2013. márc. 2.

Ez a Dal

És ma este véget ért a pár hete tartó válogatás. Mondhatnánk, hogy a zenészek sava-borsa gyűlt össze, és csak rostálták, rostálták őket hétről hétre. Azt gondolom, egészen más szempontok alapján választ ki valakit a szakmai zsűri, és egészen más szempontok mozgatják azokat, akik, mint én is, azért hallgatunk zenét, mert zenét hallgatni jó. Azért szeretek egy dalt, mert tetszik a dallama, vagy a szövege, vagy úgy az egész.
Ezen a Dal-válogatáson voltak kedvenceim. Nem egy, és nem kettő. Csalódtam, amikor kiesett Baricz Gergő és Gyurcsík Tibi, mert nagyon szeretem őket, mint előadókat és mint embereket is. Nyilván csak a dalaik alapján, és az x-faktoros szereplésük, valamint a nyilatkozataik alapján ismerem őket, de ettől még... Nagyon szerettem Keresztes Ildikó dalát, mert annyira jól tudta átadni annak minden érzését, hogy a hideg rázott tőle.
Minden alkalommal végigpityeregtem Dénes és Szilvi duettjét, mert náluk hitelesebben ezt a duettet soha, senki nem fogja tudni előadni. Kézzel fogható volt ott az ő dalukban, hogy pontosan tudják is, miről énekelnek, amikor azt éneklik, hogy a szív az mindent lát.
De imádtam Rácz Gergő dalát is, és imádtam magát Gergőt, amiért olyan kis esetlen volt a színpadon. Mondjuk ma este már nem volt esetlen sem. És olyan feje van, mint egy nagyra nőtt gyereknek, amitől képtelenség nem elmosolyodni, ahogy megjelenik.
És rongyosra hallgattam Vastag Tamás dalát is, volt pár nap, amikor végtelenítve ment a Holnaptól... mert épp aktuális volt, és mert ha nem épp a szerelemre gondol az ember közben, még akkor is megállja a helyét. Tamás is egyébként olyan, akit önmagáért is szeretek, mert annyira Ember, ahogy már csak alig páran.
Tetszett Laura dala is, nagyon szépen énekli, és nagyon szépen tudja közvetíteni az érzéseit is, de nem fogott meg csak második nekifutásra.
Természetesen Kállay-Saunders András dala is nagyon szuper, és András vitán felül az egyik legkiválóbb előadó volt harmincuk közül. Előadásban nálam csak Ildikó múlta felül.
Voltak, akik sehogy sem jöttek be, és voltak, akiknek csak a daluk. Mástól hallva nagyon szeretném, tőle nem.
Az abszolút kedvenc pedig igen hamar Alex lett. Alex, aki a majdnem tökéletes ismeretlenségből érkezett, és előadott egy dalt, amire Csiszár Jenő azt mondta először, hogy az egész egy refrén. Hát ez lehet, de olyan ez, mint a Gangnam Style. Amit először utált mindenki, de aztán meghallgatta, megnézte, mert már mindenki erről beszélt. És valamit ezek tudnak.. PSY is, meg Alex is, mert az első meghallgatás után elindítod még egyszer, meg még egyszer, mert elsőre nem hallod, hogy "mi van a tücsökkel?", aztán úgy a harmadik után azon kapod magad, hogy akármerre mész, dúdolod, és miközben dúdolod, mosolyogsz, és arra a valakire gondolsz, aki Neked a kedvesed.
Azt hiszem, ma este a szakmai zsűri talán csalódott. Meg azok is, akik azt gondolták, hogy majd András "megnyeri nekünk" Malmőben. Az emberek viszont, (az az istenadta nép) ezúttal a szívére hallgatott. És Alexet választották. Alexet, aki a maga keresetlen egyszerűségével eljutott mindenki szívéhez, aki minden sallangtól mentesen eldörmögi a dalát a punkfrizurás Zoohacker társaságában.
Én a magam részéről örülök ennek. Örülök, hogy Alex képviseli azt az országot, ahol én is élek. Mert azt szeretném, ha azt gondolnák rólunk (és legjobb lenne, ha így is lenne), hogy mi itt, ebben az országban ilyenek vagyunk, mint ez a dal. Vidámak, őszinték, játékosak, és szeretettel teliek.
Bye Alex... sok szerencsét Neked Malmőben. :)


8 megjegyzés:

  1. A szakmai zsűris megjegyzéssel vitatkoznék, mert ez minden volt csak nem szakmai zsűri. Ennyi baromságot régen hallottam, amit ők előadtak. De nem baj, ez az mtv1 varázsa. Alexnek én is örülök, tényleg nagyon aranyos kis dal, bár kétlem, hogy jó helyezést fog elérni vele. Az eurovisio nem is erről szól, inkább arról, hogy melyik országnak melyik országgal kell éppen abban az évben barátságban lenni. Kállay S. A. trendi és angolul az a dal sokkal jobban hangzik szerintem mint magyarul, talán jó helyezés is lehetett volna belőle. Pál Dénes és Agárdi Szilvi párosítása olyan erőltetett nekem, hogy már majdnem sírtam de tényleg. Nekem a végén még Laura tetszett, nem tudom milyen volt előtte mert nem néztem de olyan színpadra termett, talán még lesz is neki egy jó lemeze. Összességében jó, hogy Alex megy bár tudom, hogy angolul már nem lesz semmi mondanivalója a dalának, ez igy magyarul jó ahogy van.

    VálaszTörlés
  2. Én is örülök. És azt gondolom, hogy nem az átlag tehetségkutató-néző szavazott, hanem a harmincon felüli Petőfi-hallgató, aki szereti az undergroundot, aki nem úszik az árral, aki szereti, ha valami egyéni, és ennek is örülök :) Szerintem az lenne a nagy húzás, ha nem is fordítanák le a dalt, ez így jó, ahogy van.

    Még egy. Tavaly (vagy tavalyelőtt?) volt egy norvég srác, környezetvédelemről énekelt egy szál gitárral bájosan, hasonlóan egyszerű, de egyedi volt, mint most Alex. Mellette volt egy csomó nagy durranás, pörgős show, elemi erejű rock. Mégis az maradt meg, hogy volt egy csomó olyan, amire nem emlékszem külön-külön, meg ez a norvég gyerek. Végre nálunk sem a tucat nyert.

    VálaszTörlés
  3. szerintem is magyarul lenne jó. és igen, pont a mássága és az egyedisége miatt kedvelték meg az emberek. Nekem még K-S András dala tetszett a 4ből, szerintem ő is jó lett volna. Alex is jó lesz. A tavalyinál rosszabbul nem hiszem hogy szerepelhetünk még :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira tudtam, hogy Neked is tetszett Alex és azt is tudtam, hogy a "nép" őt fogja választani, nagy fricska lenne a fikázóknak, ha még össze is hozna valamit. :)

    VálaszTörlés
  5. Alex mai fb-os bejegyzésében azt írja, magyarul fogja énekelni. :)
    Meglátjuk.
    Lili, én is erre gondoltam, hogy jajj de bírnám, ha mondjuk minden idők legsikeresebb magyarja lenne az eurovíziók történetében. :) De hátha Európa többi országában is ilyen emberek élnek, mint mi.. akik arra vágynak, amit ő nyújt. :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem utoljára Magdi dala tetszett Eurovízió szinten, amely akkor a legjobb dal lett a szakmai zsűri szerint kint a versenyen....Egyébként is, ahogy Kovtama írja, ez a verseny nem csak a dalokról szól, sőt. Hatalmas adag politika van benne. Innentől fogva viszont elmegy a kedvem a versenye nemzetközi részétől egy kicsit. Alex dalát dúdolgatom így sokadik meghallgatásra, kezd tetszeni, de igazából vannak kétségeim, hogy egyáltalán eljut a döntőig Malmőben. Ne legyen igazam. Hajrá Alex! Ja és igen, csakis magyarul!!! Vétek lenne lefordítani. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Dius!
    Először is, képzeld, mi ott voltunk a stúdióban... A kamerák lehet, hogy nem mutatták, de mi láttuk egy-két zsüritag fejét az eredményhirdetés pillanata után. Megért volna egy-két misét... :-)
    A műsornak volt egy hivatalos "hangulat-felelőse", aki jelezte, hogy mikor kell tapsikolnunk, mikor hagyjuk abba. Alex dala előtt ott-termett a nézőtér mellett pár -gondolom- barátja, ők hangoskodtak a legtöbbet az elején, és tőlük indult el az a taps, ami végigkísérte ezt a dalocskát. Nem a hangulatfelelős műve volt. Ez sokmindent elmond.
    Amúgy pedig teljesen egyetértek Timivel. És igazából, az MTV örülhet annak, hogy szemlátomást nem az a réteg nézte "csak" ezt a műsort, akik már 1925 óta követik az Eurovíziót, hanem bizony az a réteg, akit Timi is írt. És ez jó visszajelzés, szerintem.
    Alex egy poén. És lehet, hogy pont ő fog bejönni... :-)
    A dallam pedig tényleg annyira fülbemászó.. Zoli egész vasárnap beleszőtte minden mondatába, hogy "az én kedvesem, az én kedvesem"... :-)

    VálaszTörlés
  8. Erika, Magdi dala kétségkívül az elmúlt tíz év legjobb magyar dala volt szerintem is. A politikát nem hiszem, hogy bármiben is ki lehet kerülni, de én nem foglalkozom vele, mert az én örömömet (amit a zenehallgatás élménye nyújt) nem rontja el semmi. Tényleg ne legyen igazad Alex-szel kapcsolatban. :)
    Szilvi, ó, de jó nektek. El tudom képzelni azokat a fejeket, és van is tippem, ki vágta a legfancsalibb képet akkor épp. :D Majd talán eljön az az idő is, amikor örülni tud mindenki más sikerének, és nem az érdekli, hogy miért nem a másik. :) Én nagyon örülnék neki, ha bejönne neki, és nagyon drukkolok neki.

    VálaszTörlés