2013. máj. 4.

Ez a véleményem.. na..

Egyáltalán nem vagyok az az ember, aki nem hiszi töretlenül, hogy a világ jó, és élni érdemes. Sőt! Igenis azt gondolom, hogy mindenféle tett, gondolat és cselekvés ellenére, ami mostanában előfordul a világ minden táján, azért még nincs itt az ideje, hogy elveszítsük a Hitünket és a reményünket. Megrendíthetetlen a hitem abban, hogy mindannyian magunkban hordozzuk azt a tanítást, ami miatt végül mi mindannyian itt lehetünk ezen a világon. Aki ugyanígy gondolja, annak úgysem kell ezt magyaráznom, aki meg nem, hát Ő is rá fog jönni majd magától, addig meg hiába is mondanám......
Szóval, jó élni ezen a világon, és jó megtapasztalni mindent, ami itt történik. Jó, hát egy csomó mindenről azt gondoljuk, hogy na, ezt kihagytam volna, de végül mindig úgy van, hogy akár az sem olyan nagy baj, hogy megtörtént, mert különben ezt sem tudtuk volna meg. Beszélhetnénk órákat a hanyatló erkölcsről, amiről sokan panaszkodnak, de én nem tudok erről beszélni, mert nem érzem így. Engem nem zavar a szabadosság,  végülis volt már annak idején egy hippikorszak is, és az is micsoda emlék lett, nem? Hát majd ez a mostani is egy emlék lesz csupán.
Amiről órákat tudnék beszélni, az a gyerek-téma. Mert lépten-nyomon hallom, látom, olvasom, és tapasztalom, hogy milyen véleménye van a felnőtt-társadalomnak a mostani gyerek-társadalomról. Elképedek rajta, mert hiszen arról a társadalomról van ilyen vélemény, akik tőlünk tanulnak. Mert éppen mi vagyunk előttük egy generációval. Mi vagyunk azok, akiktől ellesik a példát, legyen az akármilyen is. Hiányolják belőlük a tiszteletet, holott egy szikrányi tisztelet sincs feléjük. Semmi.. lenézés, mert ők olyanok, amilyenek. Igen. Mások, mint mi voltunk. Egészen más generáció, én is tapasztalom. Néha kapkodom a fejem csak, hogy mi mindent tudnak már, és néha harsányan felröhögök azon a tudálékosságon, ahogy ők magyaráznak valamit. De ezerszer kikértem már magamnak a nevükben, és még ezerszer ki is fogom, ha a helyzet úgy kívánja, hogy akárki is lenézze őket. Én bevallom, nem szeretnék most gyerek lenni. Nem lehet könnyű eligazodni a világban. Régebben elég volt az iskolában megfelelni, és ott is lehetett még gyereknek lenni. Most már nem lehet nekik semmi ilyesmit. Kőkemény feltételek és követelmények vannak, hozni kell a számokat, meg kell felelni a statisztikának, és eddig tart a figyelem. Addig számítanak ők a világnak, amíg kiszámolják, mennyivel nőtt, vagy csökkent a népesség, mennyi elsős gyerek lesz jövőre, hányan élnek hátrányos, ne adj' Isten halmozottan hátrányos helyzetben, és mennyien jelentkeztek a felsőoktatás valamelyik szakára. Hogy mindeközben hogyan élnek, senkit nem érdekel, és csak arra figyelnek fel, hogy hú, micsoda egy szörnyű generáció, mert ezek káromkodnak, mobiloznak, neteznek, agresszívek, és még ki tudja mik. Hát nem. Az én gyerekeim is ennek a generációnak a tagjai. Nem élünk példaértékű családi életet, mert nem tehetjük azt meg, hogy az egyikünk (jellemzően mondjuk én) csak az ő testi/lelki fejlődésüket szolgálja, és menedzselje a sorsukat. Pénzből élünk, és szükség van mindkettőnk keresetére. Slusszpassz. Ezen nincs mit ragozni. Nálunk nincsenek igazán tehetségek sem, mert sem zenei, sem sportolói ambícióval (vagy legalább affinitással) rendelkező gyerekünk nincs. Szóval igazi szürke kis mezei család vagyunk, éljük a magunk kis szürke és átlagos életét, amibe beleférnek a káromkodások, a viccek, (azok is, amik már kicsit pikánsabbak) a pankráció, az ezerféle sebesülés, és mindenféle. Tudom, hogy van olyan gyerekem, aki épp abban a korban van, hogy szégyenkezés és habozás nélkül kiröhög bárkit, akiről úgy gondolja, hogy valamiért vicces. Persze, rászólok, ha látom, és hallom, de nyilván akkor is így van ez, amikor nem vagyok ott. De az a helyzet, hogy ez velem is így volt..... És akkor nem mondták rám, hogy micsoda szégyen-generáció tagja vagyok, csak esetleg megjegyezték, hogy ejj, azért viselkedhetnék.
Én azt gondolom, a gyerekek minimum kilencvenöt százaléka tök normális, a saját életkorához viszonyítva. Vannak dacos korszakok, hisztis korszakok, vannak röhögős korszakok, szégyellős korszakok, beszólós korszakok, meg egy csomó másféle is (vagy Ti nem játszottatok olyat soha, hogy becsengettetek valahova, és gyorsan elszaladtatok?). Csak mi, felnőttek azt várjuk tőlük, hogy mini-felnőttek legyenek. Pedig nekik nem ez a dolguk.
Amúgy meg csak azt akartam mondani, hogy ha esetleg szemernyi kételyetek is lenne afelől, hogy ebben a világban nem csupa jó és kedves gyerek él, akkor nézzétek szombat esténként Az ének iskoláját... és akkor majd szertefoszlanak a kételyek. :) Ott ők, tizenhatan egy kis mini-gyerektársadalom. Mindenféle gyerekből van egy. :)
És ezen a világon ez a létező legjobb dolog. Hogy mindenféle gyerekből van egy. :)
Például Ő is egy kis kételyoszlató :)

7 megjegyzés:

  1. Nemrég kapcsolódtam a blogodhoz, elolvastam egy két bejegyzésed, nagyon tetszettek, csak eddig időm nem nagyon volt hozzászólni...
    Viszont most ezzel a meglátással (bejegyzéseddel) nem teljesen értek egyet. De ez csak az én nézetem, s nem fogom feszegetni miért, mert akkor példák-ellenpéldák hadát lehetne felhozni.
    Nyilván a világ nem szar úgy ahogy van. Tényleg a béke belülről fakad....
    És tényleg vannak nagyon jó gyerekek is, ugyanúgy ahogy rosszak. És tényleg volt a hippi korszak, volt akkor is drog, sőt nagyanyáinknál is előfordult a pornó...

    Most Ifjúságsegítő szakra járok. Lehet ezért látom kicsit másként ezt a véleményed.
    Azt mondom, de frankón, soha ne kerüljön egyik gyermeked sem olyan helyzetbe, amiket ma sajnos átélnek gyerekek. És ebből kifolyólag megváltozik a személyiségük, esetleg rossz irányba mennek.

    Az, aki a mai generációt lenézi, tudatlan. És valóban nekünk is, szüleinknek is, meg az ő szüleiknek is megvoltak a maga kis stiklijei.
    Mindenkinek. Nekem is. Ami miatt rám is rám szóltak, hogy ej ej másképp kéne.

    Csak óriási különbség van mondjuk egy száz évvel ezelőtt elkövetett csíntalanságon, mint egy main.
    És óriási különbség van egy száz évvel elkövetett bűncselekményen, mint egy main.

    ÉS valóban ha megpróbálunk hitelesek lenni a gyermekeink felé, mit miért csinálunk, vagy nem csinálunk, akkor van esély.

    És nem kell dogmatikus szabályok közt nevelni egy gyereket, én is ezt vallom.

    De nem látom egyáltalán rózsásnak a helyzetet. Sajnos.

    A szak, amin tanulok, érdekes, nagyon érdekes. Fiatalokkal foglalkozik, hisz a neve is ez.
    Nagyon sok olyan dolgot láttam, tapasztaltam, amit alapjáraton nem veszek észre, nem is tudok róla, nagyon sok olyan filmet meg kellett nézzünk, és elemezzünk, amit hétköznapi emberként meglátok a tévében, elkapcsolom.
    Mert engem nem érint, és nem vagyok kíváncsi rá.

    De ezek sajnos akkor is tények.
    A szombat esti műsort én is szoktam nézni. (na jó nem az elejétől követem, és nem is odaragasztódom a tévé elé).
    Egyébként, mint írtam feljebb is, nem szabad a gyerekeket lenézni. De nyilván aki lenézi, annak a saját lelkében kellene a bibit keresni, hogy miért is teszi ezt?

    Szóval ez a téma kimeríthetetlen...:)

    Két hét múlva meg a kecskeméti fiatalkorúak börtönébe megyünk.......

    Zárszóként: Nagyon nagyon oda kell figyelni a gyerekekre. Segíteni kell nekik. Szeretni kell őket.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a mai rohanó társadalomban nincs elég idő arra, hogy a gyerekekre figyeljünk. a magunkéra még csak-csak próbálunk maximális figyelmet fordítani, de másokéra már egyáltalán nem figyelünk. Ezért alakult ki szerintem ez a vélemény, hogy a mai gyerekek rosszak, neveletlenek, stb.., mert nincs már türelme az embereknek az idegen gyerekek "hülyeségeire". Elvárások vannak, lesznek is mindig. De a nagy rohanásban elfelejtünk példát mutatni. Hiszen mi felnőttek is pötyögünk a buszon a telefonunkon, internetezünk, telefonálunk, csúnyán beszélünk (már aki), megállás nélkül. És szerintem a legtöbben elfelejtjük tisztelni a gyerekeinket. Ki az, aki nem venné fel a csörgő mobilját még akkor is, amikor a gyereke éppen élménybeszámol? most őszintén. Szerintem eszünkbe sem jutna nem felvenni, hiszen csörög! De közben elvárjuk, hogy ők bezzeg nonstop figyeljenek Ránk.
    Szóval... nem hiszem, hogy rosszabbak lennének mint mi voltunk, vagy nagyanyáink, egyszerűen csak mások. Más kor, más ingerek, más elvárások. A szeretet, az odafigyelés pedig tényleg csodákat tesz. Én is hiszem, hogy minden gyerek jó, csak vannak sajnos, akik nincsenek eléggé szeretve :(

    VálaszTörlés
  3. Halványan sejtem csak, hogy talán visszautalsz a játszóteres posztomra, bár ott azért nem teljesen erről volt szó.
    Arról mit gondolsz?
    Szerintem a mai gyerekek igenis mások. Sokkal felfokozottabb ez a mai világ, rengeteg inger éri őket, és itt is mondom, hogy egyáltalán nem a gyerektársadalmat tartom felelősnek azért, ami velük történik. A mi korosztályunknak kellene rádöbbenni, hogy a saját jövőnket szúrjuk el, hiszen ők a mi jövőnk, elméletileg ők fognak eltartani bennünket. A gyerekneveléssel határozzuk meg a jövőnket. Bármi, amit most teszünk vagy nem teszünk velük, az jelen lesz a jövőben is. És ezt nem látjuk szerintem, hogy tényleg saját magunk alatt vágjuk a fát. Meg persze a gyerekeink alatt.

    VálaszTörlés
  4. Leírom a saját példámat, nagyon jól érzékelteti ki a felelős a mai gyerekek viselkedéséért.

    A három legnagyobb gyerekkel egy panelházban laktunk a kilencediken. Szigorúan tilos volt a lakásban ugrálniuk, szaladgálniuk, hiszen laktak alattuk. Mindig nagyon elevenek voltak, de ha beszélgettem róluk, folyton azt hallottam milyen udvarias, jól nevelt gyerekek.

    A három középső már családi házba született, nem zavart senkit ha randalíroztak a lakásban, hagytam is őket. Akkoriban lett nagy divat a liberális nevelés, gondoltam miért ne, ha nem muszáj, nem korlátozom őket. A pokolba vezető út, ugye. A viselkedésük igencsak sok kívánnivalót hagy maga után. Most próbálom helyre hozni amit elrontottam, és így már koránt sincs egyszerű dolgom.

    A két kicsinél nem akarom elkövetni ugyanazt a hibát, igen szoros korlátokat szabok nekik, pont mint annak idején a nagyoknak. Nehéz visszatérni a szigorúsághoz nekem is, de az ő érdekükben muszáj.

    VálaszTörlés
  5. Edit, értem mire gondolsz, és tudom is, hogy miről beszélsz. Nálunk sem fenékig tejfel az élet, a gyerekeim nap mint nap kapnak leckéket a kőkemény életből is. Vannak olyan kortársak, akik veszélyeztettek, és fura a viselkedésük. Nem könnyű jól elfogadni őket, de mégis azt gondolom, hogy ők is tudnának egészen mások lenni, ha azok a felnőttek, akikre bízva vannak, sokkal kevesebb tudománnyal, és sokkal több szeretettel fordulnának hozzájuk. Természetesen tisztában vagyok azzal is, hogy akik ezen a pályán dolgoznak, mint Te is fogsz, igen nagy dózisban kapnak ezekből a szörnyűségekből, és nyilván még sokkal riasztóbb is, mint innen a partvonalról.
    Bea, ez a telefonos hasonlat nagyon jó. És nagyon igaz. :)
    Dominika, most visszakerestem azt a posztodat, újra elolvastam, hogy vajon miért érzed azt, hogy arra utalok vissza, holott eszembe sem jutott tegnap este ez az írásod.Még mindig nem jöttem rá, de nem baj. Arról akkor is, most is azt gondolom, hogy kicsit túl érzékenyen érintett, ami nyilván egy csomó mindenből fakad, és tök jól tükrözi azt is, hogy még mennyire messze van Nektek ez a kor. :) Vagy az is lehet, hogy én kezelem már "túl lazán" ezeket a dolgokat, lévén a három fiamból kettő már bőven ilyen korban van. (és nem, nincs, és soha nem is volt játékfegyverük)
    Ezt a favágást meg már igen rendesen elintéztük. :(
    Erika, hát az a fene nagy liberalizmus, amiért olyan sokat harcoltak, tényleg nem mindenkinél áldás. De van a drákói szigor és a mindent megengedés között egy arany középút... Na, ha az megvan.. már alakulhat valami jó is a dologból.

    VálaszTörlés
  6. Jaj, csak azért gondoltam, mert talán épp aznap, mikor írtam, említetted itt nálad, hogy bár nincs erőd már reagálni másokra, de majd fogsz. Csak ezért gondoltam.
    De jó, hogy most leírtad, arról mit gondolsz, mert te már tapasztaltabb vagy nálam.

    VálaszTörlés
  7. Dius, ezt az írásodat nagyon szeretem!!!

    VálaszTörlés