2015. febr. 17.

50 árnyalat

Épp megy a mozikban, és így aztán most az is rákattant, aki amúgy nem olvasta a könyveket. Vagy azért, mert lépten-nyomon valami mém-be botlik a szürke ötven árnyalatáról, vagy azért, mert amúgy is mindenki erről beszél, és nem akar ott állni kukán.
A filmet nem tervezem megnézni, mert sosem szerettem egy jó könyv után a megfilmesített változatot. Általában halálra idegesít, hogy mennyi minden maradt ki belőle. A könyveket olvastam.. és annak idején írtam is róla (csak lusta vagyok visszakeresni, és idelinkelni).
Ma a hátmasszírozás közben is szóba került. M. nem olvasta, és nem is látta a filmet, de tudja miről szól, mert többen is elmesélték már neki. Viszont úton-útfélen belebotlik a mémekbe, és most már a NANE felhívásába is. Ők azt hirdetik, hogy az ilyesmit nem kéne így agyonsztárolni, mert sok-sok nő él bántalmazásban, és még ezt népszerűsítik is.
Nekem ez a trilógia nem a bántalmazásról szólt. Egy furcsa hajlamú emberről, és a szerelméről, aki végül valamelyeset csak megváltoztatta ezt a fura hajlamú fickót. Egyetlen percig nem éreztem bántalmazásnak sem a szexuális jeleneteket. Simán elfogadtam annak, ami. Persze, elméláztam rajta, hogy vajon én mit tennék egy ilyen helyzetben (ki nem?).
M. szerint azért nem fordult meg a fejemben a bántalmazás, mert soha nem voltam ilyen cipőben, így aztán el sem tudom képzelni. Ami lehet amúgy, mert tényleg nem voltam ilyen cipőben.
De azért azon gondolkodtam ma délután, hogy vajon lehetséges, hogy ilyen sokan félreértelmeztük az egészet, mert mondjuk egy izgalmas és nagyon tabu-témát feszeget? Vagy csak túl van "lihegve" ez a bántalmazás-rész, mert igen jó "ingyenreklámhoz" jutottak a film kapcsán?
Szerintetek?

7 megjegyzés:

  1. Én voltam hasonló kapcsolatban. Nem olyan mélyen, de az elszigeteltség, a mindig megmondom mit csinálj, mit vegyél fel, mit egyél stb. stb. az megvolt. Sajnálom, aki a könyvet olvasva úgy gondolja ez milyen izgalmas, milyen jó dolog, milyen....más. Igen, az elején az ember azt hiszi ő a királylány és itt van egy erős klassz pasi, aki okos, mert mindent megold helyette, aki védelmezi, mert megkíméli a nehéz helyzetektől, aki mindig tudja mit kell tenni.....aztán jön a pofára esés. Amikor már nincs senki, akivel kapcsolatod lenne, amikor más nem telefonál senki, hogy mi van veled, amikor már nincs kit felhívni, hogy elmeséld VELED mi történt, mert a végén már nincs TE csak Ő. Szóval ne örüljünk annyira egy ilyen történetnek, mert ez a történet elég sötét még akkor is, ha jóképű, szuper pasi a szereplő, aki a végén talán megszereti a lányt, de saját magát sosem lesz képes legyőzni. Csak az tud igazán a mélyére látni, akinek volt már része ebben.

    VálaszTörlés
  2. Borzasztó volt a könyv, alig bírtam elolvasni, letöltöttem mind a hármat, de mivel az első is rettentően silány, unalmas és semmilyen volt, végig azt vártam, hogy történjen benne valami, de nem! Konkrétan azt amiről szólt fél oldalban is meg lehetett volna írni, szóval a könyv alapján semmiképp sem érdekel a film, de a húsz éves ismerősöm imádta a könyveket is, azt mondta,hogy nagyon jók és alig várta a filmet. Szóval nem vagyunk egyformák és lehet,hogy húsz évesen nekem is izgi lett volna.

    VálaszTörlés
  3. Én csak az első kettőt olvastam. A második egy árnyalattal jobb volt, az első borzalmasan rossz volt. Én sem bántalmazásnak éltem meg a történetet. Bennem az volt, hogy ez egy önkéntes dolog, a lány bármikor kiléphetett volna belőle, ez százszor a szánkba is lett rágva, de ő vállalta, meg kíváncsi volt, mert vonzódott. Szóval szerintem is túl van lihegve a könyv, és a bántalmazás, mint valós probléma, csak rá van húzva, hogy nagyobb legyen a kasszasiker.
    Én egy bántalmazásról szóló könyvet úgy tudok elképzelni, hogy az valamiféle megoldást is nyújt, hogy aki belekerült egy ilyen kapcsoltba, annak legyen valami fény az alagút végén. De ez a könyv nem erről szól.
    A filmet biztos hogy nem fogom megnézni.

    VálaszTörlés
  4. Hát nagyjából ismételni tudnám Beát. A harmadik kötetig valahogy nem jutottam el. A film sem érdekel. Nem szerepel a kedvenc könyveim között, még azt sem mondanám, hogy jól meg van írva, mert nem....elment. Bántalmazást én nem láttam benne.

    VálaszTörlés
  5. Olvastam,megnéztem. Ha nem olvasom, nem nézem meg a filmet, és ha a filmet néztem volna meg először,akkor a könyvet sem olvastam volna el.
    Számomra sem a bántalmazásról szól,én éltem már benne, tudom milyen lene. Ez a másságról szól,arról hogy minden ember más, és ez a jó benne. Te is és a többiek is mások vagytok, ezért is szeretünk egymáshoz járni olvasni,nem? Ez a legszebb az egész életben.

    Amúgy pedig senkinek nem tartottak a fejéhez fegyvet,hogy olvassa el, nézze meg, vagy éppen próbálja ki :)

    VálaszTörlés
  6. Azért süthetik rá a bántalmazást, mert hivatalosan nem csak fizikai erőszakot különböztetünk meg, amire a hétköznapokban elsősorban asszociálunk, hanem szóbelit külön már, sőt, lelkit is. Ez az, amit teljesen kimerít a történet. Elsősorban a másik életének kisajátítását takarja. Annak hogy miért vonz ez annyit nőt, az oka lehet, hogy először a másik módfeletti szerelmének élik meg. Szintén hivatalosan megfogalmazott jelenség a bántalmazó kapcsolatok dinamikájában ez a "bevezetés". Sőt, akár a bántalmazással felváltva is szerepelhet körforgásban a "mézeshetek" szakasz. Ezt nem okoskodásnak írtam le, csak értelmes nők szoktak itt beszélgetni, gondoltam, hátha érdekes számotokra. Egyébként személy szerint kovtamaval értek egyet, hogy aki ezzel kapcsolatba került valaha, semmi vonzót nem lát már benne.

    VálaszTörlés
  7. Azért süthetik rá a bántalmazást, mert hivatalosan nem csak fizikai erőszakot különböztetünk meg, amire a hétköznapokban elsősorban asszociálunk, hanem szóbelit külön már, sőt, lelkit is. Ez az, amit teljesen kimerít a történet. Elsősorban a másik életének kisajátítását takarja. Annak hogy miért vonz ez annyit nőt, az oka lehet, hogy először a másik módfeletti szerelmének élik meg. Szintén hivatalosan megfogalmazott jelenség a bántalmazó kapcsolatok dinamikájában ez a "bevezetés". Sőt, akár a bántalmazással felváltva is szerepelhet körforgásban a "mézeshetek" szakasz. Ezt nem okoskodásnak írtam le, csak értelmes nők szoktak itt beszélgetni, gondoltam, hátha érdekes számotokra. Egyébként személy szerint kovtamaval értek egyet, hogy aki ezzel kapcsolatba került valaha, semmi vonzót nem lát már benne.

    VálaszTörlés