2015. nov. 12.

Bünti

Engem soha életemben nem büntettek még meg tömegközlekedési eszközön. Pedig (így utólag bevallhatom) azért előfordult, hogy lógtam a buszon régebben. De akkor még nagyon fiatal és nagyon felelőtlen bevállalós voltam.
Patrik sokkal kevésbé felelőtlen és bevállalós ezen a téren, és mindig nála van a bérlete, vagy ha épp nincs bérlete valamiért, akkor mindig becsületesen megveszi a jegyét. Ma mégis megbüntették a buszon. Van bérlete, nála is volt, az összes igazolványával, meg mindennel együtt, és mégis.. mert nincs a diákigazolványában érvényesítő matrica. Az oké, hogy kéne lennie ezek szerint, csak épp nem tudtunk róla. Tavaly megkérdeztem a suliban, hogy hogy is van ez a matrica-dolog, épp annak kapcsán, hogy ő nyáron betöltötte a tizenhatot. Akkor azt mondták, hogy a tizennyolc év alattiaknak nem kell, merthogy addig tanköteles. Én szépen ebbe bele is nyugodtam, gondoltam, hol van az még...
Erre ma kiderül, hogy nem, kéne már az a matrica, és szépen megírták neki a papírt. Amin elvileg szerepel egy 1300 Ft-os összeg, de az, hogy mi is azzal a teendőnk, az nem. Kifizetni nem tudta, mert nem volt nála pénz, de se csekk, se semmi nincs. Majd felhívom holnap a telefonszámot, ami rajta van, hogy mégis mi ilyenkor a teendő.
Ő meg majd holnap kiköveteli azt a matricát a suliban.
Mondjuk azt nem értem, hogy ha kötelező ez a matrica, akkor miért is nem kapja meg mindenki, akinek már kell automatikusan? Annyiféle módja lenne. Vagy legalább lenne normálisan tájékoztatva az ember, hogy tudja, és akkor elintézi. De az ilyenekről senki nem szól egy hangot sem.
Arról meg van egy külön bejáratú véleményem, hogy amikor a gyerek megkérdezi az ellenőrt, hogy "És ha nem írom alá?" akkor közli vele, hogy "Akkor rendőrt hívok rád." az gáz. Nyilván alá fogja írni. Mert azért még, ha el is múlt tizenhat, mégis gyerek.
Tanulópénzt megfizettük ezügyben is.

5 megjegyzés:

  1. Én is a múltkor ijedtem meg, hogy nincs matricánk, aztán a kolléganő, aki ezeket jól szokta tudni, megnyugtatott, hogy 16 éves korig nem is kell lennie, de akkor - közvetlenül a születésnapot követően, már a tört évre is - kapniuk kell. Szóval itt az iskola hibázhatott. Sajnálom, mert a becsületes gyerekednek biztosan nagy trauma lehetett. Az ellenőr viselkedése meg rátett egy lapáttal... :-(

    VálaszTörlés
  2. sajnálom :-( matricát meg szerezzen, mert 16 év a tanköteles kor, azután kötelező :-S kár, hogy ezt a suliban nem tudják/tudták (konziban egyből adtak Annának, Bendegúzt meg a múltkor túráztatta a sofőr, mert nem hitte el, hogy nincs még 16)

    VálaszTörlés
  3. Megint tanultam valamit, írtam is sms-t a gyereknek,hogy szerezzen matricát ha nincs neki! És te küldtél be iskolalátogatásit a családtámogatási főosztályra a járáshoz? Mert sokan nem kaptak csp-t miután betöltötte a gyerek a 16-ot...A hivatalok honlapjáról kel letölteni és azt beküldeni a gyerekkel a suliba, majd miután kitöltötték postán is beküldheted a hivatalba és ezt ezután amíg középiskolás minden évben magunktól meg kell tenni! Ha okj-son tanul majd tovább (nappali rendszerűn) akkor ott is, a felsőoktatásban már nem, ott már nem jár a csp. - itt a lap legalján vannak a nyomtatványok, onnan letöltheted ha még nem intézted http://www.csmkh.hu/foosztalyok/itemlist/category/103-csal%C3%A1dt%C3%A1mogat%C3%A1si-%C3%A9s-t%C3%A1rsadalombiztos%C3%ADt%C3%A1si-f%C5%91oszt%C3%A1ly -

    VálaszTörlés
  4. Annyira szemetek az ellenőrök! Olyan megalázó egy ilyen helyzet! Miért nem elég ilyenkor figyelmeztetni????? Utálom! Bocs,kiakadok,mert volt már ilyen helyzet.
    Régebben a lányommal: jegy,mindene volt, csak az az átok diákpecsét nem és a barom kalauz sötét este le akarta szállítani a vonatról a nagy semmiben egy fiatal lányt.Hála Istennek bátor volt és azt mondta,hogy nem száll le.
    Aztán felhívott-ilyenkor áldom a mobilt ,én meg anyaoroszlánként rohantam a vasútra. A piszok kalauz eltünt,várni kellett sokat és ami a gáz volt,hogy elvette a lányom iratait.
    Aztán előkerült és büntetést fizettem.Iszonyú dühös voltam a viselkedése miatt.Nem is a büntetés miatt.Lelketlen volt. Csinálhattam volna cirkuszt, lehet,hogy kellett volna,mert valószínű ilyen kegyetlen minden gyerekkel.

    VálaszTörlés
  5. A matricát beszerezte majd, be kell mutatnunk, majd aztán ki kell fizetni az ezerháromszáz forintos "bemutatási díjat", és kész.
    Mesélő, köszi a linket, elteszem szükség esetére. :)
    Mamka, hát nem is csodálom, hogy kiakadsz ilyen tapasztalatokkal a hátad mögött.

    VálaszTörlés