2017. máj. 20.

Fejfájós

Biztos láttátok már azt a gyógyszer reklámot, amiben a nőnek fáj a feje, és igen gyors egymásutánban mondogatja, hogy fáj a fejem, mit teszek, vizet iszom, stb. stb... 
Nos, amikor először láttam, már akkor is az jutott eszembe, hogy na, aki ezt a reklámot gyártotta, még sosem fájt igazán a feje. Azt nem tudom megítélni, hogy az én migrénes rohamaim mennyire extrémek, mert ugye a fájdalomtűrő képessége mindenkinek más. Az enyém elvileg igen magas, gyakorlatilag meg úgy veszem észre, hogy újabban mintha csökkenne már, mert egyre durvábban képes leteríteni mindenféle fájdalom. 
Ma reggel egy ilyen migrénes roham fektetett a kanapéra egy jó órára. Mire vége lett, még maradt egy kis vér a fájdalomcsillapítómban, és már nem éreztem azt, hogy ha megmozdulok, akkor azonnal bele is fogok pusztulni a fájdalomba, és ki tudom nyitni a szemem anélkül, hogy borzasztó kínokat éljek át. Nem volt perc abban az órában, amit ne az a görcsös fájdalom uralt volna, ami egyik pillanatról a másikra jött. Semmi másra nem tudtam gondolni, mint arra, hogy még több gyógyszert akarok, bármit, csak csillapítsa már, és múljon a fájdalom, a hányinger, meg az az iszonyatos reszketésféle, ami valahonnan belülről jött. Három cataflam-v, két no-spa forte és két aspirin kellett hozzá. Tudom.. ez egy kisebbfajta gyógyszer mérgezéshez is tökéletesen elég lehetne, de ennél kevesebb nem volt elég. 
Azok, akik fejfájósak, mindannyian tudják, hogy mikor milyen fájdalommal van dolguk. Én is tudom, hogy van olyan, amikor elég, ha eszek valamit, ami gyorsan felnyomja a vércukromat, és jó lesz. Olyan is van, hogy elég egy kávé meg egy aspirin. Olyan is van, amikor kell valami erősebb fájdalomcsillapító, meg egy hajmosás. Meg olyan is, amikor hozzá sem tudok érni a fejbőrömhöz sem. És van ez a migrén, amiről az ember abban a pillanatban, ahogy az első fájdalomfoszlány megérkezik, tudja, hogy ez AZ lesz, aminek a karmából nem egyszerű szabadulni.
Bár egyszer végre örökre megszabadulhatnék tőle.

Azért ma annyi szerencsém volt, hogy ezzel a mennyiségű gyógyszerrel már elvoltam egész nap úgy, hogy csak egy enyhe kis fájás maradt bennem. Talán, ha a Fradi nem játszott volna ilyen gyatrán ma este, akkor el is múlt volna teljesen. ;)

8 megjegyzés:

  1. Mélységes együttérzésem, sok évig szenvedtem a migréntől. És lehet, hogy már vigasztaltalak ezzel, de nekem a változó korral múlt el, tényleg örökre. Ja, és a reklám: az biztos, hogy a vízivás egyszer se jutott eszembe, amikor fájt a fejem. :(

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon fejfájós vagyok, szerencsére migrénes rohamaim csak úgy negyedévente vannak, és lekopogom, egy nap alatt elmúlnak. Olyankor nem segít semmi, csak a lesötétített szoba, alvás, gyógyszer. Amit én talán még magánál a fájdalomnál is rosszabbul viselek, a migrénaura, amikor van, hogy egy óráig nem látok normálisan, és olyan, mintha valami drogos tripben lennék. Mikor először jött, azt hittem, megvakulok. Olyan boldog voltam, amikor megtudtam, hogy ez egy teljesen általános kísérőjelenség szép névvel. :-) Egyébként van az a fejfájástîpus, ami tényleg összefüggésben lehet a dehidratáltsággal, szóval nem hülyeség a vízivás, csak nem feltétlenül elég.

    VálaszTörlés
  3. Szornyu lehetett
    En ugy tudom, hogy a bő folyadekbevitel alap ebben az esetben!

    VálaszTörlés
  4. Egy autóbalesetem után gerincvizet vettek tőlem 17 évesen. Senki nem szólt, hogy egy ideig nem szabad felülni. Na akkor egy hétig szó szerint a fejgörcstől nem tudtam magamról. Azóta is csak a Quarelin segít, semmi más. Viszont, mióta egy migrénes ismerősöm tanácsára minden nap megiszom 1,5 l vizet, már csak frontoknál és menszesz előtt jön elő, de akkor sem olyan erővel. Ez 15 éve működik.

    VálaszTörlés
  5. Tudom miről beszélsz..ha le is nyomja a gyógyszer olyan érzés, mintha elütött volna egy gyorsvonat.:-( Akkor mindent megadnék érte, hogy elmúljon, és megelőzzem, tudjam miért jön elő..Persze megfogadom, hogy elmegyek orvoshoz..de mikor nem fáj, nem jut eszembe. Remélem ma már jól voltál!!!

    VálaszTörlés
  6. A vizivás nem hülyeség, de migrénes roham közben az ember képtelen inni, mert csak a hányingert erősíti (nálam legalábbis).
    Anikó, én már voltam vele orvosnál, de okosabb nem lettem. :) Azt mondták, leginkább meg kell tanulni együtt élni vele. :)

    VálaszTörlés
  7. Régebben nekem is voltak ilyen rohamaim, voltam kivizsgáláson is, de igazából semmit nem mondtak. Én is elég sokat iszom egyébként, tudatosan igyekeztem rászokni, és csak vizet. Mindig ott van a kezem ügyében a munkahelyemen is a palack. Azt nem tudom, hogy ez segít-e, vagy más (valahogy a szülések után elmúltak a rohamok), de az utóbbi években már határozottan jobb a helyzet.
    Remélem, nálad is jobb lesz idővel.

    VálaszTörlés
  8. Váltakozó nálam. De kb tizennégy èves korom óta jelen van az èletemben. Az intenzitás mostanában a legszörnyűbb...azt mondják, öregszem...

    VálaszTörlés