2013. márc. 31.

Húsvét

Azon soha semmi nem fog változtatni, hogy nem aszerint értékelem az embereket, hogy ki miben és hogyan hisz, vagy hogy milyen színű a bőre, melyik valláscsoporthoz tartozik, vagy akár melyik kisebbség része.
Mégis, időről időre felbukkannak kis apróságok, amik azért minden toleranciám ellenére is olyanok, amiket nehezen állok meg szó nélkül. Azért megállom, főleg ott, ahol tudom, hogy nem érdemes a véleményemet kifejteni. De milyen jó, hogy itt van ez a felület, ahol nem kell mérlegelnem, hogy megtehetem e, hogy elmondom, mert tudom, hogy megtehetem. Azt, hogy nem mindenki ért velem egyet, el tudom fogadni. Meg a bírálatokat is.. ha ésszerű és normális. (a számonkérést nem.. de ez már más tészta)
Szóval, a húsvét. Tudtommal a legnagyobb egyházi ünnep a húsvét. Amikor azt "ünnepeljük", hogy Jézus a pénteki keresztre feszítés után vasárnap feltámadt, és ezzel megváltotta minden ember bűnét, és győzelmet aratott a halál felett. Mindenki a saját hite, meggyőződése és beállítottsága alapján ünnepli ezt is. Van, aki az ezt megelőző időszakban szigorúan böjtöl negyven napig, van, aki csak nagypénteken, a keresztre feszítés napján teszi ezt. Én személy szerint sosem bírtam ki negyven napig hús nélkül (mert gyarló az ember), de azért nagypénteken igyekszem húsmentessé tenni az ételeimet. A feltámadásban feltétel nélkül hiszek, mint ahogy tökéletes meggyőződéssel tudom bármikor a "Hiszekegy"-et imádkozni annak ellenére, hogy nem volt ez mindig így, mert gyerekként semmit nem tudtam erről. Meg még annak ellenére is, hogy vannak olyan meggyőződéseim is, amik miatt Balázs szerint máglyán égnék, és nem is fér össze a kettő. Szerinte. Szerintem meg igen. :)
A húsvéthoz rengeteg népszokás is kapcsolódik, de ennek mindnek köze van az egyházi ünnephez. A húsvét hétfői locsolkodás a tisztaságot jelképezi, a víz tisztító erejét, de olyat is olvastam már, hogy a Jézus feltámadásának hírének örvendő asszonyokat is vízzel locsolták le, hogy lecsendesedjenek, és innen ered. A piros tojásnak is köze van Jézushoz, a piros szín a vért jelképezi, amit értünk áldozott. A húsvéti bárányt is értettem mindig, de ez a húsvéti nyúl valahogy sehogy sem akart nekem beleférni... és nagyon nem értettem, hogy mi köze van a nyúlnak ennek az egészhez? Igazából ezen évek óta gondolkodom, de csak ma, amikor sokadszorra láttam azt leírva, hogy "Boldog nyulat" néztem utána, hogy mi is van ezzel a húsvéti nyúllal.
Szóval, van egy olyan verzió, hogy a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, aminek segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz. Mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. (forrás: wikipédia)
Van bennem egy kis rosszindulat, amikor azt gondolom, hogy ezek az emberek, akik ma Boldog nyulat kívántak egymásnak, erről sem, és Jézusról sem tudnak túl sokat. Gondoltam, hogy elmesélem nekik, de aztán mégsem tettem. Mert végül is, rosszat nem kívántak egymásnak.. csak nem a legjobban fejezték ki. :)

Jól kifejezni én sem biztos, hogy tudom saját kútfőből, úgyhogy kölcsönzök egy verset ehhez Reviczky Gyulától.

Reviczky Gyula: Husvét


Fakadnak már a virágok,
Kiderül az ég,
És a föld most készül ülni
Drága ünnepét.
Szíveinkben, mint a földön,
Ma öröm legyen,
Feltámadt az isten-ember
Győzedelmesen!

Aki tudja, mint töré fel
Sírját a dicső;
Aki látja, hogy a földön
Minden újra nő:
Gondoljon feltámadásra,
Mely örök leszen…
Feltámadt az isten-ember
Győzedelmesen!


3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ezt olvastam:) Még közelebb kerültél hozzám, még ha virtuálisan is.
    Minden jót!

    VálaszTörlés
  2. :) ÉÉÉÉs igazad van :) Én úgy tudom, egy félrefordítás miatt jön a nyúl, de nem találtam meg a neten, amit több, mint 25 éve hallottam egy hittanórán. Valami olyasmire emlékeszem, hogy a bárány meg a nyúl között egy betű különbség van valamilyen ősi nyelven, ami aztán megmaradt. A német gyöngytyúk és nyúl kapcsolatát találtam meg, de nagyon nem ez rémlik. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Júlia. :)
    Kikocs, ezt a félrefordításos sztorit is hallottam, éppen Erik fiamtól, akinek az olvasókönyvében van állítólag erről (de nem néztem meg).

    VálaszTörlés