2013. okt. 26.

Óraállítás

... csak hogy nehogy elfelejtsétek, azért ez a cím. Holnap reggelre elcsalunk egy órát, annyival többet aludhatunk. Aztán majd tavasszal meg megint fordul a kocka.
Szerintem hülyeség az egész, ahogy van, és én a hivatalos magyarázatot sem hiszem el, hogy mennyit spórolunk energiaszinten ezzel az egy órával. Eleve hogy spórolnánk, mikor hónapokon keresztül délután öttől már koromsötét lesz?
Nem tudom ki találta ezt ki egyébként, de hülye ötlet volt. Ahogy én látom, a természet magától is rendezi az ilyesmit, mert észrevehetően később kel a nap, és korábban nyugszik anélkül is, hogy az órát piszkálnánk. Szépen beállnánk magunktól a "téli időszámításra" szimplán csak józan paraszti ésszel, mint ahogy majd a nyárira is gond nélkül. Így meg majd napokig csodálkozunk, hogy jééé, még csak fél hat, és már sötét van? Vagy majd tavasszal, mikor egy órával kevesebbet alszunk, és még napokig azt nyögjük.
Még emlékszem rá, mikor picik voltak a fiúk, minden ilyennél egy-egy negyed órával tudtunk csalni oda-vissza a fürdésidővel, meg minden mással, mert volt egy napirend, ami borult mindegyik óraállításnál. Nem volt nehéz átállni, de kellett hozzá egy kis rugalmasság.

Most amúgy én örülhetnék, mert lassan húsz órája vagyok ébren, és akkor egy órát pluszban máris számolhatok a leendő alvásidőmre. De ha belegondolok, hogy milyen korán sötétedik majd.. inkább aludnék kevesebbet.. :)


De azért el ne felejtsétek. Háromról kettőre. Hogy majd kétszer legyen három. Logikus, ugye? És egyébként azt tudja valaki, hogy miért pont háromról kettőre? Miért egyről éjfélre, vagy hatról ötre? És van ember, aki ezt pontosan az előírás szerint teszi? Ti mikor állítjátok át, lefekvés előtt, vagy felkelés után? Én évekig minden órát precizen átállítottam a megfelelő időre lefekvés előtt, de lustulok, és most már jó párszor hagytam reggelre. És reggel rendszerint gondolkodóba esem, hogy most akkor hogy is vagyunk épp? Hány óra is van valójában? :D

5 megjegyzés:

  1. Épp ma hallottam egy magyarázatot erről, szóval, nem ilyenkor spórolunk, hanem amikor tavasszal állunk át a nyári időszámításra. De azért kétlem, hogy ez akkora megtakarítás lenne.
    Én egyébként mindig este állítom át, úgyhogy mindjárt megyek is és az összes órát, ami szembejön a lakásban, tekerem és programozom. :)

    VálaszTörlés
  2. Az óraállítás engem is mindig megzavar, a korai kelő még korábban kel ennek köszönhetően... :-( Aztán napokig számolgatok, hogy most ennyi van, de a múlt héten ekkor még ennyi volt - éppen a gyerekek miatt, hogy a még korábbi kelésüket magyarázni tudjam, vagy éppen az esti fürdetésnél a szokatlan reakciókat megértsem. Mi mindig másnap állítjuk át az összes órát, ha meg kimarad egy, akkor napokig meg vagyunk zavarodva, hogy ha ránézünk.

    VálaszTörlés
  3. Egyet gondoltunk :) Örülök mindig, amikor így van.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Valószínűleg az óraátállításos területeken én vagyok az egyetlen akit nem igazán érdekel (elnézést azoktól akiket megvisel a dolog). Amikor a gyerekeim kicsik voltak, valahogy nem tulajdonítottam neki jelentőséget, Átállítottuk az órákat vasárnap, és onnantól slussz- passz: Annyi volt az idő amennyit mutatott az óra. Most is így van. Az átállítás vasárnap folyik szakaszosan.Ahol épp eszünkbe jut, de estére megtörténik. Bár bevallom nincs sok óránk.A telefonok olyan kövületek, hogy manuális úton tudják, hány órát is mutassanak:) Tavasszal sincs másképp. Akkor is annyi amennyi és pont.

    VálaszTörlés