2015. nov. 17.

Libaláb

Az a szerencse, hogy még bőven van ideje arra a világnak, hogy feltalálja a nekem való- mondjuk egy nap alatt lebonyolítható- lábcserét. Kell még minimum harminc évet dolgoznom, úgyhogy reménykedem abban, hogy ez elég lesz erre a projektre, és valahol a világban már megszületett az a zseni, aki meg tudja ezt valósítani. Ha nem így tennék, akkor most egy kicsit elkeserednék ugyanis.
Voltam ma röntgenen és ultrahangon. A térdemmel. Amin a kopás jelei látszanak, és diagnózisként ez szerepel: "Chronicus pes anserinus tendinopathia." Elég sz.rul néz ki leírva ahhoz, hogy azért érdekeljen, mert az ultrahangos doktornő azon kívül, hogy tornáztassam, de kíméljem, és figyeljek rá oda, nem sokat mondott.
Vicces is egy kicsit, és majd ha jókedvemben leszek, biztos jókat fogok rajta vihogni, hogy most már aztán hivatalosan is "lúdlábam" van, mert bizony azt mondja google barátom azt mondta, így fordítják ezt a pes anserinus-t. A tünetek stimmelnek, tökéletesen.

Gyakoribb panaszok, tünetek:

  • Kültakaró
    • Piros a térd alatt a belső oldalon
  • Mozgásszervi panaszok
    • Fájdalom a térd alatt kirotációkor
    • Duzzadt a térd alatt a belső oldalon
    • Nyomásérzékeny a térd alatt a belső részen
    • Behajlított térd mellett sarok befelé fordítása gyengült
    • Hajlított térd mellett láb kifelé fordítása nem végezhető
  • Idegrendszer és izomrendszer zavarai
    • Sántítva jár 
(forrás: dr.diag.hu)

A tendinopathia meg úgy tűnik nekem, hogy valami íngyulladást jelent, és ennek felel meg, hogy a leletemen van egy ilyen mondat:"A pes anserinust alkotó inak a distalis tapadás közelében kissé vaskosabbak,, echoszegényebb szerkezetűek."

Amit még volt idegzetem kihámozni google barátom mindenféle információjából, az az, hogy nem nagyon tudnak mit kezdeni vele, így tényleg nem marad más, mint a csodavárás. Hátha lesz egy új térdem majd nyugdíjas koromra legkésőbb. 

Amúgy a dokinak nem tudtam visszavinni a leletet, mert nem rendelt. Talán két hét múlva. 

4 megjegyzés:

  1. Én 5 évvel ezelőtt mindkét térdembe kaptam 3-3 injekciót, ami egy hialuronsavas kenőanyag volt és a kopást valamint a gyulladást kellett csillapítania. Azt mondta az orvos, hogy évente meg kell ismételni, ha fáj. 5 év óta egyszer sem kellett, azóta jól működik.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is utána kellene járni azért, mert amit SW ír az gyakori, van amikor a "nem kezelhető problémákra" magánban, pénzért, van megoldás... De örülök, hogy legalább már megvan a pontos diagnózis, és jó, hogy a jó kedélyed nem hagy cserben :) ! Ölellek!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dius, azt ajánlom, ami Nekem egyedül használt: Dr. Chen féle kurkuma (gyógyszertárból). Túl egyszerűnek hangzik, de már mindent megpróbáltam hasonló panaszokkal, még az imént említett injekciókat is (nekem évenként meg kellett ismételni), gyógytornát, fizikoterápiát, többféle gyógyszert, vitamint, de 4 év után ez az első, ami tökéletesen használ, szinte egyáltalán nem fáj, csak ha nagyon behajlítom, akkor érzek valami feszítést. Hátha Neked is jó! Jobbulást!

    VálaszTörlés
  4. ez nem hangzik túl jól, remélem a dokid mond valami okosat, azon kívül, hogy ezzel együtt kell élni, mert ehhez még igen fiatal vagy (kurkumáról én is jót hallottam, meg az injekciós-kezelésről is)

    VálaszTörlés