejtettük, hogy valami történt. Akartam is tudni, meg nem is, az egyik felem bőszen tiltakozott minden nyomozás után, a másik mindenáron bizonyosságot akart. Ezért vetettem fel magam a facebookon két balatonboglári csoportba is, hogy meg tudjam kérdezni, hátha valakitől választ kapok arra, hogy miért nem jön.
Valamelyik este jelzett a telefonom, hogy valaki válaszolt a csoportban közzétett posztomra. Egy pillanatig tartott csupán, hogy élt bennem a remény, hogy azt írják, beteg csak, és meg fog még gyógyulni. Sajnos nem így van. A bácsi nincs többé közöttünk. Egy pillanatra teljesen lesokkolt a hír, és bevallom, ott, este tizenegykor az ágyamban sirattam az idegen bácsit. Majdnem Balázst is felébresztettem miatta, hátha mond valami vigasztalót.
Aztán másnap reggel úgy ébredtem, hogy nem akartam beszélni sem róla. Nem akartam kimondani, nem akartam leírni, nem akartam ezzel az egésszel szembenézni. Mert az nem lehet, hogy nem jön többé, és nem ül le a padra. Hogy soha többé nem lesz lehetőségem leülni mellé, és elmondani neki, hogy ugyan fogalma sincs róla, hogy ki vagyok, de sokszor eszembe jut év közben is, hogy vajon a bácsi ilyenkor is kisétál, és nézi a Balatont? Arról is eszembe jutott, amikor olvastam, hogy felújítják a vasutat.. hogy vajon mit szólt hozzá? Nézte, ahogy felszedik azokat a régi talpfákat, és síneket, és újak kerülnek a helyére? Vajon látta még az új peront?
Tegnap este érkezett egy másik csoportban is a válasz, miszerint kora tavasszal elment. A nevét tudom, de csak ma délelőtt kaptam meg privát üzenetben, így arra már nem volt lehetőségem, hogy megkeressem a helyi temetőben, és úgy vegyek tőle búcsút. Erre várnom kell, helyette most itt, és így búcsúzom tőle.
Kedves bácsi! Mindig látni fogom a padon ülni, és sosem fogom elfelejteni. Még akkor sem, ha az a pad már mindig ilyen üres marad.


Többé nem tűnik fel ezen az úton sem. Máshol jár már...


7 megjegyzés:

  1. Engem is szíven ütött, hogy már üres marad a pad. Örökre...
    Részvétem.
    Neked, mert Te egy hozzá közel álló ember vagy, még akkor is, ha ő erről nem tudott, csak Te. Sajnálom, hogy nem tudta, hiszem, hogy örült volna Neked.
    Biztos sokszor eszedbe fog jutni és a sok titok róla már örökre titok marad. Talán jobb is így, mert akkor még jobban fájna, ha nem lennének titkok, ha még jobban ismernéd.
    Ha gondolsz rá, akkor még itt marad kicsit...
    Tudod azt mondják, hogy
    "Amíg él a szeretet és az emlék, addig igazából nincs halál."
    Ő úgy érzem, nagyon-nagyon sokáig ott fog Benned élni.

    VálaszTörlés
  2. Én is annyira vártam, hogy írj róla, ha odaértetek és találkozol vele....olyan szomorú ez :( :(

    VálaszTörlés
  3. Megdöbbentett a bizonyosság engem is, bár ahogy a napokban olvastalak nekem is rossz érzésem volt, de én is nagyon fájlalom, pedig "csak" rajtad keresztül "ismertem"...
    Drága Dius te viszont annyira csupaszív vagy..., meghatottál...

    VálaszTörlés
  4. óóóó :-(

    A bácsi és a Te történeted annyira novellába illő. Akár egy kis fikcióval tarkítva. Valahogy olyan mesébe illő volt ez a történet. Aztán meg lehet, hogy totál másfajta ember volt, mint amilyennek gondoltad/gondoltuk rajtad keresztül, és pont ez a titokzatosság teszi széppé az egészet.

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom.. Hogy egyszer mindennek vége! :( jó hogy írtál róla.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a kedves, és együtt érző szavaitokat.

    VálaszTörlés