2016. dec. 28.

Kemény dió

Azt hiszem, szülőként az ember hajlamos elfelejteni, hogy a gyerekeknek nem csak az éveik száma növekszik, hanem bizony ezzel együtt változnak is. Kicsit nehezebb velük változni, mint ahogy azt gondoltam, mert igen, előfordul, hogy elfelejtem, hogy a legidősebb itt van a felnőttkor küszöbén. És a középső is itt van a pályaválasztás előszobájában. Az egy dolog, hogy akkorára nőtt, mint egy zsiráf (és még a hajviselete is stimmel a zsiráféhoz, egy ilyen kócos izé van a feje tetején), mégis, itt van bennem a kép, ahogy az oviban izzadtra sírta magát, csak ne hagyjam ott. Ennek a gyereknek kéne most tanácsot adni, hogy mi is legyen majd. Nehezebb, mint Patrikkal volt, mert ő nem szeret tanulni. Hiába lenne esze hozzá, nem, nem és nem akar tanulni, mert az csicskaság, hülyeség, és különben is majd elmegy, dolgozik, és pénzt keres, hogy megvehessen magának mindent, amit szeretne. Így vágunk neki. Igaz, az a gondolat már tetszik neki, hogy esetleg vendéglátóipari szakgimnáziumba menjen, és néha már úgy nyilatkozik, hogy ő bizony szakács lesz. Terelgetném másfelé is, mert azon kívül, hogy neki a nyelvtanulás nem az erőssége, sok minden más viszont igen. Bámulatos például nekem, amennyire érdekli a fizika és a kémia. Ez mondjuk jól jöhet egy vendéglátós suliban. Mégis.. kicsit úgy érzem, hogy ha oda megy, csak "elvesztegeti" az idejét, valahogy nem látom őt abban a világban később. Igaz, kimondva csak az a célunk a középiskolával, hogy változzon benne a tanulás irányába valami, mert ha ő másképp fogja majd fel, akkor bármi lehet belőle.
Kemény döntés lesz majd beírni az iskolákat, és sorrendbe tenni őket.
Egyébként csinálja gyakorlásképp az előző évek felvételi feladatsorait, a matek sikerült 30 pontosra, a magyar 35 pontosra. Ami egy tök jó eredmény.. ahhoz képest mindenképpen, hogy nem szeret tanulni.

1 megjegyzés:

  1. Tényleg tök jók lettek a tesztek! Vállaljatok nagyot, a sor végére meg hagyd meg amit nem annyira szeretnél, de még jó. Most töltöttük ki a lapot Viónak. Nekünk képzőművészeti szakgimi az első és ha az nem jön össze, akkor jönnek a sima gimik....- de tanulni ő sem szeret sajna.

    VálaszTörlés