2014. szept. 18.

Főzés

Ma volt szerencsém Jamie Olivier egyik műsorához a tévében, amíg a mosógép az első adag ágyneműt mosta. (hát igen, gondolom többen is voltatok ezzel így, mint Eszter is pl.. hogy nagy összegben mertetek volna fogadni, hogy ha szabin vagyok, és jó idő van, akkor nem bírok magammal) Na de.. a műsor Jamie tizenöt perces fogásai vagy mi volt. Lényeg a lényeg, hogy tizenöt perc alatt megfőzte a vacsorát. Ebben az esetben valami tésztát. Aztán volt egy másik fiú szakács (talán valami Ryan?), aki szintén semmi perc alatt összerittyentett egy háromfogásos vacsit, és a tévézésem végén Gordon Ramsay főzöt igen jókedvűen a legkisebb lányával valami francia kaját (ő egész napra főzött). Túl azon, hogy egy-két hozzávalót még nem is láttam soha, sőt, olyan is volt, amiről nem is hallottam, néha a hócipőm kivolt azzal, ahogy ezek a pasik ilyen slendrián módra szeletelték a gyömbért, vagy épp a sárgarépát. A fokhagymát pl. meg sem pucolták, mielőtt felhasználták. Azon nem lepődök meg, hogy a késsel hogyan bánnak, mert olyan itthon is van, aki olyan boszorkányos ügyességgel bánik a késsel, hogy csak tátott szájjal lesem miatta. :) De ez, ahogy ezek főztek, hát... Jamie tizenöt perces kajájához nekem minimum egy óra kellett volna.
De leginkább amiatt szégyelltem el magam, ahogy ők szemmel láthatóan élvezettel főznek. És még ha leszámítom belőle azt, hogy a tévé képernyőjén mégsem lehetnek unott fapofák, akkor is. Minden mozdulatukból az áradt, hogy enni is, főzni is szeretnek, és nem utolsósorban imádnak kísérletezni a hozzávalókkal, az ízekkel. Én sosem voltam ilyen. És valószínűleg ezért nyűg nekem ezt a mindennapos főzés. Mert nem elég, hogy ki kell találnom, hogy mit, még meg is kell csinálni. (és aztán utána tálalni,enni, mosogatni).
De álmomban croissant-t sütöttem (és ez még a főzős műsorok előtt volt), úgyhogy talán nem vagyok reménytelen teljesen, és visszatér egyszer az a sütni szeretős énem.

5 megjegyzés:

  1. Szerintem lehet gyorsan főzni. Tegnap Jamie mondott egy fontos dolgot a 15 perces kaják előtt: gondolod végig a folyamatot. Minek kell a legtöbb idő, mi az, amit felteszel pl főni, beraksz sülni és addig a másik dologgal tudsz foglalkozni. Ez csak jó stratégiai érzék kérdése. én is így főzök és mindig gyorsan elkészül minden.

    VálaszTörlés
  2. Mi hétköznap olyan kétszer-háromszor főzünk (általában egyszerűbbet, gyorsabbat), és hétvégén természetesen mindkét napon (akkor jöhet macerásabb, mert van rá idő). Szeretek főzni, de inkább hétvégén, mert hétköznap kicsit nyűgnek érzem.
    Éppen tegnap este láttuk a tévében az egyik ételkiszállító cég reklámját és eszembe jutott, hogy az első gyerekünk születése után egy évig rendeltünk ilyen kaját. Már nem emlékszem, miért, pedig otthon voltam, elvileg főzhettem volna. A párom azt mondja, hogy szerinte akkor én még nem főztem ilyen nagy kedvvel, mint mostanság. Meg elég volt ellátni az egyszem gyerekünket (akivel tényleg baromi sokat foglalkoztam), meg volt egy időszak, amikor dolgoztam otthonról... most meg... a napi robotot annyira én sem bírom, de pl. gyakrabban keresek új recepteket, hogy aztán ha beválik, beépüljön az étrendünkbe. Egyébként mi egy hétre előre megtervezzük a menüt, ilyenkor mindig figyelembe vesszük, hogy aznap éppen van-e más elfoglaltság, itthon vagyunk-e mindketten, hogy az egyikünk a gyerekekre figyeljen, és gyakran már a hús is így kerül elő a fagyasztóból, hogy fel van dolgozva. Lehet, hogy ez a tudatosság segít, nem tudom.
    Nem is tudom, mit akartam ezzel most írni. Talán, hogy megértem, minden áldott nap öt főre nehéz megoldani.

    VálaszTörlés
  3. Én is gyorsan főzök, egyszerre többmindent. Hétvégén sem tart tovább egy óránál, hétköznap meg pláne nem.
    Én szeretek főzni, újakat is szeretek kipróbálni, csak nem mindig van időm ötleteket, recepteket keresgélni, és a hozzávalók beszerzését kedvelem a legkevésbé. Ezért ha vmi nagyobb volumenűre készülök, akkor azt igyekszem előre kitalálni, hogy hétvégén együtt vehessük meg autóval, és ne nekem kelljen hazacipelni.

    VálaszTörlés
  4. :-) igen, Jamie olyan hévvel tud főzni, hogy attól beindul a nyálelválasztásunk. A múltkor pont őt néztük és az 5 éves, aki mellesleg utál mindent ami zőldség, hús, hal - megkérdezte egy karfiolos sült tésztánál, hogy 'Anya! te is tudnál ilyent főzni?', közben látványosan nagyokat nyelt :-) amúgy én nagyon szeretek főzni, sokszor kipróbálunk újdonságokat, ha valami jól sikerül és kimondottan izlik, mindig megkérdezi, hogy ezt attól a bácsitól tanultad?

    VálaszTörlés
  5. Nálam is van ami hamar készül, na jó ez nem a marhahús leves pl. De engem mostanában inkább a főzzünk, gyorsan, sokat,finomat..dolog aggaszt. Ehhez meg sok minden kellene..és most nem mindig azt lehet főzni, amit megkívánunk.

    VálaszTörlés