2014. dec. 20.

Vasárnap zárva

Van ez a vasárnapi zárvatartás mizéria. Amit úgyis el fognak fogadni, még majd akkor is, ha tényleg népszavazás lesz belőle, és esetlegesen az az istenadta nép majd úgy szavaz, hogy ők ezt nem szeretnék.
Én például vállalom, hogy úgy fogok szavazni, ha lesz rá lehetőségem. Teszem ezt úgy, hogy nálunk is vannak érintettek, akik vasárnap dolgozni járnak.
Mégis, úgy érzem, hogy ez elindítana egy olyan mértékű hanyatlást, amire nincs ez az ország felkészülve. Nem csak a kereskedelmi szektor bevételkiesésére gondolok, hanem arra is, ami majd mindezzel járni fog. Hosszútávon elbocsátásokat fog generálni, mert akárki akármit mond is, másképp kalkulálnak hat napos munkahéttel, mint hét napossal. Más létszámot igényel majd.
Egyébként is, a fejlesztések, beruházások szépen eltűnnek majd, nem épülnek új áruházak, nem épülnek majd új logisztikai központok, raktárak. (ez mondjuk nem a vasárnappal függ össze, hanem az új adózással) Márpedig ha nem lesznek ilyesmik, akkor nem teremtődnek munkahelyek. Ha pedig nem teremtődnek munkahelyek, akkor nemsokára kikerülhet egy olyan generáció az iskolapadokból, akik nem tudnak majd hova menni dolgozni, mert mi foglaljuk az álláshelyeket, akiknek még minimum harminc évet dolgoznunk kell, mire majd egyszer, esetleg abbahagyhatjuk. Ehhez szerintem elég a józan paraszti ész, hogy ezt belássa az ember. Minél kevesebb pénz van ebben a szektorban, ami szabadon mozgatható, annál kevesebb lesz a foglalkoztatott.
És a másik.. az ember egész héten rohan, dolgozik, a gyerekek négy óráig iskolában. Szombaton még simán esélyes egy-egy sportprogram, vagy bármilyen iskolai külön elfoglaltság. Vagy esetleg munka, amit ugye szombaton vígan lehet. Ha ruhát, cipőt kell venni a gyereknek, akkor azt legesélyesebben vasárnap tudjuk megtenni együtt. Vagy ha bármi olyanra van szüksége a családnak, amihez kellünk akár mindannyian. Ez a lehetőség eltűnik majd, így aztán még többet kell majd hétközben rohanni, és idegeskedni.
A harmadik pedig az, hogy senki ne szabja meg nekem, hogy mit csinálunk a családdal a szabadidőnkben. Ne tiltsa meg, hogy plázába menjek vásárolni, ha nekem épp akkor az a jó.

Szerintem a legideálisabb az lenne, ha inkább a dolgozói oldalról közelítenék meg, és esetleg még foglalkoztatást is generálnának azzal, hogy mondjuk lenne olyan, aki hétvégén dolgozna. (nem kell felszisszenni, igenis vannak olyan emberek, akik szeretnék ezt az opciót) Így mentesülhetnének azok, akik semmiképp nem szeretnék vállalni,és semmilyen következménnyel nem járna ez számukra.

Azért remélem a hétfői adásszünetről nincs szó.

4 megjegyzés:

  1. Tökéletesen megfogalmaztad az én véleményemet is. Úgy, hogy mi vasárnap ritkán megyünk el bárhova is vásárolni (maximum friss pékáruért, vagy nagyon-nagyon ritkán mást venni).

    VálaszTörlés
  2. Dius, a szívemből szóltál! Ugyanezek vannak az én fejemben is és az utolsó pontot szinte szóról szóra így mondtam el itthon én is...(pedig általában, mi sem vasárnap járjuk az üzleteket)

    VálaszTörlés
  3. Igen, eggyel több tennivaló az amúgy is zsúfolt, rohanós hétköznapokban....Szupi.....

    VálaszTörlés
  4. Pedig azt hittem, leszeditek majd a fejemet. :)

    VálaszTörlés