2014. márc. 2.

Én vagyok a hülye

Amikor ma délután, egy egészen jó kis nap után egyik pillanatról a másikra úgy éreztem magam, mint akin átment az úthenger, és pillanatok alatt jelentkezett a már ismerős fájdalom a nyakamban, majd igen gyorsan átterjedt a fejemre is, és ehhez még betársult a gyomrom is, akkor már magamnak is be kellett vallanom, hogy ez itt nem csak egyszerű fáradtság.
Már egy ideje gyanakszom, hogy én vagyok a hülye, és magamnak csinálom a bajt folyamatosan, de ez mostanra egészen biztossá vált. Figyelem magam, és igen, kritikus is vagyok magammal szemben, még akkor is, ha amúgy a hülyék között is király lehetek, mert nem vagyok képes a saját hibámból tanulni, és másképp csinálni.
De tessék, hamut szórok a fejemre, és elmesélem, mi mindent csinálok rosszul. Még az is előfordulhat, hogy majd lesz valakinek okos ötlete, hogy is lehet ezeken változtatni úgy, hogy ne tűnjön annyira muszáj-dolognak az egész. Pedig amúgy muszáj, mert ha így folytatom, akkor nagy baj lesz.
Szóval. Rettenetesen keveset iszom. Ha jól összeszámolom a napi folyadékbevitelemet, akkor be kell valljam, hogy az utóbbi időben elég ritkán fordult elő, hogy ittam egy litert. Sőt.. ha a kávéivás miatti folyadékvesztést le kell számolni, akkor voltak olyan napjaim, amikor ez a bevitel és a kávéivás szépen ki is ütötte egymást. :( Pedig egyre kevesebb kávét iszom feketén.
Hetekig is előfordul, hogy nem eszem gyümölcsöt. Semmit. Pedig itt van, elérhető közelségben most is. Alma, narancs, banán, szőlő. De nem kell. Egyszerűen nem bírom rávenni magam, hogy megegyem.
Ugyanez a helyzet a levessel. Úgy átlag kéthetente megkívánom, és akkor jólesik, de egy lépést nem teszek érte egyébként.
Tejtermék is egyre kevesebb fogy általam. Nem kívánom a joghurtot, se gyümölcsös, se ivójoghurt formában. Nem szeretem a kefirt. A savóital az egyetlen, amit még úgy-ahogy megiszok, de azt meg nem lehet kapni sehol mostanában. A tejtől undorom van. A sajt az egyetlen, amit napi rendszerességgel eszem.
És akkor még nem szóltam az evésről... ami sosem volt az erősségem. Eléggé finnyás vagyok, úgyhogy ebből következően amúgy is elég egyoldalú az étkezésem. De az utóbbi időben még ebben is negatív rekordot döntöttem, mert volt olyan, hogy egy hétig is sült krumplin éltem. Az gyorsan megvolt, és mivel csak magamnak kellett kaját csinálnom, pont ennyi vesződséget szántam a dologra. A legfontosabb szempont, hogy gyorsan készen legyen, keveset kelljen vele törődni, és ne koszoljak vele csak maximum két edényt. Így nem készülnek remekművek a konyhában. Mondjuk azok amúgy sem nagyon szoktak, de mostanság még annyi sem, mint régebben.
Ennyit ezekről..
És még ott van az a dolog, hogy hiába pihenek, mégsem teszem azt, mert fejben mindig valamit csinálok. Nincs olyan, hogy amikor fekszem, akkor azt gondtalanul teszem, mert minden pillanatban motoszkál valami megoldandó probléma bennem, vagy simán csak eszembe jut, hogy mit kellene csinálni, mit kell venni, ilyesmi.
Végiggondolva nem csoda, hogy úgy érzem magam, ahogy.. És az is biztos, hogy sürgősséggel kell ezeken változtatnom. Fogalmam sincs hogyan, mert a vízivó alkalmazás sem jött be a telefonomon.. egész egyszerűen kikapcsoltam, amikor már idegesített. :)
Jajj, nekem.. mert amúgy meg olyan ramatyul érzem magam.

5 megjegyzés:

  1. Tudod te, min kellene változtatnod... Az elejét rólam is írhattad volna, de legalább én eszem normálisan (sőt nálam meg az a gond, hogy sokat is, a stressz meg növeli az étvágyamat), de legalább változatosan igyekszünk, már csak a gyerekek miatt is.
    Mi a megoldás? A vízivó alkalmazást nem szabad kikapcsolni. Azt mondják az okosak, hogy ha az elején figyelsz és a kezed ügyében tartod a vizet/gyümölcsöt mindig, és mindig "kényszeríted magad" rá, egy idő után már a részévé válik az életednek.

    VálaszTörlés
  2. Én is igyekszem okosabban étkezni és élni. Hogy sikeresen-e? Inkább hullámvölgyesen. De bennem van az akarat. Az elmúlt időszakban panaszkodtál az erőtlenségre, fáradtságra és szerintem első lépésként elég lenne annyit tenned magadért, hogy változatosabban eszel, receptre felírod magadnak a tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, hogy újra erőre kaphass. Kezdhetnéd azzal, hogy a sültkrumliphoz salátát is eszel. Kitartás, nehéz ez, főleg, ha gyorsan pörög az a mókuskerék és alig van idő valamire.

    VálaszTörlés
  3. Okos ötletek? Minek? hiszen tudod te pontosan, mit csinálsz rosszul. Ami a vízivást illeti, nálam az vált be, hogy munkaidő kezdetén odatettem egy teli másfél literes flakont és annak el kellett fogynia a munkaidő végéig.
    És ha már gyümölcs nem, akkor esetleg zöldségféle, azokkal hogy állsz? Például reszelt sárgarépa pici mézzel-citromlével összekeverve? Jól záródó műanyagdobozban be is viheted magaddal.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dius! Csak azért írom le ezeket, mert felhatalmaztál minket. :) Szóval a folyadékot tömködni kell, az tény. Amit viszont sokan nem tudnak, mert a folyadékszükségletnél ezt az információt már nem mondják, az ugye az, hogy annak jó része az étkezéssel bekerül (elég arra gondolni, hogy az emberi test nagy része is az, nem csak a leves meg a görögdinnye és amit annak képzelünk a jó forrás), így amit konkrétan inni kellene kb. 1,5 l. Attól nem is vagy olyan messze. :) Meg 1-2 variálással kicsit feldobható a próbálkozás, akár azzal, hogy bubis a víz vagy nem, kicsit ízesített stb. A kávé vízelvonó hatását nem tanítják egyetemen, én nem is hallottam még erről. Attól persze lehet így, de vg. nincs olyan nagy jelentősége, szerintem ne foglalkozz vele. Egyébként ez a vízivás dolog tudományos publikációkban sokkal kevésbé van jelen, mint köztudatban. Aztán a tejtermékekkel kapcsolatban az ajánlás fél l naponta. 1 kg sajt durván 10 l tejből készül, így 5 dkg sajtot elég enned naponta, ezt a dietetikusok is így számolják és máris fedezted, pedig ezek az ajánlások elég meredekek szoktak lenni. Ezt is lehet variálni, csak ne olyan gumiszerű light sajtokkal, mint a tolle-é pl. A sült krumplival sincs semmi baj, ha nem sokszor van. Gyakran előfordul az is, hogy valami kaját rossznak bélyegeznek, mintha annak elhagyásával vagy ez pozitív hatású beiktatásával el lenne intézve az egész. Egyébként a krumplinál is a bő zsiradék a baj ugye, ennek meg pont van sütős változata. Ahogy én láttam, nem is annyival drágább már, mint korábban. A zöldség-gyümi tényleg fontos lenne, úgyhogy ahogy Ági írta, meg kellene próbálni kitalálni, mi az, ami jól esik és ennél már nem baj, ha egyoldalúan az lesz. :) Szerintem a legfőbb, hogy gondolkodj el azon, mit szeretsz tápanyagcsoportonként és azt be kell szerezni, arra figyelni kell, hogy tudd enni mindig. Meg aztán a legtöbb dolognak van egy teljesen hasonló kaliberű, de jobb társa. Ha leírod miket szerettek, írhatok rá alternatívákat, akár levélben is. Nasizni is lehet jó reggelt keksszel, zabfalatttal, ami tudom, hogy cukros és nem egy korpakeksz, de attól ugyanolyan teljeskiőrlésű. Lehet úgy tűnik, mintha elbagatelizálva írnék a dologról, de máris jobban megy, ha nem érezzük olyan rossznak az életmódunkat és könnyebben jön a többi. Aztán még beiktatsz 1-2 tényleg klassz dolgot, pl. brokkolit és nagyon menők lesztek. Plusz te nem ülőmunkát végzel és ilyen szempontból az is nagyon előnyös! :) Biztos van, amit javítani kell ebben, de nem hiszem, hogy ennyi munkára fel lehet így turbózni az embert, úgyhogy amennyiben lehet, azt visszafogni a magunkkal szemben támasztott elvárásokkal együtt. ;) Remélem segített, szia

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az ötleteket, biztatásokat, sokat számítanak. :)
    Zsanett, Neked külön is, mert ez most külön jól esett, hogy azt írtad, nem is vagyok olyan rossz úton, mint ahogy én azt hiszem. :) Szerintem lesz majd feléd még kérdésem. :)

    VálaszTörlés