2016. nov. 23.

Jó tanácsok

Ezt most találtam, itt 
De elhoztam, olvassátok, kíváncsi vagyok rá, hányan tudnánk ezt mondjuk egy hétig is betartani. (mármint minden pontját). Azért volt, aki eszembe jutott arról, hogy "kelj korábban, élvezd ki a nyugodtan töltött időt", személyesen és blogger-berkekben is ismerek ilyet.

1. Kezdd békésen a napot
Ha megoldható, kelj fel 15-20 perccel korábban, mint a többiek. Idd meg nyugodtan a kávéd, olvasd el az emailjeid, pár oldalt a kedvenc magazinodból, vagy csak nézelődj az ablakon át, amíg iszogatod az ébresztő adagod. Készülj fel a napra és élvezd ki ezt a rövid, nyugodt időt: hamarosan úgyis átveszi a hatalmat a lakáson a káosz, ahol nincsenek meg a zoknik párjai, egyesek mást szerettek volna reggelizni, mások a kedvenc felsőjüket nem találják, majd mindenki rohan, hogy el ne késsen. Jót fog tenni a csendben és nyugiban töltött negyed óra, a ráhangolódás a napra, a gondolataid összeszedése - hatékonyabban tudod majd leküzdeni az aznap még előtted álló nehézségeket, ha jól indult a napod.
2. Aludj többet!
Tudjuk, hogy sok a dolgod, hogy akkor sem végeznél minden teendőddel, ha egy nap 40 órából állna. Mégis azt javasoljuk, valahogy próbálj meg a szokásosnál előbb ágyba keveredni, hiszen az állandó kialvatlanságnak számtalan negatív következménye lehet. Ingerlékenységet és stresszt okoz, de akár betegségek kialakulásához is vezethet. Kedves fáradt, agyonhajszolt szülő: lehet, hogy ha mostantól 1-2 órával megrövidítenéd a napjaidat, a problémáid nagy része megoldódna. Kipihenten sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudjuk elvégezni a feladatainkat is. 
3. Találkozz gyakrabban a barátaiddal!
Tölts több időt olyan emberekkel, akik mellett igazán önmagad lehetsz. Ha nyomja valami a szíved, az ő vállukon kisírhatod magad, és egy nagy ölelést kapsz majd cserébe. Kibeszélheted magadból a gondjaidat, vagy egyszerűen csak jól szórakozhattok egymás társaságában - ne feledd, a nevetés gyógyít és csökkenti a stresszt. Feltöltődve, jó kedvvel térhetsz majd haza a családodhoz egy nagy barátnőzés után (az apukákra nem vonatkozik a “barátnőzés”, őket inkább a haverokkal való meccsnézés, sörözés töltse fel energiával).
4. Felejtsd el a tökéletességet!
Belőled is csak egy van, nem végezhetsz el egymagad hatembernyi feladatot. Egyszerűen add fel azt az álmot, hogy mindennel végezni fogsz a nap végére, és mindent tökéletesen sikerül egyedül elrendezned. A gyerekek óvodába, iskolába vitele (mire idáig eljuttok, már alig marad energiád), utána rohanás a munkahelyedre, onnan rohanás a gyerekekért, bevásárlás, főzés, mosás, mosogatás, játék a gyerekekkel, lecke kikérdezése… nem soroljuk tovább, mert egy átlagos anyuka napirendje ennek legalább a tízszereséből áll. Amit lehet, húzz ki a listáról. Nem kell minden egyes nap élére vasalni a ruhákat, a nagytakarítás is várhat a hétvégéig, és attól sem betegedett még meg senki, ha az előző napi maradékot ette meg vacsorára. Sőt, a párodat és a nagyobb gyerekeket is elküldheted bevásárolni, vagy rájuk bízhatsz bármi mást, amivel időt spórolnak neked. Ne akarj mindent egyedül teljesíteni, ne hősködj - már amúgy is egy igazi Hős vagy, akkor is, ha nem szakadsz bele a mindennapi tennivalók elvégzésébe.
5. Légy újra gyerek!
Szülőként gyakran megrekedünk a tipikus “nevelői szerepben”, melyből nehéz kilépni. Állandó jellemzőnkké válhat a parancsoló, oktató hangnem, a fegyelmezettség és az éber figyelem, ahogy sasként lessünk csemetéink minden apró mozdulatát. Gyermekünkkel szemben mi vagyunk a komolyabb fél, aki állandóan döntéseket hoz és szabályokat állít fel. Nehéz kibújni az oly megszokott apai/anyai bőrből, pedig néha nem ártana!
Próbálj meg - akár minden nap egy kis időre - újra gyerekké válni! Színezz, rajzolj, lufizz együtt gyermekeddel, babázzatok vagy legózzatok. Nézzétek meg együtt a kedvenc gyerekkori mesédet! Hintázz vele, engedd el magad - lépj ki a komoly, szigorú szülői szerepből, ha csak pár percre is. Jót fog tenni!
6. Ne ostorozd magad állandóan!
Néha tarts egy kis szünetet is. :) Próbálj meg a pozitív dolgokra koncentrálni, és nem a negatívakon lovagolni. "A 3 éves gyereknek már külön kellene aludnia, nem velünk!"... "Miért nem írattam be külön sportra már tavaly?"… "Miért hagytam, hogy ennyire rákapjon a tévézésre?"… Miért, miért, miért… Azzal senkinek nem segítesz, ha ilyen dolgokon töröd a fejed reggeltől estig. Ha tudsz, változtass rajta - ha nem, akkor engedd el, zárd ki a fejedből a lehúzó gondolatokat. Elszúrtál valamit? Mindenkivel megesik! Az önostorozással csak az általános hangulatodat rontod el, ami végül hatással lesz az egész családodra is. Az tud igazán boldog életet élni, aki úgy fogadja el a (már) megváltoztathatatlan dolgokat, ahogy vannak. 
7. Ne feledd: anya/apa vagy, nem mártír
Az anyukákat/apukákat gyakran kell emlékeztetni egy nagyon fontos dologra, amit sokan szeretnek figyelmen kívül hagyni. Nem viselheted igazán jól mások gondját, ha nem törődsz önmagaddal is! Nem baj, ha önző vagy - sőt, néha annak kell lenned.
Kell, hogy legyen valami, amit szeretsz, ami kikapcsol. Legyen az egy hobbi, rajzolás, sport, zenehallgatás egyedül a hálószobában, egy nagy séta, múzeum, vagy egyszerűen csak egy óra egyedül és csendben, amikor gondolkozhatsz, jógázhatsz, kitisztíthatod a gondolataidat. Néha engedd meg magadnak ezt a “luxust”, amiből feltöltődhetsz - az egész családnak jobb lesz, ha egy olyan szülő ül le a vacsoraasztalhoz, aki nem köt bele a gyerekek minden lépésébe, nem ingerült, hanem nyugodt és jó kedvű.
Ahhoz, hogy ezt megtehesd, néhány feladatot a párodnak kell átvállalnia, de ez egyáltalán nem baj. Nem végezhetsz el mindig, minden család körüli teendőt egyedül. Teremtsétek meg a feltételeit együtt annak, hogy néha te is kapj egy “szabadnapot” (ha csak pár órára is), és feltöltődhess.
8. Szeretkezz gyakrabban!
Ez egy nagyszerű mód a stressz csökkentésére, a feszültségek levezetésére. Ráadásul a párod és közted lévő konfliktusokat is könnyebben el tudjátok simítani, ha rendben vagytok ezen a téren.
9. Tanulj a gyerekeidtől!
Figyeld meg a viselkedésüket, a reakcióikat az egyes dolgokra, és próbálj te is hasonlóan viselkedni (leszámítva a hisztit, morgolódást, elégedetlenkedést, stb…). A gyerekek még annyira szabadok, őszinték, teljes lelkesedéssel vágnak bele mindenbe. Nem érdekli őket, hogy ki mit gondol róluk, egyszerűen csak élnek. Rengeteget nevetnek. És milyen boldogok! Próbáljunk meg példát venni róluk.


7 megjegyzés:

  1. Legalább a feléből megbuknék..

    VálaszTörlés
  2. Jaj de jó, köszi Dius nekem ez nagyon jól jött!!!!! Az első pontot én a magam részéről már évek óta gyakorlom, most már csak a többit kellene valahogy elsajátítani vagy legalább a felét. :D

    VálaszTörlés
  3. Fele, nekem többet kellene tanulni. :(

    VálaszTörlés
  4. Szerintem, nekem mostanában több, mint a fele megvan. Boldog ember vagyok ezek szerint :)

    VálaszTörlés
  5. Az alváshoz annyit, hogy nemrég vezettem be azt a szabályt, hogy a héten kétszer előbb fekszem le aludni. Nincs pakolás, takarítás, net, tv, semmi. Azóta jobb! :)

    VálaszTörlés
  6. szerintem ha már törekszel arra, hogy párat beépíts (amiről tudod, vagy sejted, hogy jó lenne, vagy vágysz rá) a mindennapjaidba sokkal-sokkal jobban érezheted magad... ha mindent és mindennap, akkor ugyanott van az ember lánya, csak kudarcot vall.... (és nem tökéletes és van miért ostorozni magát)

    VálaszTörlés
  7. Nekem ezekből jelen pillanatban nagyon kevés van meg, van hova fejlődnöm. :) De azt hiszem, a nyolcas ponttal fogom kezdeni. :D :D :D :D

    VálaszTörlés